(Köz)szempont

Hazánk és a világ ügyes, de leginkább bajos dolgai, felrázva, nem keverve.

Kontakt

Az e-mail címed:

A legújabb szempont a FeedBurner-rel jut el hozzád.

Személyes kontakt: kozszempont@gmail.com

Követési távolság:

Ezeket szeretjük:

Vitatott szempontok

  • sorica123 (törölt): 'Egyszerűen csak emberközelivé válna, és ami még ennél is lényegesebb: jóval modernebbé.' - szerin... (2011.02.01. 09:42) Könyvtári tragikomikum
  • Kandabula: @SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK: johogyvansárhányod. Nekemnincs. (2011.01.20. 00:51) Valami változott
  • SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK: @Kandabula: Tessék,tessék? Nem hallom,mert zörög a sárhányó! :) (2011.01.19. 21:32) Valami változott
  • Kandabula: @SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK: johogyvagy! Üldözjél, előbutob utoléreld maga... (2011.01.19. 19:08) Valami változott
  • Kandabula: @SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK: örülök, hogy vagy. Üldözjél. Elöbutobb útolér... (2011.01.19. 19:06) Valami változott
  • Utolsó 20

Író, szerző, műfordító

Otthon szül. És?

2010.10.11. 23:39 H00ligan

Nincs annál szebb, mint amikor egy új élet jön a világra. Ez eddig rendben van. Az ember akarata pedig szabad. Mondjuk még ez is oké. Amit azonban minden eszközzel kordában kellene tartani, az nem más, mint az emberi hülyeség. Az ugyanis még 2010-ben sem ismer határokat, ráadásul azok életét követelheti, akiket állítólag szeretünk.

Az otthonszülés intézménye, mint olyan, szép gondolat. Tradicionális, a leendő anyának pedig egy nagyfokú biztonságérzetet ad, hogy nem egy idegen környezetben, hanem az otthon négy fala között hozhatja világra a gyermekét. Feltéve persze, hogy egyáltalán sikerül.

Nem értem azokat, akik Geréb Ágnes mellett tüntettek. Nem csak azért nem, mert a hölgy az aki, hanem azért sem, amit képvisel. Persze az ember mindig úgy gondolja, baj csak másokkal történhet, vele nem, csak hát a nagy számok törvénye előbb vagy utóbb, de betalál. Akkor pedig sovány vigasz lesz az a mondat, hogy „de hát a kórházban szülésnél is halnak meg csecsemők”. Ez így van. Csak épp a körülmények mások.

Egyik esetben ugyanis kiszolgáltatott az újszülött, míg a másikban bármi is a baj, jóval nagyobb az esély rá, hogy felszereltség miatt orvosolható. Amíg pedig nem megoldott, hogy profi segítséget kapjon az anya és a gyerek az otthonszülésnél is, és ne az utcán kelljen leinteni egy mentőt, addig törvényileg tiltani kellene, még a gondolatát is.

Kíváncsi vagyok melyik szülő tudna tükörbe nézni, amikor a gyermeke 18. születésnapján azt mondja: látod fiam, most lennél nagykorú, ha édesanyád kórházban szül. Majd a koszorút letéve hazaballag.

287 komment · 2 trackback

Címkék: otthonszülés geréb ágnes

A bejegyzés trackback címe:

https://szempont.blog.hu/api/trackback/id/tr782364269

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egészségügyön rugózni szintén nem menő! 2010.10.12. 11:11:34

Menő, nem menő-manó, véleményét (index.hu/velemeny/menonemmeno/2010/10/12/gereb_agnesen_rugozni_nem_meno/)olvasva, kikívánkozik belőlem néhány gondolat.Geréb Ágnes apropóján, megint sikerült, elsősorban az "én ismerek valakit, aki már találkozott ...

Trackback: Kezeljünk kockázatot! 2010.10.12. 09:17:15

Az ember agya evolúciósan arra van programozva, hogy megértse a miérteket. Ez komoly evolúciós előny volt a világ megismerésében. Eljuttott azonban egy olyan pontra, ahol kiderült, mindent nem lehet megtudni, vagy még pontosabban ok-okozattal magyarázn...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rubberbandman 2010.10.12. 12:14:43

@Lady Devonshire: szerinted hol esélyesebb fertőzést összeszedni? nem nagyképűség azt mondanom, hogy az otthonom tisztább és rendezettebb, mint a legtöbb szülészet. a kis genyó bacikból is tudomásom szerint bizonyítottan kórház áll rosszabbul.

Lángharcos 2010.10.12. 12:15:10

@genyamagyar: Az otthonszülés ellen nem hoztak törvényt. Tehát sehogy sincs szabályozva.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2010.10.12. 12:15:33

@zapfi: Hollandiában a biztosítás rendszere teljesen más. Mikor biztosítást kellett kötnünk, másfél órát ültünk az egyik biztosítónál ( a húszból), ahol elmagyarázták, hogy "ez a biztosítás csak ennyibe kerül, de nincs benne vakbélműtét, az a biztosítás meg még annyiba se, de akkor magadnak gipszeled be a lábadat". És mit tesz isten, választottuk egy olcsóbb biztosítást, két hét múlva meg letört a fogam és fizethettem zsebből a fogorvost. A 70 eurós megoldás nem ismerős, pedig direkt rákérdeztünk a szülésre is. De az is lehet, hogy csak nem emlékszem, 6 éve volt.

Vin 2010.10.12. 12:15:50

Szerintem ez az egész fel sem merülne, ha normális körülmények közt, de leginkább normális emberek közt szülhetnénk! Azt a sok "szarok rád" szülésznőt, azt a sok ordibáló, érzéketlen nőgyógyászt igenis szívesen kihagynák az anyák ebből a csodálatos élményből, amikor a várva-várt babáját a világra hozza! Az én orvosom remek EMBER, de a szülésznőről jót vagy semmit! Nekik a szülés már "jön a csirke, le a fej"-effektus. A csecsemős nővérekről nem is beszélve, náluk érzéketlenebb, megkeseredettebb, alávalóbb embertípussal még nem találkoztam! Tisztelet a kivételnek minden említett szakmában!

Advanced Flight 2010.10.12. 12:17:56

@Schaf:
Spontán szülés, na persze....
Ügyvédje hirtelen ezt bírta kitalálni, azóta ez már meg is cáfolódott.

Egyébként otthon szülni most is lehet; sehol nincs előírva, hogy bárkinek bármilyen okból kórházba kell mennie. A gyógyíthatatlan rákbeteg is hazamehet meghalni, a nőt sem fogja berángatni senki szülni, pláne, ha vizsgálatokra sem járt és a kutya nem tud a terhességéről.
Csak akkor ne rinyáljon, hogy álljon készenlétben a szomszéd szobában az orvos, hanem oldja meg egyedül vagy családtagokkal.
Ha gond van, a mentő természetesen kimegy érte, a sürgősségi ellátás mindenkinek jár. Csak egy komplett szülészet teljes felszerelésének és személyzetének házhoz szállítása, na az nem jár senkinek alanyi jogon.
Ha megfizeti, az más.

Ja, és még egy: az államnak nem kötelessége az otthonszülést szabályozni. Kötelessége szülészeti ellátást nyújtani és azt szabályozni, ez meg is van: minden nő jogosult kórházban, a nálunk elérhető legszakszerűbb feltételek mellett szülni, méghozzá térítésmentesen. Arra nem köteles állambácsi, hogy ezt az ellátást ingyen és bérmentve házhoz vigye. Akinek van pénze rá, csinálja: telepítsen a rózsadombi villájába szülészetet, vagy menjen magánkórházba. Minderre megvan a lehetőség, csak pénz kérdése.

gorillka 2010.10.12. 12:19:58

@Der Beste: a betelefonáló hölgynek sok mindenben igaza volt, ott szúrta el, hogy nem nyugtatná meg, ha lenne életmentő készülék a közelben.

Én féltem a kórházban szüléstől, de jobban féltettem a baba életét...

Sir Galahad 2010.10.12. 12:20:14

@Lángharcos: Igen, de Magyarországon a működőképes otthonszülés vagy mi kivitelezhetetlen. Hogy egy példát mondjak, nem ér oda a mentő pár perc alatt, ha kell. Azt mondjuk lehetne, hogy szükség esetére parkoljon egy mentő a ház előtt - de akkor a kedves otthonszülő anyuka ennek állja a számláját. Ilyesmikre gondoltam. Érthető?

DenisaM 2010.10.12. 12:21:00

Nagyon tetszik, hogy itt majd mindenki azt hiszi a kórházi szülés egészséges gyereket jelent. Szomorkás hír, de nem. Még a kockázatmentesnek mondott szülésnél is előfordul akár az anya, akár a gyerek halála. Esetleg nem árt utána nézni...

spenci 2010.10.12. 12:21:27

Döbbenten olvasom a kórházi bánásmódokról szóló rémsztorykat. Nemrég szültem a gyulai kórházban, se zsaroló orvos, se mussolini ápolónők. Ellenben szakértelem, higgadtság, törődés. Voltak gyakornokok is, mert a SZOTE akkreditált gyakorló kórháza, egyik szegény meg is sérült, mert annyira akart könnyíteni a vajúdáson, hogy megfogta a kezemet, ám hirtelen rossz mozdulattal megrántottam ezáltal az ő kezét, dagadni is kezdett a csuklója. Szülés után ezen jót nevettünk.
Igaz, hogy csempézett falat néztem, de életünk legfontosabb / egyik legfontosabb / eseményén nem a körítés a lényeg. Ha szép kapcsolatból származó gyermekünket nagyon várjuk, kit érdekel a dizájn, békét, melegséget az esemény ad, nem a szőnyegek. / lásd szép nagy esküvő, amely az esetek többségében nem valódi szép párkapcsolat koronája, csak ceremónia, mellyel az előbbi részleges vagy teljes hiányát kompenzálják. /

Nem, nem vagyok kórházi dolgozó, nem vagyok városi fontos ember, stb - mielőtt a kórházat dicsérő hozzászólásomat ez a vád érné.

Sir Galahad 2010.10.12. 12:22:04

@gorillka: Ezekben nagyjából igazad van, ezek ellen a jelenségek ellen fel kéne lépni, csak ennek nem sok köze van ahhoz, hogy otthon szüljön a kismama vagy ne.

Tavikagyló 2010.10.12. 12:23:28

@rubberbandman: feltételezem Te sem voltál ott. A legnagyobb gond GÁ esetében, hogy jogerősen el van tiltva. Ez tény. Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy életveszély esetén stabilizálni köteles (mint orvos) a szülő nő állapotát, addig amíg a tevékenység gyakorlásától el nem tiltott személy át nem veszi tőle a pácienst. Mivel az eset Budapesten és nem egy elhagyatott zsákutca faluban történt ahova a mentő sem talál oda, ezt percek alatt meg lehetett volna oldani.

Sir Galahad 2010.10.12. 12:25:42

@gorillka: Igazad van, vannak visszásságok az egészségügyben, meg kellene szüntetni őket. De ez attól a vitától függetlenül igaz, hogy a kismama otthon szüljön-e vagy se.

gorillka 2010.10.12. 12:26:30

@genyamagyar: vedd már észre, hogy nem az otthonszülés nálam a válasz

sok mindent kéne szabályozni, és úgy gondolom, hogy nem az IKEA szoba és gumilabda a lényeg, hanem az emberséges hozzáállás (van nőgyógyász ki e szót ismeri?).

Ha beteg valaki, akkor az orvosé az irányítás, de a szülés nem betegség, hanem egy folyamat, amit lehet támogatni és ha baj van (és csak akkor), akkor már az orvosé a terep.

Globetrotter2014 2010.10.12. 12:28:39

Darwin díjat a sok elborult szerencsétlennek. az fél nap víjúdás annyire elviselhetetlen a korházi környezetben, hogy kcokára teszik a baba és az anya életét? Nálunk pl a baba simán megszülethetett volna otthon is. Legfeljebb árva marad...

isti77 2010.10.12. 12:30:35

A kórházban is halnak meg gyerekek, ez való igaz, sajnos.
De pl. bekötött biztonsági övvel is halnak meg emberek autóban balesetkor, mégsem mondhatjuk, hogy semmi értelme nincs a biztonsági övnek. És ha már ezt a példát hoztam fel: ahogy autóba ülve sem mérlegelhetjük (mármint elvileg), hogy szükségünk van-e biztonsági övre vagy sem, mivel kötelező a használata, így a kórházban szülést sem az egyéni megítélésre kellene bízni. Már csak azért sem, mert nemcsak a saját életét kockáztatja a kismama, hanem a gyerekét is, amellyel - egyesek tévhite ellenére - nem rendelkezik szabadon.
Ha valaki tud olyan esetről, ahol a kórházban elhunyt újszülött vagy ne adj' Isten kismama otthoni körülmények között biztosan életben maradt volna, ne habozzon megírni.

gorillka 2010.10.12. 12:30:53

@Sir Galahad: sajnos amíg a szülész orvost jobban izgatja a finanszírozás, mint a kismama,addig igenis fontosak ezek a dolgok és nem lehet szétválasztani.

Topham Hatt 2010.10.12. 12:31:10

@Tavikagyló: Nem tudom, ezt esetleg olvastad? Vagy csak a légből kapod az információidat:

Index - Geréb Ágnesék hívtak mentőt az újszülötthöz
index.hu/belfold/2010/10/06/otthonszules/

Szaksegítséget nyújtottak és hívták a megfelelő mentőt is. Mi volt itt az a vétség, amiért valakit előzetesbe kell rakni? Segitettek egy embertársukon képességeik és lehetőségeik szerint a legjobban. A szándék a lényeg, és a szándékban itt nem látok kivetnivalót.

BKE2 2010.10.12. 12:31:24

@genyamagyar: végre, kezdesz a tények irányába mozdulni. Igaz, hogy 10-ből 1 a kórházban végződik, de ezzel együtt sem nagyobb a súlyos, maradandó károsodások és halálozások aránya, mint azoknál (a szintén komplikációmentesnek hitt terhességeknél), akik eleve a kórházban kezdik meg a szülést. Ez éppen amellett (tényszerű) érv, hogy a képzett bába képes időben riasztani a mentőt. Azon kell tehát dolgozni, hogy a szabályozás és a kórház/bábák közti együttműködés jó legyen. Ha (a tények ellenére) Te nem bízol abban, hogy ez lehetséges, akkor válasszátok a kórházi szülést, de nincs erős érved amellett, hogy az a legjobb megoldás, ha mindenki más alternatíváit is korlátozod.

Ríka 2010.10.12. 12:31:41

1.Nem értem miért beszél mindenki otthonszülésről G.Á. esetében ,ha jól tudom nem Ő megy a kismama otthonába,hanem azok jönnek az Ő szülőotthonába.Tehát otthoni nyugalomról szó sincs.
2.Ezért a kismamák elég kemény pénzt fizetnek Geréb Ágnesnek.(Pár éve mikor az a Nyíregyházi baba meghalt akkor mesélték a szülők mennyibe kerül)
3.Otthon szülni lehet ,csak a felelősséget is vállalják a szülők ha esetleg komplikáció lesz vagy meghal a baba.
4.Olyan hogy előre látható hogy sima szülés lesz ,olyan nincs.Az első gyermekemnél a terhesség teljesen problémamentes volt ,a szülés pedig könnyű.A másodiknál a terhesség ugyanolyan volt mint az első (semmi jel, semmi probléma),már túl voltam a kiírás idején ezért be kellett mennem naponta a kórházba vizsgálatra.Ott kiderült hogy nincs magzatvizem (lassan szivárgott el nem lehetett észrevenni)ezért megindították a szülést.(Nem volt se fájásom semmi jel nem utalt arra hogy nincs magzatvíz,vagy hogy baj van).Amikor jöttek a fájások(az indítás után) a babám szíve kezdett leállni,ezért császározni kellett.Öt percen belül a műtőbe voltam.Mint kiderült úgy bele volt tekeredve a köldökzsinórba,hogy rendesen nem tudtam volna megszülni.Ha nem kórházban vagyunk a lányom ma nem élne.

Sir Galahad 2010.10.12. 12:34:44

@gorillka: Egy szóval nem mondtam, hogy nem fontosak. Mi az hogy, nagyon is:)! De ez egy általános jelenség, nem csak a szülészorvosokra jellemző, sőt nem is csak az orvosokra...

Topham Hatt 2010.10.12. 12:36:44

@isti77: Ez érdekes, te tudsz olyan esetet hogy otthoni körülmények között elhunyt csecsemő kórházban biztosan életben maradt volna? Mert ha igen, akkor valószínűleg a Jóistennel van dolgunk személyedben, aki meg tudja mondani, hogy melyik "volna" eseménynek milyen következménye lett "volna", és mindezt "biztosra"...
Ugye nem gondolod komolyan ezt a kijelentésedet...

Tavikagyló 2010.10.12. 12:40:29

@Topham Hatt: Olvastam. Most ismételten. 2 gondom van vele.
1./ a nő GÁ-nál akart szülni! Annál aki nem vezethet le szülést! És hogy, hogy nem, sikerült is neki. Nem érdekes?
2./ Ha az alapítványi mentő messze van, nem kellett volna azonnal hívni másikat? Nem megvárni mire az keresztül verekszi magát az egész városon? Nem csak a Cerny-nek van spéci mentője.
És még valami. Az általad hivatkozott cikk szerint az újraélesztést a mentősök kezdték meg. GÁ mit csinált addig? Főzött egy teát?

zapfi 2010.10.12. 12:41:35

@Kovácsné:
2006ban változott. Van egy alap, amit mindenkinek kötelező kifizetnie- magasabb összegű, mint korábban és a munkavállaló és a munkáltató közösen fizeti. Ezek fednek bizonyos alapellátásokat, de van, hogy így is kell plussz hozzájárulás. Ha ez valakinek kevés, akkor arra kérhet extra csomagot. Úgy tűnik, hogy a szülés nem alapellátás :)

Lángharcos 2010.10.12. 12:41:56

@Sir Galahad: Ennek a kivitelezéséért megy a kampányolás.

Hogy meg lehessen oldani és lehessen választani. Nem akarja senki se kötelezővé tenni, de legyen meg a választási lehetőség.

bubba2010 2010.10.12. 12:43:42

Néhány statisztikai adat, csak hogy az igazság kitisztuljon a fejekben:
Magyarországon a kórházakban a perinatális halálozás 8 ezrelék (1000 babából 8 hal meg). Az intézeten kívüli szülés elmúlt 20 éve alatt, több mint 3000 otthonszülés esetében a csecsemőhalandóság 1 ezrelék (1000 babából 1).
Tervezett intézeten kívüli szülésnél anyai halálozás az elmúlt 20 év alatt nem történt.
Anyai halálozásra a 2006. évi adatokat tudom: 8 haláleset, egy nem tervezetten otthon megindult koraszülés, a többi kórházban történt.

Sajnos a hálapénzéhez foggal-körömmel ragaszkodó szülész-nőgyógyász közösség sugallta és a szenzáció hajhászó média által terjesztett, félművelt közvélemyényirányító felfogás látszik a hozzászólásaitokon. Sommás ítéleteitek nagyfokú tájékozatlanságról tanúskodnak. Hadd reagáljak néhány felvetésetekre itt.
1. Manapság elterjedt, megszokott, elfogadott az ún. "apás szülés". Tudjátok-e , hogy ezért Geréb Ágnes küzdött meg? Nélküle ez ma Magyarországon valószínűleg nem létezne. A szegedi klinikán eltöltött 17 éve alatt többször vonták felelősségre és kapott fegyelmit azért, mert megengedte az apáknak a jelenlétet a szülés alatt.
2. "Nagy felelőtlenség az otthonszülés."
Amennyiben az előzetes vizsgálatok nem találnak rendellenességet, a tervezett otthonszülés veszélytelen, sőt - mivel az anya számára ez nagyobb biztonságérzést ad a kórházi ellátásnál - a lelki tényezők miatt a szülő nő számára sokkal kívánatosabb. Írjátok: "Kórház nélkül már nem élne...". Az ún. komplikációk oka többnyire az első kórházi (!) orvosi beavatkozás. Kezdve pl. az oxitocin injekció beadásával, aminek egyik hatása az, hogy fokozza a fájdalomérzést, a másik az, hogy a szülőcsatorna mozgása a normális kettő előre (aktív fázis) , egy hátra (pihenő fázis) mozgással szemben átalakul egy, csak folyamatosan előre történő mozgássá, ami rendkívül fárasztó a szervezet számára és nem teszi lehetővé a tágulás lassú, e organikus létrejöttét. Ezért van szükség gátmetszésre. Én ismerek pár tucatnyi "otthonszülős" esetet, és ezek közül egy sem volt gátmetszős. És itt még írhatnék arról, hogy otthon - a megszokott bacilusaink között - az újszülött is kisebb eséllyel kap el fertőzést mint egy kórházban, amely intézmény a tárháza a rengeteg féle kórokozónak.
3. Az otthonszülést preferálók nem akarják azt kötelezővé tenni, mindössze arról van szó, hogy a VÁLASZTÁS szabadságát szeretnék megkapni. Van olyan ember, aki a kórházban érzi magát kiszolgáltatottnak - és őszintén, ugye ennek van alapja? - és az ő számára a megszokott otthon ad biztonságot.
4. Mivel a szülés nem betegség, nem igényel műtétet, sebészi beavatkozást. Az az eset, amely igen, arról ez már elég hamar kiderül, és Geréb Ágnes nem is vállalja azokat.
Németországban is voltak bábaperek mielőtt az otthonszülést elismerték volna. Miután a dolog elterjedt, annak olyan hatása is lett, hogy a klinikai szülész-nőgyógyászok száma a negyedére esett vissza és jelentősen csökkentek a hálapénzek. EZEN GONDOLKOZZATOK EL. Kiknek érdeke Geréb Ágnes kiiktatása?
5. "Geréb Ágnesnek ez volt a sokadik ballépése!!!!" (mundi86)
Állításod valótlanságát jóindulatú elfogultságodnak tudom be. Azonban hadd javítsalak ki: Geréb Ágnes eddigi háromezer szülésénél mindössze egy esetben volt gyermekhalál, amiről nem derült ki, hogy pontosan milyen okból. Egy másik esetnél a csecsemő pár nappal a szülés után halt meg. Szintén nem derült ki a boncolásnál, hogy pontosan miért. A többi "eset" felfújt ügy volt, olyan pl. , hogy a Geréb Ágnes által a szülés után utógondozásra kórházba küldött anyára akaszkodtak rá a jóindulatú klinikai orvosok - miután egy-két órát hagyták a hideg folyosón kivérezni - és vonták ordibálva felelősségre, hogy hogy lehet ilyen felelőtlen.
6. A múlt keddi eset alkalmával az anya és az apa úton voltak a kórházba és azért mentek be a Születésházba, hogy még egy utolsó tanácsot, vizsgálatot kérjenek attól az orvostól, akiben igazán bíztak. Elfogadták Geréb Ágnes véleményét és NEM AKARTAK OTTHON SZÜLNI. Geréb Ágnes hívta ki a Cerny mentőt, amikor a szülés váratlanul beindult. Az apa látta, hogy az utcán áll egy mentő, azt hitte, hogy ez már, értük jött, leszaladt és behívta őket. Nem a Cerny mentő volt, de ellátták az újszülöttet és az anyát, majd elvitték őket. Még a helyszínen dolgoztak a mentők, amikor a rendőrség megjelent és az apát, majs egyenként a többi jelenlévőt is elkezdték igazoltatni. Érted? Miközben az apa felesége, gyermeke veszélyben van, a rendőr sürgeti, hogy mutassa már a személyijét. (A Yard nehezen vetkőzi le az állampárti attitűdöt.) Mellesleg több olyan eset volt az elmúlt egy-két évben, amikor a Geréb Ágnes vagy egy bába által hívott mentő addig nem ment fel a megadott címre, amíg meg nem érkezett a - mentők által odarendelt - RTL Klub forgatócsoportja, vagy a rendőrség! Ez a várakozás gyakran 20-30 perc is volt. Többször előfordult ilyenkor , hogy a rendőrök csalódottan távoztak, amikor azt tapasztalták, hogy nem Geréb Ágnes volt a helyszínen, csak két bába. Nekik Geréb kellett volna, az volt kiadva nekik.
7. Mellesleg, őrizetbe vették azt az orvost, aki lúgot itatott nemrég szülése előtt egy anyával? Vagy egyáltalán,l hivatalból indult eljárás ellene? HÁT NEM.
8. Még egy utolsó adat az általatok olyan biztonságosnak gondolt kórházi ellátásról. Tudjátok, hogy hazánkban szombaton és vasárnap a császármetszések száma többszöröse a hétköznapi eseteknek? Az otthonról behívott orvosok közül kevesen képesek türelmesen kivárni azt, amíg a szülés szépen, normálisan magától megtörténik, hiszen otthon addig kihűl a húsleves. Elő hát a szikével, éljen a császármetszés!!!

Sir Galahad 2010.10.12. 12:46:27

@Lángharcos: Szerintem ezért nem kell harcolni. Nem tudom, ez pontosan hogy működik, de pl. ha valaki kér egy napra egy mentőkocsit, az megoldható. Láttam fesztiválokon pl. Kiszámlázzák persze... Nekem úgy tűnik, a harc inkább azért megy, hogy az otthonszüléssel, meg a kockázataival járó extra kiadásokat ne az otthon szülő fizesse.

gorillka 2010.10.12. 12:47:52

@Vin: nálad az igazság...

Lángharcos 2010.10.12. 12:51:06

@bubba2010: Kérlek oszd meg velünk, hol lehet ezekhez a statisztikákhoz hozzáférni?

BKE2 2010.10.12. 12:51:17

@bubba2010: szerintem a magyarországi statisztikák nem megbízthatóak, épp a törvényi szabályozatlanság és a kicsi minta miatt. Nem is mindig hasonlíthatók össze egy az egyben az otthoni és a kórházi adatok (pl. mert otthon csak azok szülnek, várhatóan komplikáció mentesek). Ezzel együtt a nagyobb (külföldi) vizsgálatok az otthon szülés biztonságosságát mutatják HA adott a jogi, intézményi háttér. Ezeket kell tehát biztosítani.

genyamagyar 2010.10.12. 12:52:09

@bubba2010: "Az intézeten kívüli szülés elmúlt 20 éve alatt, több mint 3000 otthonszülés esetében a csecsemőhalandóság 1 ezrelék (1000 babából 1)."

Namármost ha az a három baba a kórházban születik, még mindig élne. Mertt hogy otthonszülés csak komplikációmentesnek tartott szülés esetén van.

10 % otthonszülés kórházban végződik, azaz 3000 othhonszülésből 300 gyereket a KÓRHÁZAK mentették meg -ha megtudták még - ha nem, akkor a kóürházak statisztikáját rontották.

Bonyolult?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.10.12. 12:54:31

@bubba2010: kár, hogy ezzel semmit nem érsz
az indexes tudományhívőket nem érdeklik olyan apróságok, mint holmi tények

a kórház szent, ott senki nem hal meg, a tudomány pedig tévedhetetlen, aki másban hisz, azt égessük meg

genyamagyar 2010.10.12. 12:55:07

@bubba2010: speciel tényleg éljen a császármetszés, mert sem én, sem a gyerekem, sem a feleségem nem élne, ha nem lett volna császármetszés.

genyamagyar 2010.10.12. 12:57:08

@wmiki: "én otthon szülnék, kinek, mi köze van hozzá"

Pl. nekem, mint adófizetőnek van közöm hozzá, mert az én adómból gyógyítják majd a hülyegyereked.

Ja, én meg megölöm az elsőszülött fiamat és felajánlom az isteneknek, mint anno! Kinek mi köze van hozzá?

k trout 2010.10.12. 12:57:14

Szerintem ez az egész egy hülye vita. Hol biztonságosabb, meg hol nem az? Mindenhol bizonytalan a szülés kimenetele, függetlenül attól, hogy a terhesség problémamentes volt-e vagy sem.

Én az egészben azt nem értem, hogy miért nem hagyják békén ezt a Gerébet, meg a többi idiótát. Végül is, nem lehet minden ember mellé egy rendőrt állítani, mert esetleg veszélyes önmagára. Nem lehet minden szülő mellett egy szakképzett személy a későbbiekben sem, amikor a gyerek már nagyobb, hogy mindig, minden pillanatban felelősen járt-e el. Mindenki csináljon amit akar, aztán vállalja a következményeit.

Abban az országban, ahol egy Gyurcsók teljesen legálisan távgyógyíthat, és külön műsora van a varázslóknak, miért pont ez félhülye Geréb a gonosz?

genyamagyar 2010.10.12. 12:59:07

@BKE2: "végre, kezdesz a tények irányába mozdulni. Igaz, hogy 10-ből 1 a kórházban végződik, de ezzel együtt sem nagyobb a súlyos, maradandó károsodások és halálozások aránya,"

Persze, mert a kórházakban ellátják őket - ha odaérnek időben.

genyamagyar 2010.10.12. 13:00:00

@k trout: "Mindenki csináljon amit akar, aztán vállalja a következményeit.'

De nem vállalják, éppen ez a bibi!

Topham Hatt 2010.10.12. 13:00:23

@Tavikagyló:
1./ a nő GÁ-nál akart szülni! Annál aki nem vezethet le szülést! És hogy, hogy nem, sikerült is neki. Nem érdekes?
De, bizonyára burkot repesztett magán és indulás előtt még magába nyomott egy kis oxitocént is hogy pont arra a pillanatra essen a koraszülése.

2./ Ha az alapítványi mentő messze van, nem kellett volna azonnal hívni másikat? Nem megvárni mire az keresztül verekszi magát az egész városon? Nem csak a Cerny-nek van spéci mentője.
Gondolom így morfondírozott magában Geréb: "na nézzük, hogyan lehetne kiszúrni még jobban ezzel a kismamával, direkt nem hívok mentőt mer őket úgyis utálom, inkább főzök egy teát".

És még valami. Az általad hivatkozott cikk szerint az újraélesztést a mentősök kezdték meg. GÁ mit csinált addig? Főzött egy teát?
A cikk csak annyit ír: "Ilyen esetekben a bábáknak kötelességük szaksegítséget nyújtani, és ők hívták a mentőket is(!)" utalva arra hogy szaksegítséget is(!) nyújtottak. Tehát amit tudtak megtették ebben a helyzetben. Aztán főztek egy teát a kiérkező rendőröknek.

k trout 2010.10.12. 13:06:08

@genyamagyar: Nézd, ha egy kórházban történik egy ilyen, nem viszi el a rendőr az orvost. A szülők kezdhetnek kártérítési pert, meg eltilthatják a foglalkozásától, de nem zárják börtönbe.
Egyébként a szülőket felelősségre vonja valaki?

zapfi 2010.10.12. 13:07:13

Lehet, hogy én tévedek, de az otthon/szülőházban történő szülés nem úgy néz ki, hogy jönnek a fájások, gyorsan átugrik a bába egy kád meleg vízzel és néhány törölközővel felszerelve várják a babát.

A bábánál (pl. Németországban, 4 éves képzés) ott kell lennie azoknak a hordozható eszközöknek, amik életmentőek lehetnek: infúzió, mobil defibrillátor és CTG, vérzéscsillapító gyógyszerek, steril eszközök (olló, csipesz, köldökzsinór csipesz), oxigén maszkkal, és még vagy 40 másik dolog plussz a gyógyszerek.

És a protokoll szerint fel kell venni a kapcsolatot a szülés előtt a legközelebbi kórházzal és tájékoztatni őket előre, és akkor is, amikor elindul a szülés.

Ezekre az előkészületekre nem mondanám, hogy felelőtlen.

BKE2 2010.10.12. 13:07:49

@genyamagyar: igen, pontosan így van. Ha nem lennének kórházak, bizony magas lenne a halálozás! De ez itt egy logikai hiba a részedről - nem azt állítottam, hogy a kórházak fölöslegesek, hanem azt, hogy megfelelő szabályozással és háttérrel (bizonyítottan) megoldható az otthon szülés biztonságossága, ez pedig sok szempontból jobb, mintha mindenkinek kórházban kell szülnie.

Topham Hatt 2010.10.12. 13:08:16

@genyamagyar:
"ha nem, akkor a kórházak statisztikáját rontották." no és ezt honnan veszed, talán te írtad azokat a statisztikákat? :)

k trout 2010.10.12. 13:09:50

Egyébként én azt sem értem az osz fanok részéről, hogy az egyik, legtöbbet emlegetett érv az osz mellet az orvosok nemtörődömsége, oda nem figyelése vagyis az emberi tényező. Na most, ha a bába/dúla által levezetett szülések gyakorivá válnának elképzelhetetlen lenne-e, hogy a kijövő bába/dúla ugyanúgy szarna az egészre? Mert szerintem nem. A bábák ugyanis ugyanúgy emberből vannak, lehet rossz napjuk, lehetnek fáradtak és megcsömörlöttek.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2010.10.12. 13:10:54

Még néhány dolog a népszerű "holland párhuzam" értelmezésének mélyítéséhez:
Hollandiában az ember nem szaladgálhat be csak úgy az SZTK-ba (nálunk sem, természetesen, de ott végképp nem), ezért az emberek hozzáállása az egész szakellátás-kórház kérdéshez teljesen más. A háziorvos intézménye sokkal kidolgozottabb. Erre egy példa: magyar mintára bementem a házirovoshoz, hogy beutalót kérjek a nőgyógyászhoz. Két dolog történt: mivel nem kértem időpontot, úgy kivágtak onnan, mint a taknyot. Mikor pedig időpontra visszamentem és előadtam, mit akarok, a háziorvos körberöhögött, gumikesztyűt húzott és az asztalra mutatott. Hollandiában tehát az emberek akkor mennek kórházba, ha tényleg valami nagyon komoly bajuk van - a szülést pedig nem tekintik annak. Ez valószínűleg a kórházak működését is gazdaságosabbá teszi, de erről nem nyilatkoznék, mert nem, értek hozzá. Hogy mennyi a szülési komplikációk kapcsán fellépő halálesetek, stb. száma (pl. Magyarországhoz képest), arról megint csak nem nyilatkoznék, mert nem tudok róla statisztikát, annyira nem lehet vészesen sok, mert akkor gondolom nem működtetnék a rendszert. Nyilvánvalóan egy halott baba vagy anya is éppen eggyel több a kelleténél.
Egy másik vonatkozás: Hollandiában a magánnőgyógyász mondjuk a felső tízezernek van fenntartva, de abból is inkább a tíznek, mint az ezernek. Magyarországon ezzel szemben nagyon sok család kiizzadja a nőgyógyásznak fizetendő pénzt (nem feltétlenül a hálapénzre gondolok, hanem a hivatalos magánrendelésen számla nélkül befizetett húzós összegekre).
Egy harmadik vonatkozás: Hollandiában senki nem veszi készpénznek azt, hogy ő X.Y. doktor paciense (hacsak nem tartozik abba a bizonyos felső tízezerbe) hanem mindenkit az kezel, aki épp bent van. Ez nem feltétlenül a szülésre vonatkozik, hanem bármire, nincs ilyen, hogy "Mikor rendel a drága Doktor Úr, én akkor szeretnék visszajönni".

Mindezek alapján azt mondnám, hogy Hollandiával példálódzni csak nagyon csínján szabad, mert nem csak az ottani viszonyok mások, hanem az ottani hozzáállás is.

khmm... 2010.10.12. 13:13:52

@bubba2010: Megint egy nagyokos, aki a válogatott, rizikómentes GÁ-pacientúra statisztikáját hasonlítja össze a kórházi adatokkal... Ahol ott a sok cukorbeteg kismama, egyéb - a szülést sokban befolyásoló - betegség, farfekvés, egyéb magzati nehézségek.

Kicsit sem lóg ki az a bizonyos szőrös lóláb....

k trout 2010.10.12. 13:17:07

"Amíg pedig nem megoldott, hogy profi segítséget kapjon az anya és a gyerek az otthonszülésnél is, és ne az utcán kelljen leinteni egy mentőt, addig törvényileg tiltani kellene, még a gondolatát is."

Gondolom, szerinted azt is tiltani kellene, hogy valaki megtagadhassa az orvosi ellátást, ha úgy tartja kedve. Márpedig erre törvényes lehetőséged van. Akkor miért ne szülhetne a hülyéje az árokparton guggolva?

Tavikagyló 2010.10.12. 13:25:49

@Topham Hatt: Olvasd el bubba2010 hozzászólását (bár lehet ő is csak fogadatlan próféta, de nagyon tájékozottnak látszik) A nőnél már megindult a szülés! Kórházba tartott - az általad is hivatkozott cikkből kiderült, hogy vérzékeny meg minden - és csak még egy plusz konzultációra ment be GÁ-hoz. Hát komolyan az agyamat eldobom. Nem akart esetleg beugrani még a CBA-ba venni 10 dkg párizsit is, vagy megcsináltatni a körmeit? Olyan ellentmondások vannak itt, hogy csak na!

Viszont nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy GÁ el van tiltva!! Ez olyan mint ha én el lennék tiltva a gk. vezetéstől de azért beülnék a volán mögé és tekergetném azt, és ha beindulna valami csoda miatt a kocsi akkor nem vagyok hibás.

zapfi 2010.10.12. 13:26:05

@Kovácsné:
nekem tetszik a holland hozzáállás :)

A kórházi újszülött-halandóságról készült tanulmány: többen említettük is, csak lehetetlen az összes kommentet végigolvasni. :)

Közel 530 ezer esetet vizsgáltak, 60% otthon, 30% kórházban tervezte a szülést, mind alacsony rizikófatorúak voltak. (A maradék 10%-nál nem volt információ.) És a komplikáció/ újszülött-halandóság mindkét esetben 7 ezrelék volt, tehát 1000 esetből 7 volt bajos.
Szerintem ezért példálóznak/unk sokan Hollandiával.

Csak beugrottam 2010.10.12. 13:27:49

@k trout: Az orvosi ellátást magadtól tagadod meg, az élet lehetőségét meg a gyerekedtől.Imádom amikor az önrendelkezést kiterjesztik egy kis ártatlan és tehetetlen életre. :-(

papamaci1 2010.10.12. 13:33:30

Lehet otthon szülni-ha a másik szobában ott van egy szülész-nőgyógyász orvos, két nővér, és két percre egy műtő..... ADDIG az otthon szülő nő potenciális (ön)gyilkos....

Persze tüdőgyulladást is lehet kezelni prizniccel is, minek a drága antibiotikum ? A cukorbetegnek meg minek inzulin? A sérvet meg ráolvasással, nem kell orvos , mert az korrupt, hogyne....

IMHO hagyni kell az otthonszülőket szülni, aki meghal közülük, annak már nem lesz gondja az orvosi hálapénzzel, se a rideg kórházi körülményekkel...

k trout 2010.10.12. 13:33:45

@Csak beugrottam: Há' pedig, amíg a gyerek nem nagykorú, te rendelkezel vele. Ez van. A szülés csak egy nap az életedből, az összes többit senki sem ellenőrzi. Ilyen erővel mondjuk kocsiba se üljetek be, mert a közúti balesetek statisztikája sokkal magasabb, mint a születési halálozásáé.

gorillka 2010.10.12. 13:40:40

@papamaci1:
"...ADDIG az otthon szülő nő potenciális (ön)gyilkos...."
a záróvonalon meg kanyarban vagy bukkanón előző pedig potenciális gyilkos...

Különvélemény című film?

Kósza 2010.10.12. 13:48:22

@k trout: "Há' pedig, amíg a gyerek nem nagykorú, te rendelkezel vele. Ez van."
ez van, meg tökfejed,...
a gyerekedet szereted, a gyerekedről gondoskodsz, a gyerekedért felelős vagy, nem pedig rendelkezel vele!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.10.12. 13:51:05

@genyamagyar: a kommenteitek elolvasna sokkal valószínűbb, hogy neked van hülyegyereked :((

hiába, az apjára ütött

Der Beste 2010.10.12. 13:51:07

@k trout: Mert az árokparton szülve nem csak a saját életével játszik, hanem egy másik ember életével is.

k trout 2010.10.12. 13:55:03

@Kósza: És, rendelkezel vele. Te mondod meg, mit vegyen fel -20 fokban, te mondod meg hova mehet és hova nem, te mondod meg, mikor kell ágyba mennie. Ezer és millió döntést hozol meg nap mint nap, amelyeknek lehet ilyen vagy olyan kimenetele, és legtöbbször csak a szerencse az, ami megmenti a legnagyobb odafigyelés mellett is. Az, hogy szereted, ez evidens, nem gondoltam, hogy ezt külön ki kell hangsúlyozni. Itt a döntésekről és azoknak következményeiről volt szó: Felelős-e egy anya, ha autóba ülteti a gyerekét, miközben csak a hétvégén több tíz ember halt meg az utakon?

annnyamadarrr 2010.10.12. 13:56:25

Bocskor csak kamuzott, kell nekik a "botrány", mert már 250.000 hallgatóval veri őt balázska.

k trout 2010.10.12. 13:56:30

@Der Beste: Ezt magyarázom: az egész későbbi életében is felelős lesz azért a gyerekért, nem csak a születése pillanatában, mégsem rendelnek minden család mellé egy rohammentőt.

annnyamadarrr 2010.10.12. 13:59:06

Még valami:

APEH

ellenőrzést

MINDEN

NŐGYÓGYÁSZNAK!

Circus 2010.10.12. 13:59:58

Nem olvastam végig, de hátha nem írták még - ha igen, akkor +1:

"Kíváncsi vagyok melyik szülő tudna tükörbe nézni, amikor a gyermeke 18. születésnapján azt mondja: látod fiam, most lennél nagykorú, ha édesanyád kórházban szül. Majd a koszorút letéve hazaballag."

Kiegészítés - ...leteszi MINDKÉT koszorút...

Kövezzetek meg, de férfiként azért hadd aggódjam a társam életéért is. Nem egészséges, ha egyszerre vész el minkdkettő. Ennyit az otthonszülés ELLEN.

Csak beugrottam 2010.10.12. 14:00:32

@k trout: Oksa ,ha te rendelkezel vele akkor nyilván meg tudod akadályozni a kötelező védőoltásokat is ,hiszen ha nem kell orvos akkor ezek az oltások is csak az állam túlszabályozása , ugye?

Csak beugrottam 2010.10.12. 14:04:39

@k trout: Felelőtlen az anya ,ha nem használja az előírt biztonsági felszereléseket.Pontosan ezt csinálják az otthon szülők:"beültetik "a gyereket biztonsági öv és gyerekülés nélkül a száguldó kocsiba, a legtöbb esetben nincs baj ,de az első koccanásnál kiderül ,hogy életben marad-e a gyerek(ORVOS,KÓRHÁZ) vagy szétkenődik a műszerfalon.(OTTHON)

k trout 2010.10.12. 14:05:29

@Csak beugrottam: Ez is egy fura dolog. Egy csomó államban nincs kötelező védőoltás, mégsem halnak ki. (pl. Anglia). De, komolyan, magyarázd meg: ha megtagadhatod az orvosi kezelést (a gyereknél is), elutasíthatsz életmentő műtéteket (gyereknél is), dönthetsz úgy, hogy nem adsz be gyógyszereket, mért pont a szülésnél megy a hiszti?

Der Beste 2010.10.12. 14:06:26

@k trout: Sőt, ha a szűlő nem adni enni a gyereknek, vagy fénnyel táplálja, akkor sem kell beavatkozni, hiszen csak rendelkezik a gyerekkel, ugye?

k trout 2010.10.12. 14:07:35

@Csak beugrottam: Már ne haragudj, egy pillanatig nem írtam, hogy én egyetértek az otthonszüléssel vagy felelősségteljesnek tartom.

A hisztit nem értem, ami ezt körbeveszi. Lásd fentebb.

genyamagyar 2010.10.12. 14:08:04

@wmiki: "a kommenteitek elolvasna sokkal valószínűbb, hogy neked van hülyegyereked :(("

:-)))

Az egyik a Harvard testvéregyetemén orvosnak készül. Nem, nem viccelek.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2010.10.12. 14:08:49

Na mivel megint ezen az eltiltósdin lovagolnak páran:

"...A Pest Megyei Bíróság 2007. januárban bűnösnek mondta ki Geréb Ágnest foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében és önálló mellékbüntetésként 3 év szülész-nőgyógyász orvosi foglakozástól eltiltásra ítélte, ami 2007. október 26-án vált jogerőssé..."

Tehát GA 2010.október 27.-én vezethetett volna szülést!!

...és mint tudjuk ez az eset NEM TERVEZETT szülés volt.

A sok nagyokos számára pedig egy elméleti és költői kérdés:
...Ha egy orvost eltiltanak az orvosi szakma gyakorlásától, a lejárat előtt1-2 héttel, vagy akár hónappal, hagyhat-e valakit ellátás nélkül, mondván el van tiltva??

genyamagyar 2010.10.12. 14:09:24

@k trout: "És, rendelkezel vele."

Agyon is üthetem?

Kósza 2010.10.12. 14:11:55

@k trout: amit leírtál, az mind a gondoskodás, nevelés területe. A rendelkezés számomra valamiféle parancs. Vagy te a rendelkezést, mint hülye germanizmust érted, azaz: rendelkezem a gyerekkel = felszereltségem része a gyerek? :)

Topham Hatt 2010.10.12. 14:13:26

@Csak beugrottam: pontosabb példa lenne, ha azt mondanád, hogy beültetik a gyereket vagy a Tescos gyerekülésbe, vagy a Römer gyerekülésbe, és az első koccanásnál kiderül hogy életben marad-e (EGYIK) vagy nem (MÁSIK). Nem kárhoztatjuk ugye a Tescos gyereküléseseket sem, pedig ők biztos nem nézegettek ADAC teszteket. És nem feltétlenül a Tescós jelenti az otthonszülést, ezért sem iram a zárójelbe. :-)

k trout 2010.10.12. 14:14:17

@Der Beste: Nem érted, amit írok, ugye?

A kérdésem az volt: letartóztatják-e a kórházi műhibát elkövető orvosokat? Letartóztatják-e azokat a szülőket, akik GÁ-nál szülnek? Ki és mikor felelős?

genyamagyar 2010.10.12. 14:14:33

Egyáltalán, állandóan Hollandiával példálóznak, miközben van vagy még 220 ország a Földön. Miért pont azok és miért nem pont Görögország vagy Dél-Afrika?

k trout 2010.10.12. 14:19:11

@Kósza: Ez az. Mikor nem tudunk válaszolni, belekötünk a szavakba. Nem úgy értettem a rendelkezés szót, mint élet-halál ura, hanem úgy, hogy én döntök helyette. Így jó?

Topham Hatt 2010.10.12. 14:34:38

Érdekes ez a szektás meg agymosott jelző is.
Képzel el hogy beszélgetsz valakivel, aki azt mondja" mindenki hülye aki nem így gondolja" meg "aki másképp cselekszik mint ahogy én gondolom hogy helyes, azt meg kell büntetni". Én azt mondanám rá, hogy vagy szektás, vagy agymosott, esetleg mindkettő :)

Kósza 2010.10.12. 14:34:43

@k trout: felelősen gondoskodsz róla,... így jó :)

terézvarosi 2010.10.12. 14:45:01

@bubba2010:
Úgy látom, azért te sem vagy kissé elfogult.
Te ott voltál azoknál az esteknél, amikor a mentő NEM MENT FEL A BTEGHEZ, amíg meg nem érkezett a TV, rendőrség, stb.? Mert ha igen, akkor ez valószínűleg előre eltervezett színjáték volt. Ha meg nem, csak hallottad innen-onnan, akkor meg milyen alapon rágalmazol bárkit is? Kikérem magamnak minden gyermekeket ellátó mentős nevében, hogy valaki ilyennel vádolja őket. Én voltam olyan otthonszülésnél, ahol gond volt. A szülőkön kívül volt még a lakásban két láthatóan kívülálló fiatal hölgy, akitől semmiféle információt nem sikerült nyerni, a szülők meg mint laikusok semmit nem tudtak mondani. Persze így is elláttuk az újszülöttet, csak minden hoszabb ideig tartott, lassabban ment, mintha lettek volna adataink az egészről.
És van másik gyermekeket ellátó mentő is a Czernyn kívül, hála isten már az országban több helyen is, úgy hívják, hogy gyermekrohamkocsi, amin gyermek intenzív gyakorlattal rendelkező szakorvosok látnak el szolgálatot, és több olyan egység is, amit gyermekMOK-nak hívnak ( gyermek mentőorvos kocsi). Utóbbiak személykocsik - annak minden mozgékonysági előnyével, teljes intenzív osztályos gépparkkal, de beteget szállítani nem tudnak -, akik meg tudják kezdeni a korrekt ellátást, és a kiérkező másik mentőegységgel szállítják be a gyermeket a kórházban.
Egyikben sincs azonban inkubátor, azért van a koraszülött mentő ( Czerny ), hogy ellássa a kora- és újszülötteket, az inkubátor ezért az ő felszerelésükhöz tartozik .
A legutóbbi esethez egyébként a budapesti gyermekrohamkocsi érkezett ki, ő kezdte meg az a korrekt ellátást "amíg a Czerny a városban kódorgott", és ők adták át az újszülöttet a megérkező koraszülöttmentőnek.

Tiltsuk Bea 2010.10.12. 15:07:01

Tömeg: Boszorkány! Boszorkány!
Férfi 1: Most találtuk! Máglyára vethetjük?
Bedevir: Honnan tudjátok, hogy boszorkány? Hozzátok ide!
Boszi: Nem vagyok boszorkány!
Bedevir: Pedig úgy vagy öltözve.
Boszi: Ők öltöztettek fel boszorkánynak!
Tömeg: Hazudik!
Boszi: Az orrom sem az enyém. Ez egy mű orr.
Bedevir: Nos?
Tömeg: Orrot mi csináltunk neki.
Bedevir: Hát még mit?
Férfi 2: Meg kalapot.
Férfi 3: De attól még boszorkány.
Bedevir: Ti öltöztettétek fel?
Tömeg: Nem! … Igen… Részben.
Férfi 1: De van neki szemölcse!
Bedevir: Miből gondoljátok, hogy boszorkány?
Férfi 2: Engem gyíkká változtatott… De már elmúlt.
Férfi 3: Tűzre vele!
Tömeg: Igen! Égessük meg! Égessük meg!

Baldrick68 2010.10.12. 15:31:03

@Jocóó:
"Csak két dogon kérem, gondolkozzunk el:
1: miért van az, hogy az otthonszülés statisztikái bárhol a világban nem rosszabbak a kórházi szülésekhez hasonlítva?"
Hát ez egy kicsit csúsztatás volt.
Tudod barátom azokban az országokban ahol van erre lehetőség (pl. kanada), az otthonszülés az nem ilyen lar pur lar dolog.
Csak azokat a nőket engedik egyáltalán otthon szülni akik egy csomó kritériumnak eleget tesznek.

- Ha a olyan helyen lakik akik ahová a mentő több mint 15 perc alatt ér ki nem engedik.
- Ha vérzékeny az illető (mint itt a példában is) már bukott is az ügy.
- Ikerterhesség szintén bukta.
- Ha bármilyen módon veszélyeztetett terhes az illető bukta.
- Ha túlhordás áll fenn szintén bukta.

Namármost látható hogy az otthon szülés szak azokban az esetekben engedélyezett amikor 100% minden klappol.
Az összes többi esetben , pl. alkoholista / dogos anyuka ikerterheséggel, farfekvéssel, vérzékenységgel megy a kórházba.

És lőn statisztikailag az otthon szülés hozza azokat a statisztikákat mint a kórház. Remek, nem???

Izomor Lánya 2010.10.12. 15:47:56

@Baldrick68: Természetesen csak akkor engedélyezhető az otthon szülés, ha minden klappol.

Ezt a statisztikai csalást persze oda-vissza eljátsszák, de lehet ezt rendesen csinálni. A fent már idézett (és a wiki angol Home Birth lapjáról is elérhető) tudományos peer-reviewed szaklapokban (pl. BMJ, BJOG) megjelent tanulmányok viszont pontosan ezeket az eseteket hasonlítják össze (tehát ahol minden klappol, de egyik esetben a kórházat, másik esetben az otthonszülést választja az anyuka). Ezen esetekben nem kimutatható, vagy legfeljebb minimális a különbség a két lehetőség kockázata között. Hogy lehetséges ez?

Amit folyton figyelmen kívül hagytok, az az, hogy a kórházban szülésnek is vannak kockázatai.

1) és egyben legfontosabb szerintem: nem egészséges dolog, hogy egy anyuka, amikor elkezd vajúdni, nem mindjárt ott van, ahol szülni fog, hanem előtte utaznia kell a szülés helyszínére. Nem tesz jót a magzatnak, az anyának, pl. kevesebb ereje marad a végén, stb. -- nem is beszélve, amikor útközben szüli meg, a taxi biztosan nem az ideális hely.
2) a kórházban sajnos nagyobb a fertőzésveszély: két okból, az egyik, hogy vannak baktériumtörzsek, amiknek a kórház az ideális környezet (a sok legyengült ember miatt), de a másik, hogy az anya és a magzat az otthoni fertőzésforrásokkal szemben már immunis (baktériumközösség).
(és még vannak egyéb, kórház "babagyár" jellegéből adódó, kódolt emberi hibák, lásd lúgitatás, stb.)

tehát: a kórházban több a komplikáció a problémamentesnek induló esetekben a fentiek miatt; viszont amikor van, azt kétségtelenül jobban kezelik. Ez persze nem olyan látványos, hogy lám, ez és ez a baba biztos életben marad, ha anyuka otthon van és pont megvan még az ereje kitolni, és nem akad el, ami miatt a kórházban sürgősségi császár, komplikáció és babahalál van. (Igaz, fordítva sem tudjuk hogy BIZTOSAN megmenthető lett volna-e a baba, ha kórházban van, és nem otthon, mert van hogy a légzés leáll, és senki sem tudja újraéleszteni)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 16:01:37

nagyon remelem, hogy Gereb Agnes el fog menni strassbourgba es romma fingatja az orvosmaffiat...

rubberbandman 2010.10.12. 16:10:55

@mezítlábasfellebbezés:
"A per keddi tárgyalására bilincsben, összekötött bokával, láncon vezették be az orvosnőt..."
azt kéne elmeorvosnak vizsgálni aki egy 50 kilós nagymama ilyentén elővezetését rendeli el.

Kósza 2010.10.12. 16:42:02

@rubberbandman: Miért tennének vele kivételt? Ez a szabály az őrizetes elővezetésére, ne a smasszer találgassa, hogy ki hány kiló! El kellett volna kerülnie, hogy oda kerüljön!

mezítlábasfellebbezés 2010.10.12. 16:52:21

Remélem, hogy ezek után az otthonszülésért küzdők újragondolják, hogy kit emelnek a pajzsukra.

rubberbandman 2010.10.12. 17:13:31

@Kósza: az elővezetésnek vannak szabályai, annak is mikor kell (kivételes esetben) bilincset használni. itt nyilvánvalóan (a bíró szerint is) elgaloppírozta magát a BV. persze ha közfelkiáltásra működnének a dolgok akkor ez is finomkodásnak minősülne.

smokedance 2010.10.12. 22:51:40

ha már valaki kihord egy gyereket, legyen annyi felelősségérzete, hogy amennyiben otthon szül, fizesse ki a mentők helyszíni díját és legyenek kéznél, ha valami rosszra fordulna. ha nem, akkor igenis vonszolja be magát egy kórházba.

Topham Hatt 2010.10.13. 00:21:32

@Kósza: na ja, nehogy nekiessen valamelyik várandós anyukának ott a tárgyalóteremben, és kórházon kívüli szülésre kényszeritse, gondolom... Esetleg megagymossa a szabadon maradt kezeivel az őt kísérő rendőröket. De az is lehet hogy csak attól tartottak rontást igéz rájuk, mielőtt felpattan a seprűjére a lebilincseletlen lábával.

Topham Hatt 2010.10.13. 00:32:56

@k trout: tudomásom szerint otthon szülni nem törvénybe ütköző, az anyát nem büntetik, még akkor sem ha szülés közben bármi gond adódna. Viszont, ha segítséget kér mondjuk bábáktól, na azokat már keményen büntetnék, mert szülő nőn segíteni már törvénybe ütköző. Ez így meg elég vicces, és nonszensz...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.13. 12:02:11

@mezítlábasfellebbezés: csak martirt csinaltak belole.
ennyi
teljesen nyiulvanvalo, hogyh a szervezett bunozoi csoportkent mukodo magyar orvostarsadalom nem akar lemondani a gyerekszulesekbol szarmazo vedelmi penzrol.

atelerix albiventris 2010.10.13. 16:37:02

Kedves Lángharcos!

Mikor én születtem vércsoport nem egyezés miatt vérátömlesztésre volt szükségem AZONNAL, ha nem kórházban van az édesanyám most halott lennék.

Az úgymond otthon szülés működik külföldön de nem olyan kontárral mint Geréb Ágnes aki inkább hagyja meghalni a babát és az anyát csak magát mentse. Arról nem is beszélve, hogy ha a terhesség komplikáció mentes és várhatóan a szülés is az lesz az nem garantálja, hogy így is lesz. Hiszen elég annyi, hogy ha az anya nem tágul rendesen a baba nem tud jönni evidens, hogy romlik egy idő után a szívhang és nem biztos, hogy meg tud születni. Otthon mit tud tenni ilyen helyzetekben? Hiszen császározni nem tud, vérátömleszteni se... nézzük csak Ó, még egy gépe sincs amivel a szívhangot figyelje.

Bentmaradás: Bizonyára nem mondta neked még senki, hogy átlagosan a 3. nap körül jelentkezik pl a sárgaság a babán. Ezt szabad szemmel nem biztos, hogy a szülő észre veszi... de a műszerek igen.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.13. 16:47:21

@atelerix albiventris: kar volt a verert..:-)

latod, milyen egyugyu, rosszindulatu ember lett beloled?:-D

egy ujabb erv az otthonszules mellett:-)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.13. 17:29:47

@atelerix albiventris: hat pedig az semmikeppen nem nevezheto joindulatunak, amikor ugy allitasz valakirol negativ dolgokat - konkretan ragalmazod - annelkul, hogy meg lennel gyozodve arrol, mi is tortent es legalabb egy jogeros biroi hatarozatot megvarnal. ezen kivul az, hogy te rendellenesseggel szulettel egy dolog. azert hivjak rendellenessegnek, mert ritka. ha nem lenne ritka, az lenne a rendes es a normal szules rendellenes.

egyebkent nagyanyam 7, azaz hetes gyereket szult otthon. tanyan. egy db gereb agnes tipusu babaasszony segitsegevel. ugyanis az anormalis, hogy az emberek otthon szulnek, mert a korhaz - ahogy a neve is mutatja - beteg embereknek valo. a varandossag pedig nem betegseg. betegseg a gyomorfekeyl, a majzsugor, a gerincserv, az aneurizma, a koszoszoruer-elmeszesedes. de a varandossag nem. igen, lehetnek olyan esetek, amikor szukseg van orvosi segitsegre. ez 1000 esetbol 2-8.

es mar csak azert sem kellene gerebet annnyira elitelni, mert nem o dontott az otthonszules mellett, hanem azok az anyukak, akik tobb szazan, vagy tobb ezeren dontottek a gyerekszules ezen alternativaja mellett.

a problema az, hogy Magyarorszagon az egeszsegugy szo szerint vedelmi penzt szed. es a szuleszek ezt a vedelmi penzt latjak kicsuszni a kezukbol es egyszeruen kilobbiztak gereb agnes meghurcolasat. jogtalanul es igazsagtalanul. ha esze van, akkor elmegy strassbourgba az eberjogi birosagra es romma pereli az allamot, majd az elnyert milliardokbol letrehoz egy anyakozpontot:-)

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.10.14. 11:16:29

@wmiki: @Topham Hatt: @genyamagyar: @az igazi Sipi:

Bár fura ezt mondanom, de egyetértek wmikivel (bár még mindig egyszerű, mint a faék) ebben a szituációban, akárcsak a többiekkel. Nehezen megmagyarázható ez a boszorkányüldözés Gerébbel szemben. Miért nehéz megérteni, ha valaki inkább otthon szülné meg a gyereket, minthogy bevigye a siralmas magyar kórházakba, ahol még le is húzzák hálapénzzel az embert? Plusz még aki volt kórházban, az láthatta, hogy milyen állapotok vannak ott.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.14. 11:35:04

@stark: na jah
en sem gondoltam, hogy valaha meg valahogy egy platformra keveredunk wmikivel:-D

plane egy ilyen erosen liberalis kerdesben;-)

mezítlábasfellebbezés 2010.10.14. 16:34:07

@stark: hasonló indokok miatt gondolom én is úgy, hogy külön kéne választani a kettőt. Talán elfogadottabb lenne a kezdeményezés akkor, ha nem GÁ-t tolnák előtérbe, akinek eleve nincs jó megítélése a priusza miatt.
Szülhessen mindenki ott ahol akar (ez egyéni döntés), de GÁ menjen csak hűvösre.
@az igazi Sipi: szerintem is ez lehet a háttérben, főleg akkor tudok nagyot nyelni, amikor a magánrendelőben kifizetett összegről se nyugta... se számla...

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.10.16. 11:24:31

@mezítlábasfellebbezés: @az igazi Sipi:

Én azóta vagyok szkeptikus kicsit a kórházakkal kapcsolatban, amikor egy nappal a műtétem után bejött egy fiatal orvos, rám nézett, és elkezdte lehordani a nővéreket mint a sárga földet, hogy miért nem kapok antibiotikumot, holott kéne. Kiderült, hogy a tályogműtét után naponta vénásan kellett volna adagolni a cuccot, mert kurva nagy volt a fertőzésveszély, szóval ha a nővéreken múlott volna, akár meg is dögölhettem volna ott valamilyen fertőzésben.
süti beállítások módosítása