(Köz)szempont

Hazánk és a világ ügyes, de leginkább bajos dolgai, felrázva, nem keverve.

Kontakt

Az e-mail címed:

A legújabb szempont a FeedBurner-rel jut el hozzád.

Személyes kontakt: kozszempont@gmail.com

Követési távolság:

Ezeket szeretjük:

Vitatott szempontok

  • sorica123 (törölt): 'Egyszerűen csak emberközelivé válna, és ami még ennél is lényegesebb: jóval modernebbé.' - szerin... (2011.02.01. 09:42) Könyvtári tragikomikum
  • Kandabula: @SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK: johogyvansárhányod. Nekemnincs. (2011.01.20. 00:51) Valami változott
  • SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK: @Kandabula: Tessék,tessék? Nem hallom,mert zörög a sárhányó! :) (2011.01.19. 21:32) Valami változott
  • Kandabula: @SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK: johogyvagy! Üldözjél, előbutob utoléreld maga... (2011.01.19. 19:08) Valami változott
  • Kandabula: @SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK: örülök, hogy vagy. Üldözjél. Elöbutobb útolér... (2011.01.19. 19:06) Valami változott
  • Utolsó 20

Író, szerző, műfordító

Szétlopják a Providentet

2009.03.03. 19:12 H00ligan

Senki sem vitatja, hogy a bankok sokszor nem túl fair szerződést kínálnak, és (talán) még az is érthető, hogy a szociálpszichológia alapján a válságos időkben a nép a pénzintézetekből csinál bűnbakot. A kulcsszó a fenti mondatban viszont ott van, hogy a bankok a szerződést felkínálják, nem pedig ráerőszakolják az emberre. Amit viszont most a Providenttel művelnek, az nem más, mint közönséges lopás. Akárhonnan is nézzük.

Kezdjük talán a legelején. A bank nem egy jótékonysági intézmény, nem fog úgy pénzt adni még a legrászorulóbb embernek se, hogy ő közben rosszul járjon. Mert ha úgy ad, hogy ő közben mínuszra, vagy nullára jöjjön ki a végén, akkor egyrészt miből adnak a többinek, másrészről meg miből tartja fenn magát a cég? Na ugye.

Másodszor. Attól még, hogy hülye reklámokkal bombázzák az egyszerű ember agyát, nem kell mindent készpénznek venni. A legtöbb ember nyilván nem pénzügyi szakember, de arra azért minimális gondolkodással is rá lehet jönni, hogyha mindenféle igazolás nélkül adnak nekünk több tízezer/százezer forintot, akkor annak valahol meg kell majd fizetni az árát. Ha mégsem, akkor keresni kell valakit, aki elmagyarázza, hogy „Dezső, baszdmeg, a mókusodú-építésre NE!”. Nincs olyan, hogy ingyenebéd.

Akár tetszik, akár nem, meg kell tanulni olvasni, és a szerződést az aláírás előtt kell átnézi az első betűtől az utolsó írásjelig, nem pedig akkor, amikor már a pénzt visszafelé kell adni. Akinek csak addig jó valaki/valami amíg pénzt ad, azt inkább lehetne büdösbunkónak hívni, mint sértett félnek. Ezek után nem csodálkoznék, ha a bankok öles betűkkel írnák ki a bejárat fölé: „A pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el.”

432 komment · 1 trackback

Címkék: bank gyorskölcsön provident

A bejegyzés trackback címe:

https://szempont.blog.hu/api/trackback/id/tr97978099

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ...még a vak is látja... 2009.03.05. 12:28:21

provideo, provide, providi, provisum = előrelát, gondoskodik, biztosítDurva baltavágásokkal három csoportra osztanám a providenthiteleseket: 1.)  aki tudta, mibe megy bele, és mégis belement, mert vagy nem volt más lehetősége, vagy nem okoz neki gond…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stefan75 2009.03.04. 01:27:15

A pontosság kedvéért:

"lápi lidérc 2009.03.03. 21:37:00
...
A 400% THM, az nem éves 400% kamat. Nem kevés, de nagyjából 50-60% éves kamatra jön ki."

Mike36 2009.03.04. 01:30:41

csak az nem derült ki a irásból, hogy kik és mikor lopják szét a providentet

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.03.04. 01:42:57

olvasva jópár hozzászólást, a Pusztító című alkotás ugrik be, annak egyik igencsak jól sikerült mondata.

"Nem veheti el a jogot az emberektől hogy seggfejek lehessenek!"

nomármost, akkor megkérdezném alássan hogy az miért is van, hogy józsi bácsi, mari néni lehet idióta, megveheti a plazmatévét ócsóért, aztán amikor meg fizetni kéne érte akkor meg visít hogy őt meglopják?

amúgy sem tudok együtt érezni azzal, aki nem hajlandó felmérni még csak nagyjából sem hogy mire számíthat, ha aláír egy kölcsönszerződést, pláne egy ilyet. 1 oldal elolvasása és szövegértelmezése még csak érettségit se követel,
csókolom alássan. Az meg, ha valaki leszarja hogy fizetni kell, akkor meg leszarom ha behajtják rajta. Ideje lenne felnőni végre.

anarch 2009.03.04. 01:56:48

Már nem azért, de a bankok is kilopják a szemed. Hiába veszel fel forint-alapú hitelt kockázat-tudatosan, hiába van minden ledokumentálva, olvasod át nagyítóval a szöveget. Benne van, hogy a bank egyoldalúan megváltoztathatja a költséget. Blanketta-szerződés, veszi vagy nem veszi. Átmész másik bankhoz: ugyanaz.

Ne gyertek azzal, hogy el kell olvasni az apróbetűt, meg érettségi kell, stb. Ha mindent végigböngészel, kikalkulálsz, akkor is ott az aduász, hogy ex-has most megemelünk valamit. És a bank él is ezzel. Próbaper úton...

puskinl 2009.03.04. 02:20:02

A környezetemben olyan emberek vettek föl providentes hitelt, akiknek tényleg nem volt sok választásuk. Nem mondanám őket hülyének, vagy teljesen tudatlannak, bár egyre inkább úgy tűnik, hogy ha Magyarországon valaki szegény, akkor nyilván hülye is.

puskinl 2009.03.04. 02:27:38

@ylion: plazma tévé? mégis hol élsz te?

weirdo 2009.03.04. 05:21:35

A kamatláb törvény által történő szabályozásával kapcsolatban: Itt is megvannak a kiskapuk, hogy a bank jól járjon. Nekem a 16 mios lakáshitelem első kamatperiódusában 0 HUF volt a kezelési költség. A következőnél felment 14.500 HUF-ra és nagy pofával még azt is mondták, hogy az emelésnek semmi köze az árfolyam változáshoz, amiatt ők semmit nem emeltek. Értitek, a RAIF annyira korrekt, hogy 20 % CHF:HUF ráta változást nem hárít rám:), akkormeg mi miatt növekedett 40 %-kal a havi törlesztőm? Na, a kezelési költség miatt, ami - ha így marad - a futaidő alatt 6-8 mio lesz a fenti összeghez. Emiatt kezdek rövidesen levelezni a PSzÁF-fel. Ez szerintem az adózás megkerülése a bank esetében.

Valaki itt írta, hogy milyen szépen bele tudunk rúgni abba, aki már amúgy is a földön fekszik... Ezért írok ritkán ilyen helyekre, mert mindig jönnek a megmondóemberek, akik elvből nem vesznek fel hitelt stb. közben meg csak van pénzük.

Klovag 2009.03.04. 05:52:41

Én most nem a thm-ről szeretnék okosakat írni, hanem inkább a KEDVES SZERZŐNEK írnám meg, miben is áll igazából a PROVIDENT CSAPDA:

Abban megegyezhetünk, hogy jelenleg kicsiny országunkban elég sok család anyagi helyzete kritikus állapotban van. Ennek nyilván sok oka van de most nem is ez a lényeg. Ha azonban bármiért beüt a baj (és itt nem új plazmatévé vásárlásáról beszélek), és azonnal(!) pénzre van szüksége az adott családnak (mondok egy példát: pl taxisként dolgozó családfőnél behal a verda), nem sok választás akad. A személyi kölcsönöknél jópár nap az átfutás, már ha a bank méltóztatik megadni (pl egy lakáshitel mellett nem sok esély van), és ha épp nincs egy milliomos nagybácsi, sok választás nem marad...... A csapda a visszafizetésnél adódik, ugyebár heti rendszerességgel kell fizetni, fizetést viszont (a legtöbben) havonta csak egyszer kap a jómunkásember, így ha nem marad hó végére pénz mit csinál az ember? Adott hónapban kimarad a villanyszámla/gázszámla/közösköltség/stb. befizetése. Arról ugye szó sem lehet, hogy a provident részlet csúszik, hiszen házhoz jönnek a befizetés miatt. Mivel sok-sok hónapig tart a heti törlesztés, egyszercsak összegyűlik egy adag tartozás és hip-hopp, máris itt az újabb probléma....az eon/távhő/stb. küldi a felszólítást: "fizess, vagy kikapcsolok!". Ilyenkor van az, amikor jön a telefon/sms-áradat a providenttől (mindig jól időzítve): Vegyél fel újabb hitelt, vátsd ki a régit oszt' jó lesz, hisz biztos van mire költeni. Sok esetben pedig megintcsak nincs választás....

úgy gondolom ez az igazi csapdája a dolognak. Törvényes? IGEN! Korrekt? Távolról sem.

üdv:
Laci

lacivagyok 2009.03.04. 05:53:32

Valamelyik nap nézem a tévét, épp kérdezik az egyik úriembert, hogy minek vette fel a hitelt, miért nem gondolt bele, hogy nem fogja tudni majd fizetni a törlesztést?
Válasz (nem vicc, tényleg ezt mondta): 'már drága jó édesanyám is megmondta, ha ajándékba adnak valamit, azt el kell fogadni.'

Ezek az emberek azt hiszik, és mennyi ilyen van, hogy a hitel az ajándék! Hogy a bank arra van, hogy ha szarul megy nekem, akkor majd ők adnak ajándékba pénzt.
Ha én lennék az antiprovident akciócsoport, vagy mi a halál, akkor sokkal inkább a tájékoztatásra lőnék, mint a bank beperlésére.
Mert így olyan színezete van a dolognak, hogy azért harcolunk, hogy NE kelljen visszafizetni a kölcsönt.
Ettől függetlenül jómagam bankosként a fejem fogtam, mikor jött az a reklám, hogy 'Új ruha kell a kislánynak? hívja a providentet' mert ez súlyosan tényleg azt a hangulatot kelti, hogy a hitel ingyen van.

Az MNB-nek külön van pénzügyi kultúrával foglalkozó osztálya. MI a jóistent csinálnak azok? Pont az ilyesmi ellen kellene küzdeni.
Na de persze ki nem emlékezne a száznyolcezer forintosra, vagy mire, amit simán elfogadott valaki. Mély sötétség van ebben kis hazánkban.

De nem csak alul, ahnem egészen fent is. Például egyes bankoknak sem ártana elmagyarázni, hogy mi is az a kockázat... gondolok itt a 0 előleggel sok tíz évre nyújtott hitelekre, amiket tényleg már mindenkinek kiszórtak svájci frankban...

És még feljebb, azoknak sem ártanak egy kis képzés, akik külföldi hitelekből élnek évek óta és azt hiszik, azt talált pénz. Lásd még IMF hitel, például.

kpityu2 2009.03.04. 05:56:57

Libcsi lózung. Aki hülye haljon meg. Majd ha a nyugdíjas édesanyádat etetik be színes szagos reklámokkal, akkor okoskodj.

joungen 2009.03.04. 06:14:02

Ezek az emberek Magyarországon a legnagyobb választói réteg...ostobák, kapzsik és maximálisan alulműveltek, ezeket szolgálja ki minden nagy párt, ők kapják a legtöbb nyugdíjat, szociális segélyeket és juttatásokat, miattuk hullat könnyet Gyurcsány amikor arra hivatkozik, hogy az igazi reformok a NÉP körében kiszámíthatatlan reakciókat válthatnak ki és hozzájuk sóhajtozik Orbán amikor Gyurcsányt szidja, vagy éppen a csillagokat ígérgeti és hát a Provident is az ő szent feneküket akarta kinyalni, de visszafelé sült el a Néptömeg Pénisze, mert a média is ezekhez az emberekhez szól - ezért a sok színvonalas tévéállomás, meg portál és ezért ilyen szép ez az ország, széppé teszi a sok ittlakó ember.

kpityu2 2009.03.04. 06:21:43

@joungen: Még szerencse, hogy te nem tartozol közéjük. ;-)

Klovag 2009.03.04. 06:26:41

Meg még az is szerencse, hogy az eredeti bejegyzéshez, nem sok köze van annak amit írtál...

midnight coder 2009.03.04. 07:03:24

Alapvetően semmi gond azzal amit a Provident csinál. Ahogy az uzsorakamattal sem. Aki hülye haljon meg. Amit nem értek az csak az, hogy miért gond ha ezt egy magánember csinálja, és miért jogos ha egy bank ? A köz becsapása monopólium ?

Dzsok 2009.03.04. 07:05:36

"Akár tetszik, akár nem, meg kell tanulni olvasni"

Ez mekkora egy demagóg szöveg. El kell képzelni egy 8 általános végzettségű vidéki családot (nem kell fújolni, az SZDSZ által kialakított szoc. rendszerünknek köszönhetően, mi a képzetlen munkaerő országa leszünk), akik alig tudnak olvasni, nincs internethozzáférésük és kurvára nem tudják értelmezni, hogy mi a fasz az a THM amit elhadarnak a reklám végén, és azt sem tudják mennyit kell majd visszafizetniük.

Pont ezért amerikában, ahol felismerték, hogy az átlag választó hülye mint a tök, az ilyen reklámok végén előírás az állami felügyelő szervezetek által meghatározott lassú és érthető tájékoztatás arról, hogy pontosan mennyit kell majd visszafizetni, és kiknek érdemes ilyen hitelt felvennie.

Ennyi, van rengeteg jól megfizetett politikusonk, akik nem igazán szeretnének dolgozni, és fingjuk nincs a magyar realitásokról.

Az mszp-s idióta aki megy tüntetni meg pereskedni, talán a saját 6 éve kormányon levő pártjában kellene, hogy megkeresse a felelősöket, meg ott kéne kidolgoznia valamilyen megoldást a reklámok ellen. Csak szokás szerint ő nem dolgozni akar, hanem népszerű lenni.

Jedlik 2009.03.04. 07:13:58

Drága H00ligan!

A Provident mióta bank?

Jedlik 2009.03.04. 07:16:17

@Dzsok: Ja, így van. És ha az ostoba paraszt tönkremegy a hitele miatt, akkor marad neki a cociális háló, amit meg a mi adónkból tartanak fenn, szóval nagyon is indokolt, hogy ilyen szar cégek, mint a Provident ne működhessenek.

Klovag 2009.03.04. 07:20:19

"az mszp-s idióta aki megy tüntetni meg pereskedni"

Sokmillió általánosító ostoba országa vagyunk...ha már erre jártál jóbarát kicsit cigányozni/zsidózni stb. nem akartál?

1953 2009.03.04. 07:22:08

HOOligen!
Csak nem a Provident egyik alkalmazottja vagy barátom?

Dzsok 2009.03.04. 07:34:49

Klovag: "Az mszp-s idióta aki megy tüntetni meg pereskedni, talán a saját 6 éve kormányon levő pártjában kellene, hogy megkeresse a felelősöket,"

Ha ebből a szövegből neked az jön le, hogy általánosítok és nem 1db konkrét képviselőre gondolok akkor szövegértelmezésből megbuktál.

Nagy THM-s hitelt se vegyél fel, mert annak a szerződésében ennél sokkal bonyolultabb mondatokat is találhatsz, amit már végképp képtelen leszel felfogni az általánosító mindenért rögtön cigányozást, rasszizmust kiáltó ostoba agyaddal. ;)

Fekete Pákó 2009.03.04. 07:45:58

A poszt szerzője egy mérhetetlenül szűklátókörű fasz.

Talán tessene tanulmányozni egy kicsit a történelmet, és választ keresni arra, hogy a fejlettebb pénzforgalommal rendelkező államokban miért is volt tiltott az uzsorázás már sok száz évvel ezelőtt. Utána kéne ugatni, te paraszt.

Tilcsák Bea (törölt) 2009.03.04. 07:46:41

@lápi lidérc: a magyar társadalom felét gondnokság alá kéne akkor helyezni....
és nem feltétlenül azokra gondolok, akik szerint van 54 ezer forintos bankjegy....

Tilcsák Bea (törölt) 2009.03.04. 07:58:58

@xpress: azért, ha erre a "nem fogták fel"-re lehet hivatkozni, nem ártana, ha precedens értékű lehetne :/
tönkrevágná az egész ptk-t.

Rob67 2009.03.04. 08:22:28

@Carnivora:
Annyira nem érted ezt a THM dolgot, hogy vélhetően Te is Provident ügyfél lehetnél :)
Nagyon nehéz felfogni hogy a THM nem azonos a kamattal? Ezt valami barom elhintette, és hát lássuk be: aki egyszerű annak ez elegendő is.
400 % THM nem 400% kamat.
Ennél egyértelműbben és érthetőbben nem lehet leírni. De valószínüleg most sem fog menni a megértés.

burian 2009.03.04. 08:37:19

Ezzel az erővel minden szélhámost és csalót fel lehet menetni. Ha a hülye balek hagyta magát átverni, akkor szopjon. Legközelebb legyen résen!
Kettőn áll a vásár. Ha a bank eleve arra játszott, hogy a sok hülyét át lehet verni, mert olvasni sem tudnak, akkor a bank rosszhiszemű volt.
Ezen kívül, ha egy nagyhatalmú, tőkével és befolyással bíró intézmény áll egy magánszeméllyel szemben, akkor mindig enyhe részrehajlással kell az ügyhöz állni, mert egyenlőtlenek az erőviszonyok.
Nem mindegy az sem, hogy a vitás kérdésben születő döntés kinek milyen kárt okoz. Ha egy bank (aki ugye nem élő ember, csak egy jogi fogalom) profitja kicsit csökken, az nem azonos mértékű kár, mint ha egy család tönkremegy és mondjuk gyerekek szájától kell elvenni az ételt. Ezt is mérlegelni kell.
Senki nem mentegeti az ostoba hitelfelvevőket, csak a teljességhez tartoznak ezek a szempontok is.
Én azt remélem, hogy precedens értékű ítélet fog születni, amely erősen korlátozza a bankok működését, megerősíti a felügyeleti szerveket és megakadályozza, hogy a bankok olyan hiteleket helyezzenek ki, amelyekre nincs fedezet és olyan kamatokat szedjenek intézményként, amelyekért magánszemélyeket évekre vágnak a hűvösre. A butaságot nem lehet megszüntetni, de az intézmények mohóságát lehet kordában tartani.

Gerike 2009.03.04. 08:48:32

El kell olvasni amit aláírsz.Lehet, hogy már írta vki mert nem olvastam vissza, de ajánlom mindenkinek az RTLklubbos házonkívült, biztos meg lehet nézni a honlapon.ott a régebben a providentnél dolgozó nő is elmondta, hogy lehet szidni a céget de akkro mondja meg vki, hogy mit csinalna az aki akkor uccsó reményként felveszi azt a kölcsönt.mert van pár ember akinek akkor tényleg kell.
ÉS MÉG EGYSZER:NEM KÖTELEZI SENKI? HOGY FELVEGYE!!!!!!!

Tibman 2009.03.04. 08:50:19

Én is ismét értekeztem ismét Provident ügyben csak még nem rakták ki, a napimarhasag.blog.hu -n elolvasható!

mopi 2009.03.04. 08:52:45

Kedves Mindenki!
Még csak olvasni se kell, hogy tudja, mennyit fizet vissza az aki a providenttől kér kölcsön. Elég ha megkéred a munkatársukat, (persze ha számolni se tudsz), hogy szorozza meg a törlesztő részletet a futamidővel... Vettem én is fel tőlük, mert nagyon kellett (nem új tv, vagy nyaralás, aki ezért veszi fel az hülye), de tudtam, hogy hamarabb visszafizetem. 5 vagy 6 hét múlva visszafizettem az egészet és így a 120.000 forintra kellett ha jól emlékszem 20.000 forintot fizetnem. Nem kevés ez a kamat, de ezt előre tudtam és vállaltam! Ami viszont a legfontosabb, hogy nem egy rosszarcú bunkótól kellett rettegnem, és attól tartanom, hogy mikor rúgják rám az ajtót, ha kések a fizetéssel.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 08:54:03

@lápi lidérc:

Éppen ez benne a csalóka a csóri prolinak a heti törlesztés. Igen szegény idióta csak azt látja, hogy 3456 Ft érted legyint egyet mi az ... az nem tudatosul benne, hogy hoppá ezért hetente fognak jönni ...

Ezért van az állam, hogy az idiótákat megmentse önmaguktól, és jobb , ha előbb megteszi , mint utóbb ... mert biza előbb vagy utóbb úgyis a mi pénztárcánkból kerül ki ez a pénz.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 08:58:46

@Rob67:

Mit nem értek? Azt látom, hogy hozzád hasonló idiótáknak adnak pénzt amit azok nem tudnak visszafizetni 40% THM is lehetne írva azt sem bírnák, aztán meg mennek csapkodni az asztalt ilyen-olyan szociális baromságokhoz amit már majd az én adómból kell állni ...

@Gerike:

Nem tudom, aki rendesen dolgozik az igényelhet minden banknál már hitelkártyát, folyószámla hitelkeretet ... aki pedig mindenezeket is kimerítette mi a fenének akarna még plusz hitelt ... ráadásul, ha már mindenét lemerítette, és akkor nincsen 100 ezer forintja miből lesz ugyan 150-200 amit visszatud kenni?

Vámpír\\\'08 2009.03.04. 09:06:09

A Provident meg a hasonló cégek a Liesztinger féle milliárdos zsidók bizniszei. Nehogymá' sajnáljam őket.

dimitrij 2009.03.04. 09:07:27

@Carnivora: mint mondtam, van itt egy logikai bakugrás... ha nem nyilvánvaló, akkor megette a fene. :)

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.03.04. 09:07:28

Mindennek ára van és mindenki úgy hülye ahogy van!

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 09:08:01

@Vámpír\\\'08:

Tudtam mi hiányzik egy kis zsidózás ... :D Ja, és a TA-NY tengelyen írják elő a kamatokat? :P

dimitrij 2009.03.04. 09:09:30

"aki pedig mindenezeket is kimerítette mi a fenének akarna még plusz hitelt ..."

van egy kifejezés: adósságspriál. mivel tendenciózusan többet fogyaszt, mint amire forrása van, így hitelből fizeti azt, amire nincs pénze, ami újabb érvágás a háztartásának, újabb kiadásokat generál, ami tovább ront az anyagi helyzetén. végül marad a provident, vagy az uzsora...

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 09:10:35

@dimitrij:

Nincsen semmi bakugrás. Csóri elbasszarintja a segélyét oda adja a providentnek megy verni az asztalt a képviselők nem szeretik, ha veri az asztalt ez a népesség , mert jó szavazó droid, és gyorsban megint kap segélyt amit elkúrhat.

jemo 2009.03.04. 09:11:29

Még hogy a Provident uzsorás?

Akkor mi az állam?

Havi keresetedből fizetsz, jöv.adót, járulékot. Ami megmarad, abból kajálsz, élsz, mindenhova fizetsz áfá-t, illetékeket. Ha tudsz esetleg félretenni pl. lakásra s egyszer talán veszel, fizetsz utána, átírási illetéket. Ha eladod drágábban, nyereség adót. Tehát a megadóztatott jövedelmedből még többféle adót is kell fizetned ha élni akarsz!

100 ft jövedelemből, a sok gusztustalan adó és járulék miatt 20 forint marad!

Ez az igazi uzsora! Undorító!

ladislaus 2009.03.04. 09:11:48

A bank miert tehet arrol hogy sok idiota nem erti? Van sok raszorulo is aki nem erti, de nekik a szerencsetlensegukbol adodoan van ez igy. Amugy pedig PSZAF engedely volt? Igen. Ha vmit rosszul csinaltak? Ment a bunti. Szoval egesz egy mediahack, figyelem eltereles, mert IMF hitelt mindenki sokkal brutalisabban fizeti meg HETENTE! mint a prvident kolcsont.
Teny hogy csunyan magas a THM-e. IMF-e realerteken magasabb.

Gerike 2009.03.04. 09:13:00

@Carnivora: sajnos pont ez az...hogy hülyéje bele se gondol ebbe.nah de ez nehogy már a bank hibája legyen!!!Erről kicsit tágan az jut eszembe, hogy ha mondjuk venni akarok egy műszaki cikket és bemegyek az első boltba, megveszem 100ehufért.
aztan hazamegyek és meglátom a neten 70ehufért.
én egyből beperelném az első céget mert átvertek...

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 09:14:11

@dimitrij:

Na ezért kell állambácsinak beavatkozni, hogy ne kerülhessenek bizonyos rétegek felelőtlenül ilyen csapdába, ahogy velem bekötteti a szar biztonsági övemet, hogy jó adófizetője legyen netán egy csattanás után is ...

Itt pont az ellenkezője megy a bankok, állam legalább annyira hibás. Van olyan alkalmazottam, hogy szerencsétlennek még tavaly szeptemberben is folyósítottak yen hitelt hiába beszéltél neki a bankban azt mondták jóaz most meg szop ... igen ilyenkor kellene jó megszívatni a bankot, hogy kétszer meggondolja, hogy hova helyez ki pénzt. -

2009.03.04. 09:15:00

Imádom olvasni ezeket a mosdató blogokat, ahol kiderül: mindig a szegény állampolgár a hülye. Hülye, mert 400 százalékos kamatra vesz fel hitelt, meg hülye egyébként is. Sajnos ezt az uzsora hitel dolgot nem lehet elkenni ilyen egyszerűen, ilyen kamattal nyilván nem nintendóra, meg nyaralásra fog felvenni az ember lóvét, ahogyan a reklámban láthatjuk... bár nyilván van egy enyhe szichológiai ráhatás is. Szerintem ez, a csapdába került emberek kihasználására, kiszipolyozására szakosodott iparág, ami azért gusztustalan, mert a fizetésképtelenné vált (családos) ember nem tud, és nem is fog reálisan gondolkodni, mérlegelni, csak azt látja, hogy kap pénzt, sőt csak ilyen módon kaphat pénzt, amiből fizetheti a számlákat, tartozásokat megint egy ideig, aztán majd lesz valahogy. Persze sehogy se lesz. Ezt fel kell számolni, de legalábbis törvények közé szorítani.

dimitrij 2009.03.04. 09:15:12

@Carnivora: ha nincs provident, akkor nem baszarintja el? akkor nem fogyaszt többet, mint amennyi pénz a rendelkezésére áll? nincs ok-okozati összefüggés, az a baj, sántít az egész érvelés. értem én, hogy kevesen termelnek, baszott nagy az adóprés, de maradjunk a realitások talaján.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 09:20:42

@dimitrij:

Nem kap sehonnan pluszt nem tudja elbaszni előbb rákényszerül gondolkozni, hogy a rendelkezésre álló keretből gazdálkodjon. Így is rájön csak mellette köztes állomásokon gazdagít pénzintézeteket. Mikor kimerítette a providentet is utánna már max. a uzsorások vannak , de azok se végtelen hitelezők ...

Parajpuding 2009.03.04. 09:22:28

Röviden összefoglalva: lehet magyarázni innen, lehet onnan, aki a Providenttől vesz fel hitelt, az nagyfokú idiotizmusban szenved. Épp ezért nagyobb létjogosultsága van a gyógykezelésnek, mint a sajnálatnak, vagy együttérzésnek. Aki képtelen felfogni, hogy mit jelent a többszáz százalékos THM, annak elakadt az értelmi szintje első eleminél. Ha pedig felfogta és vállalta, akkor az vagy kussol, vagy kussoljon.

dimitrij 2009.03.04. 09:25:25

@Carnivora: biztos cserben hagyott a szociális érzékenységem, de aki jen hitelet vett fel, az borzasztóan alulművelt pénzügyi értelemben, nem tudom sajnálni.

aza fő gond, hogy az elcseszett politikai elitnek elemi érdeke a zavaros jogrendszer fenntartása, mert zavarosban könnyebb tollasodni. és ezt nem csak ők használják ki, hanem mások is, mint pl a provident. szar a jogi környezet egésze, szar a pénzügyi szolgáltatókkal kapcsolatos szabályozás, és sok banknak az üzletpolitikája is csak árt hosszútávon egy alsóbb rétegnek. ezen felül van egy komplett hülye adatvédelmi biztosunk, aki ostobább, mint a provident ügyfélkör legostobább tagja, szűklátorkörű és hozzánemértő. ráadásul szar az adórendszer, alacsony a legálisan, bejelentve dolgozók aránya, magas cserébe a szürkézők és feketézők aránya, kibaszott sok a leszázalékolt, a segélyből élő, és a korkedvezménnyek nyugdíjba kerülő...

adott egy kibaszott szar helyzet, ennek az egyik megjelenése a sokból a provident jelenség. de még mindig inkább provident, mint uzsorázó cigányok, ami szintén létező probléma, csak még nem olyan elterjedt, mint lesz majd 2 év múlva.

JuveKrisz 2009.03.04. 09:25:41

1.
az uzsorakamat, mint ahogy a neve is mondja a kamatra vonatkozik és nem a THM-re. A THM soha nem egyenlő a kamattal, még akkor sem ha nincs semmiféle egyéb költség. Azt kellene végre megérteni hogy hogyan számítódik ki a THM. Az egészet úgy kezdjük, hogy a THM az a belső kamatláb, amelyen a pénzintézetnek megéri a hitelt kihelyezni az ügyfél felé. Vagyis ebből is látszik hogy nem egyenlő a kamattal. Hanem bele kell venni még a jegybanki alapkamatot és a refinanszírozási kamatköltséget. Egy hitelt minden hónapban vagy a provident esetében minden héten fizetni kell. Felírjuk azokat a fizetéseket, vagyis törlesztőrészleteket amit ki kell fizetni. Így minden hónapban, vagy héten kapunk egy azonos összeget. Ezt az összeget kell egy kamatlábbal visszadiszkontálni minden hónapban/héten. Ezekből az visszadiszkontált összegekből ha kivonjuk az eredetileg kihelyezett hitel összegét, akkor megkapjuk a bank hasznát amit sok helyen NPV (nettó jelenérték) hívnak, de valójában nem az, hanem az ügyleten, jelenértéken nyert haszon.
Tehát az összegek visszadiszkontálására használ kamatláb lesz a THM. Ha a THM 400%, akkor attól a kamat még nem biztos hogy annyi. Sőt közel 30-40%. Ez pedig nem uzsorakamat. Az uzsorakamat legalább 100%. :)))

2.
Nem értem, hogy a médiában miért vinnyognak sokan, hogy a bankok egyoldalúan módosítják a szerződést és kamatot emelnek.
Nos nagyon sok embernél érdeklődnék, hogy kaptak-e olyan levelet, amelyben leírták hogy a bank a hitel kamatát megemeli 25%-ról, 40%-ra. Nem sokan kaptak. A törlesztőrészletek emelkedését 3 olyan tényező befolyásolja jelenleg, amely a THM-ben nincs benne, mert előre nem lehet kikalkulálni.
Ez pedig nem más, mint az MNB monetáris tanácsa által megemelt jegybanki alapkamat, és a refinanszírozást segítő pénzintézet által megemelt refinanszírozási kamatláb, valamint a devizás hitelek esetében az árfolyamváltozásból eredő kamatkockázat. A 4. tényező lehet az, hogyha mindezek hatására a bank még azt a kamatot is megemeli, amellyel a hitelt kihelyezte.
Ekkor újra kell számolni a THM-et, vagyis röviden ez jelenti az indexálást.

3.
Aki hitelt vesz fel és az IQ-ja kevesebb mint 100, akkor az kérjen segítséget egy hitel felvételekor. Kérdezzen és akkor fognak válaszolni.

4.
Ha valaki hitelt vesz fel, akkor örül, mint majom a f....-nak, hogy pénzhez jutott, de amikor azt vissza kellene fizetni, akkor meg sír, hogy miből.

5.
Olyan törvényt kellene hozni - van olyan bank amely alkalmaz efféle számítást-, amely kimondja, hogy a hitelt felvevő adós és adóstárs jövedelmének legfeljebb 25%-a lehet a hitel törlesztőrészlete.

6.
Ha valamilyen hitelt igazolás nélkül, mindenféle önerő, meg ilyen-olyan fedezet nélkül kihelyez egy pénzintézet, akkor értsük meg, hogy annak ára van. Ezért 30%-40% a hitel kamata. Értelemszerűen lakáshitelnél, amikor nem csak az építendő, vagy megvásárolandó lakás a fedezet, hanem egyéb ingatlanfedezetre is szükség van, ott nem véletlen hogy 10% alatt van a kamat. Az más kérdés, hogy ezeket az ingatlanokat sokszor felülértékelik, és a hitelbiztosítéki értékük 100-110%-ért adnak hitelt. Vagyis meglehetősen alulfedezetté, alulbiztosítottá válik a hitel.

7.
Nem kellene engedni hogy egy ingatlanra több jelzálogot jegyezzünk be, mert akkor már a második jelzálog fedezetlen lesz.

8.
Nem kell erre külön oktatás az iskolában. Elég ha odafigyelünk matematika órán. Minden hitellel kapcsolatos alapszámítást általános 7-8-ban megtanítják, de a bonyolultabb számításokat is középiskolában, még szakmunkásban is oktatják. Nem kell itt integrálni meg deriválni semmit. Egyszerű hatványozás az egész. Meg sok emeletes tört.

9.
Nem kell pánikba esni, mert a gazdasági világválságtól messze vagyunk. Van termelés, nyitva vannak a boltok, az árak alig érezhetően emelkednek. Nincs olyan gazdasági összeomlás, mint a II. világháború előtt. Jelenleg "csak" pénzügyi krízis van, amely messze nem világméretű. Csak a nagyobb gazdaságokat érinti.

10.
Ahelyett hogy a pénzintézetekbe nyomjuk az IMF hitelt, inkább segítünk azon, hogy ne szálljon el a forint. Ez a legnagyobb gond. Idehaza tudomásom szerint nincs egyetlen magyar tulajdonban lévő pénzintézet sem. Az OTP valamelyest az, de nem 100%-ban. Így segítse meg azokat a külföldi anyavállalat, ne a magyarországi lakosok, akiknek a meglehetősen átgondolatlan banki tevékenység révén milliárdokat helyeztek ki.

dimitrij 2009.03.04. 09:28:16

@Carnivora: mint mondtam, nincs ok-okozati összefüggés, két létező és súlyos problémát mosol össze. :)

dimitrij 2009.03.04. 09:32:51

@JuveKrisz:

"Ahelyett hogy a pénzintézetekbe nyomjuk az IMF hitelt, inkább segítünk azon"

hm, inkább kössük ki a bankoknak, hogy azokat a pénzeket a kkv szektor hitelezésének újraindítására használják.

egyébként full respect a hozzászólá miatt. :)

JuveKrisz 2009.03.04. 09:35:07

@dimitrij:
Bocsi elírtam a szöveget. A segítünk szóból kimaradt egy s-betű. Vagyis segítsünk azon, hogy....

Egyébként a kkv hitelezés is jó ötlet, hiszen azzal lehetne kicsit meglendíteni a termelést, amely ugye GDP növelő.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 09:35:44

@dimitrij:

Persze a lakosság 90% pénzügyi értelemben alulművelt ... sőt 99% meg nem tud műteni ... de elvileg, azért képez a társadalom az adójából orvosokat-közgazdászokat, hogy azok értsenek hozzá. Ő meg álldigál a szalag mellett, sofőrködik, iparos stb. adózik. A zöld emblémás bank szakija egy 120 ezres átlag fizura asszony keres 60-at lakáshitelre yen alapú hitelajánlatot ad na ott a leghülyébb a banki tisztviselő meg a bank is amit képvisel.

Pedig van összefüggés kicsit mozogj az ilyen rétegek között. Előbb utóbb a kör véget ér megszűnik a forrás, és kénytelen abból gazdálkodni ami van csak az a maradék már tényleg nem elég semmire .... a válság pedig ezt még gyorsítja is. Nem véletlenül kerültek elő az uzsorás ügyletek meg ez a provident ügy.

A bankoknál nem véletlenül van az a KHR ex. BAR lista az nem csak a bankot védi , hanem az ügyfelet is.

ladislaus 2009.03.04. 09:37:16

@JuveKrisz:
5. ös pont igaz. Csak amint jol fizeto ugyfel leszel felkuszik lepcsozetesen 33%-ra. Avagy olykor evek multaval 40re is, de az ritka. 33% torvenyileg tilthato fogyasztasi hiteleknel. (szemelyi, aru, hitelkartya.)

JuveKrisz 2009.03.04. 09:40:14

@Carnivora:
"A bankoknál nem véletlenül van az a KHR ex. BAR lista az nem csak a bankot védi , hanem az ügyfelet is. "

Ez igaz, de akkor eddig miért nem foglalkoztak vele?
A krízis előtt sokat lehetett hallani arról, hogy BÁR-osoknak adtak hitelt. Sőt a krízis óta ismét megjelentek ezek a hitelezési lehetőségek.
Csakhogy a baj az, hogy ezeknek a BAR, vagy KHR listán lévő embereknek is pénzintézetek adtak eddig is hitelt. Tehát saját maguk keltették a probléma forrását. Aki egy hitelt nem tud fizetni, az miért kap másik hitelt. Eleve az adósságrendező hitel is egy nagy átverés. Méghogy az ügyfélnek megéri. Lehet, hogy kevesebbet fizet, de azt senki nem nézi, hogy eddig 10 év volt hátra a futamidőből és fizettem havi 40 ezret, most meg 20-at fizetek de van 25 év futamidő. Ez pedig egyszerű elemi matematika. Melyik a nagyobb 40*10*12, vagy a 20*25*12. Na melyik? Aki ezt nem tudja az meg is érdemli.

JuveKrisz 2009.03.04. 09:42:03

@ladislaus:
ezt nem kellene engedni.
Attól hogy én most jól fizető ügyfél vagyok, de a törlesztőrészletem maximuma emelkedjen, hanem adjon a pénzintézet kedvezményt.
Ugyanis lehet, hogy 3 év múlva nem leszek jól fizető. Ezt nem tudja megmondani sem a bank, sem én. A kedvezményt viszont bármikor megvonhatja.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 09:42:47

@JuveKrisz:

Az eleje nagyjából ok. A vége az ne haragudj dőreség.

A bank azáltal tud hitelezni, hogy maga is a nemzetközi pénzpiacon forrásokhoz jut. A magyarországi bankok jelenleg nem jutnak elég forráshoz, mert a nyugati bankok saját bajaikkal vannak elfoglalva. Nyugatabbra is tesznek a bankokba pénzt csak arra vannak állami segély alapok. A gyurcsányland viszont csóró nem tud segíteni a bankokon.

A bank pedig, akkor tud tőkét kihelyezni a kkv-k számára, ha megfelelő nemzetközi pénzügyi környezet van. Az IMF hiteléből , ahogyan most is pályázatok útján lehet közvetlenül segíteni a kkv-kat elvileg. Viszont ez Magyarország, ahol az ilyen pályázati dolgok már hosszú évek óta nem arról szólnak amire kitalálták őket. -

iqlight (törölt) 2009.03.04. 09:43:00

@lápi lidérc: Azon kívül, hog azt szajkózod nincs agyam írnál valami olyat is ami esetleg megállja a helyét? Milyen jogon írkálsz te rőlam olyat, hogy nincs agyam bazdmeg? Ismersz? Nem. A Hiltonos példádon mi a faszt nem értesz? Mikor láttál te bemenni a Hiltonba csontrészeg alkeszt? De bazdmeg tegyük fel bemegy az alkesz. Hol van ez párhuzamban azzal a 300K+ emberrel akik a provdenthez fordulnak? Fogd már fel bazdmeg, hogy segghülye vagy! De ha nem hiszel nekem, nézd meg a többiek véleményét rólad. vedd le a fekete napellenzőt a szemedről és értelmezz, ahelyett, hogy sértegetnél. Megmondtam, ha ebbe az irányba mész el nem állsz meg a lábadon. Ha akarod tovább is elmegyek.

nestara 2009.03.04. 09:45:32

Nem értem, hogy miért pont ezt a címet kapta az írás.
Egyébként igaz, hogy olvasni is kellene, de az sem volt igazán tisztességes a Providenttől, hogy csak nemrég írják ki normális betűméretben a THM-et, előtte oda kellett menni a TV-hez és vakarózni, hogy most mi van, tényleg 200 akárhány és 400 akárhány között van a mutató értéke??? Amúgy soha nem folyamodnék ilyesmihez.

dimitrij 2009.03.04. 09:47:57

@Carnivora: az ügyfelet a pozitív adóslista védené, a khr a bankokat védi.

mint mondtam, létező problémákat mosol össze. jelenleg az állam jóléti kiadásai a hollndaokéval vannak egy szinten, ha ez nem lenne csak a szlovákok szintjén, akkor kb. százezrek kerülnének utcára, és nálunk is éhséglázadások, fosztogatások lennének a leszakadozó térségekben... mint voltak pár éve a szlovákoknál. előbb, vagy utóbb nálunk is sor kerül erre, de ez nem a provident hibája, hanem a politikai rendszeré, illetve a gondoskodó államba vetett hité. túl kellene lépni végre a szocialista Kádár érán, és észrevenni: piacgazdaságban élünk.

JuveKrisz 2009.03.04. 09:49:55

@Carnivora:

Ezzel egyetértek, de pontosan itt a hiba a működésben.
Ha az pénz beletoljuk itt a pénzintézetben, és csődbe megy az anyavállalat, akkor mivan?
Kifizeti ki helyettünk az IMF hitelt?

Egy pénzintézet nem csak nemzetközi forrásból helyezhet ki hitelt, hanem saját betéteseiből. Illetve a visszafizetett hitelt is úja kihelyezheti. Ha munkahelyteremtésre és megtartásra fordítjuk a pénzt, akkor biztosíthatjuk hogy a hiteleket törlesztését tudja fizetni a hitelfelvevő, vagyis a bank hozzájut a pénzéhez amit újra és újra kihelyezhet.

A magyarországi pályázatokról meg abszolut igazad van. Ezen kellene változtatni. Csakhogy nincs ember aki át tudna vinni ehhez megfelelő törvényeket, mert azonnal lobbiznának ellene azok, akik eddig is nyerészkedtek a pályázatokból.

nestara 2009.03.04. 09:52:02

@AkarkiJ: Szerintem is jó a Hiltonos példa!

dimitrij 2009.03.04. 09:52:18

@Carnivora:

"A gyurcsányland viszont csóró nem tud segíteni a bankokon."

épp a napokban jelenik meg a bankközi hitelpiacon 5 milliárd euro az mnb jóvoltából, ez az imf hitelkeretből lett lehívva, illetve az mnb devizatartalékából.

az egy másik kérdés, hogy a bankok kiárazták, vagy felfüggesztették a chf hitelezést. eur van elég a piacon, csak meg lett drágítva. de az is tény, hogy 310 huf-os eur szinten megéri hitelt felvenni akkor, ha várható, hog azáfolyam visszakorrigál a korábbi 260-270 szintre.

dimitrij 2009.03.04. 09:55:21

@JuveKrisz:

"Egy pénzintézet nem csak nemzetközi forrásból helyezhet ki hitelt, hanem saját betéteseiből."

vegyük észre, hogy milyen kamatokat igérnek a bankok a betétekre. 10-13%-ot simán, ami a jegybanki alapkamatnál akár 3%-kal is több.


"Csakhogy nincs ember aki át tudna vinni ehhez megfelelő törvényeket, mert azonnal lobbiznának ellene azok, akik eddig is nyerészkedtek a pályázatokból."

erről írtam korábban azt, hogy a jelenlegi politikai elit elemi érdeke, hogy konzerválja a jelenlegi zavaros helyzetet, mert így nem tűnik fel a többség számára, hogy mi zajlik a pályáztatás hátterében. :(

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 10:09:12

@dimitrij:
Védené az ügyfelet is, hogy felelőtlenül ne tudjon sorban hiteleket felvenni. Olyan , mint a biztonsági öv kényelmetlen, de mégsem repülsz ki a szélvédőn csattanásnál.

Addig nem fogják észrevenni míg a különböző pénzintézetek felelőtlenül hiteleznek főleg, úgy hogy látják az állam majd dobja a mentőövet , mint most ez a lakáshitelesdis csomag. -

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 10:13:36

@JuveKrisz:

Igaz csak az a baj , hogy nem igazán vannak egyensúlyba a betétek-hitelek-fedezet stb. , vagy ahol megvan az egyensúly, és elég tőkefedezet is lenne itthon az a magyar bank meg az ukránok miatt szopik.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 10:19:52

A szlovák bankoknak nem kell segítség
A szlovákok nem adósodtak el frankban és jenben, a betétek meghaladják a hitelek összegét, nem úgy, mint nálunk.

index.hu/gazdasag/vilag/2009/03/04/a_szlovak_bankoknak_bezzeg_nem_kell_segitseg/

Ennyi. Északabbra mindennek az ellenkezőjét csinálták, mint itt gyurcsánylandban , és v.hogy jobban állnak ...

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 10:21:27

@H00ligan:

A legnagyobb baj, hogy az átlagbér 80-100 ezer forint ... na abból megélni is művészet a többségnek. -

jemo 2009.03.04. 10:24:30

@JuveKrisz:

Azért a 9. pontodhoz hozzászólnék.

A gazdasági világválsághoz nagyon közel vagyunk.

A helyzet az, hogy a fizetésképtelenség fogja előidézni a gazdasági válságot, amit a történelem keményen igazol.

Most sem lesz másképp.

Európa ketté fog szakadni, meg fog gyengülni, s prédája lesz azoknak akik mesterségesen előidézték a válságot.
Az Úniónak nem kell a keleti kolonc,, már most látható hogy könyör hiteleket kapnak a volt szocko országok. Hát most mi magyarok a két szék közé estünk.A kormányváltástól nem lesz több pénzük az embereknek.

Rövid idő múlva a türelmetlenség, a bizalomhiány, félelem és a hosszantartó pénzügyi krízis fogja generálni a továbbiakat.

A folyamat sajnos háborúba fog torkollni, mivel a válság nem csak egy országot érint!

A világ bankjaiba nem mennek úgy vissza a pénzek, amint kellene. A bizalomhiány, hitelképtelenség, fokozódó munkanélküliség idézi elő, hogy a gazdaság le fog lassulni. Minden azon múlik hogy milyen arányban lesz a banki hitelállomány és a befolyó tartozások milyen gyorsan térnek vissza. De nem térnek vissza látható, ezért van a válság.Ha csökken a hitelkihelyezések száma, csökken az abból származó haszon is. A kihelyezett hitelekből lassan befolyó pénzek, a befektetők meghátrálása, a tökék s annak hasznainak felgyorsuló kivonása fogja előidézni nem csak a pénzügyi hanem a gazdasági piacok összeomlását is.
A történelem igazolja, hogy megnövekedett bizalomhiány, félelem miatt, az államok pénzügyi erőiket védekezésre(fegyverekre) fordították.

Most sem lesz másképp.

Már hallható a hírekben, hogy egyes kevésbé védett országok, fegyvergyártása felgyorsult!

Egy példa:

Tartozol a szomszédodnak sok pénzzel.
Ő követel, nem mond le a tartozásodról.
Te nem fizetsz.
Ő fenyeget.
Te védekezel.
Ő fegyvert ránt.
Te lelövöd.
Majd jön a megbosszuló!

Ezek után már senki nem képes megjósolni, hogy ki fog előbb lőni.

Igy volt a történelemben is, elképesztő mennyiségű emberáldozatokkal járt

dimitrij 2009.03.04. 10:24:53

@Carnivora: az ügyfelet ez nem védi meg, mert mindig lesz olyan pénzügyi szolgáltató, aki nem legális jövedelem alapján (tisztán fedezet alapon), vagy a havi leigazolt jövedelmet meghaladó törlesztőrészettel is finanszíroz. ezt kellene jogilag szabályozni, ha nem is valaki által melyzett 25%-kal, de mondjuk max 40%-kal a háztartás összes jövedelmére vetítve. ezzel az a gond, hogy a hitelfelvevők zöme nem rendelkezik megfelelő összegű legális, leigazolt jövedelemmel, mert szürkén, vagy feketén dolgozik. ez viszont nem a bankok hibája, azok csak alkalmazkodnak a piaci helyzethez, ami számokba kifejezve kb. így néz ki.

van kb. 1,8 millió adófizető, ehhez hön hozzá nagységrendileg 1 millió közalkalmazott és köztisztviselő, akik a fizetésüket a költségvetésből kapják. van kb. 800 ezer leszázalékolt, van néhány százezer korkedvezménnyel, idő előtt nyugdíjba vonult ember, vannak a diákok, akik nem termelnek és nem fizetnek adót. összegezve a dolgot, az akítv korú kb. 6 millió embernek a fele dolgozik úgy, hogy a jövedelmének megfelelő adót fizet, aminek kb. a 2/3-a dolgozik a versenyszférában, a többi a közszférához tartozik.

van uszkve-cirka 3 - 3,5 millió ember, aki nincs jelen a munkaerő piacon, vagy nem fizet adót. ennek okán a fennmaradó 1,8 millió ember esetében a teljes adóprés 60-70%, tehát a munkáltatói és munkavállalói járulékok, adók levonása után a nettó bér a munkáltatói járulékokkak megnövelt bérköltés 30%-át kapja a munkavállaló.

erre a problémára kellene végre megoldást találni, illetve ezen túlmenően az állami kiadások radikális csökkentésére (lásd: reformszövetség, oriens tanácsadó cég, big four és cemi).

ennek a gigantikus problémahalmaznak egy jele a provident, meg a bankok felelőtlennek beállított hitelezési gyakorlata.

JuveKrisz 2009.03.04. 10:27:17

@jemo:
Igen, lehet hogy közel vagyunk, de pont most van lehetőség arra, hogy lépjünk.
Segíteni kell azt, hogy az emberek megtarthassák a munkahelyüket vagy akár teremtsünk újakat.
Így megőrizhető a fizetőképes kereslet.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 10:28:12

@jemo:

Sci-fi, ha az unió nem lenne már bedőlt volna az egész Magyar Köztársaság ...

dimitrij 2009.03.04. 10:29:10

@Carnivora: miből gondolod, hogy nincs egyensúly?

dimitrij 2009.03.04. 10:30:48

@jemo:

"Európa ketté fog szakadni, meg fog gyengülni, s prédája lesz azoknak akik mesterségesen előidézték a válságot."

hujjuj, ez már összesküvés-elmélet, ami masszívan nélkülözi a tényeket. :))

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 10:31:46

@dimitrij:

"A harmadik, hogy a 2008-as adatok szerint 1095 milliárd korona betétállományra csak 897 milliárd korona hitelfolyósítás esett, így a hitelek csupán a betétek nagyságának 80 százalékát teszik ki. A szlovák bankszövetség adatai szerint Magyarországon ez a mutató 2007-ben mintegy 140 százalék volt. Végezetül a szlovák polgárok nem adósodtak el svájci frankban és japán jenben, csak 2007-től lódult meg az euróban felvett hitelek mennyisége."

JuveKrisz 2009.03.04. 10:33:04

@Carnivora:
Ez is oka a pénzügyi helyzetnek.
Régen a aranypénz-rendszerben a forgalomban lévő pénznek volt aranyfedezete.
Ma nincs.
Lényegesen több számlapénz forog a világgazdaságban, amely mellett nincs semmiféle fizikai fedezet. Sem pénz, sem arany, sem ingatlan, semmi.
Ezt kellene korlátozni.
A felelőtlen hitelkihelyezések vezettek idáig.
Nem azt akarom ezzel mondani, hogy hozzuk vissza az aranypénzrendszert, hanem azt, hogy állítsuk meg a bankok pénzteremtő funkcióját.

Ez a krízis alapjaiban rengette meg a pénzpiacot. Az tény hogy még most nem beszélhetünk gazdasági és főként nem világválságról, de mivel a pénzalapok sérült, ahogy jemo is modja közel kerülhetünk a tényleges gazdaság válsághoz. Azt pedig anno ugye egy világháború követett.
Most kell tenni azért valamit, hogy helyreállítsuk a pénzügyi alapokat.
Ehelyett mégnagyobb hiteleket vesznek fel az egyes bajban lévő államok, és ezt a pénzintézetekbe tömik bele, hogy mégjobban felerősítsék a pénzteremtést.
Fel kellene fogni hogy a pénznek nincs értéke, hanem csak egy elfogadott egyenértékes. Bizalmi dolgokon alapszik. Meg lehet nézni az inflációt. Anno Magyarországon és most Zimbabwében miért szállt el a hiperinfláció? Mert a pénz elvesztette azt a bizalmi funkcióját, amelyen az "értéke" alapult.

Kíváncsi lennék hol a fedezete annak a pénznek, amely a Nemzetközi Valutaalapban nyugszik? Valószínűleg fizikailag sehol.

dimitrij 2009.03.04. 10:35:19

@jemo:

"A történelem igazolja, hogy megnövekedett bizalomhiány, félelem miatt, az államok pénzügyi erőiket védekezésre(fegyverekre) fordították."

tényleg? nézzünk rá példákat lécci.

azt kellene észrevenni, hogy a válság egy öngerjesztő folyamat, csökken a befektetői bizalom, a befektetők kerülik a kockzatosabbnak ítélt-mondott-gondolt befektetéseket, ami csak mélyíti a válságot. ez megy lassan egy éve, és ezt tapasztaltuk meg mi is októbertől.

hol vannak fegyverek? nem is értem, hogy miről beszélsz...

az, hogy kockázatkerülőbbek a befektetők, és pl. az usa erőlteti a protekcionizmust, az érthető egy magas belső fogyasztásra épülő gazdaság esetén.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 10:37:52

@JuveKrisz:

Gazdasági világválság van most is csak a körülmények mások szerencsére, mint anno domini volt. Fejlettebb az elhárító mechanizmus.

A neo liberalizmus bukott el először társadalmi-politikai szempontokból most pedig gazdaságilag is. Az államnak bizony igen is felelősen belekell nyúlnia a gazdaságba lásd. felelőtlen hitelkihelyezések megakadályozása. -

JuveKrisz 2009.03.04. 10:38:25

@dimitrij:
Ez valóban túlzás, hiszen európa nem tud kettészakadni. Max az unio fog összeomlani. De az sem fog bekövetkezni ha időben lépnek.
Ami viszont tény jemo írásában, hogy a 3-3,5 millió emberrel kellene mit kezdeni aki nincs jelen a munkaerő piacon.

Bokros mondta meg az igazat. Ebben a krízisben is tud bárki munkát találni. Csak 2 dolog kell hozzá.
1. fogadja el azt, hogy nem ugyanott fog dolgozni, nem ugyanazt fogja csinálni, és nem ugyanannyiért.
2. akaraterő (bizonyos rétegeknél ez hiányzik leginkább)

Azt is hozzá kell tenni, hogy ezekhez alapjaiban törvények tömegét kellene megmódosítani. Sokhelyen 20 éves törvényekre támaszkodunk, amelyek felett eljárt az idő.
Meg kellene ezeket változtatni.

Csak itt jön megint a te helyes megfogalmazásod. Konzerválják a helyzetet, mert nekik ez jó.

dimitrij 2009.03.04. 10:48:21

@Carnivora: a szlovák bankszövetség adatait nem venném alapul, ha nem haragszol. nézz körül a sajtóban, és nézd meg, hogy mit mutatnak a teir számok. :)

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 10:49:09

@JuveKrisz:

Az a helyzet , hogy hétvégén Gyurcsány égette le magát, és ezáltal Magyarországot. Komplex programokat kért miközben mindenki tudja nem egyforma a helyzet a térségünkben csak mivel ő a csoda messiás nem mondta ki, hogy én egy hülye barom vagyok, aki leamortizálta Magyarországot szeretnék segítséget kérni.

Az unió pedig finoman ezt közölte Ferivel ... az országok külön-külön mérlegelve kapnak segítséget az uniótól. Nem hagynak minket bedőlni. Ez az unió ereje, ha nem is jön le a népeknek. -

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 10:50:01

@dimitrij:

Én azt látom csak, hogy 10 éve még mögöttünk kullogtak most meg röhögnek ... és nyugaton is v.hogy őket veszik komolyabban nem minket ... -

JuveKrisz 2009.03.04. 10:53:08

@Carnivora:
Ez így van.
Bár volt némi ráció abban amit kért, csak rosszkor kérte, rossz helyen, és nem volt megfelelően előkészítve a dolog.
Ha egy átgondolt programmal megy oda, más reakciót váltott volna ki.
De mit vártunk egy magyar politikusból.
Édes mindegy hogyan hívják.

dimitrij 2009.03.04. 10:53:08

@JuveKrisz: én is kb 3 millió emberről írtam, akik nincsenek jelen a legális munkaerőpiacon, ettől függetlenül tartom, amit írtam: az egy buta összeseküvés-elmélet. bocs. :)

nemzeti konszenzusra lenne szükség, nem csak a politikai pártoknak, de a gazdság főbb szereplőnek, a munkáltató és munkavállalói oldal képviselőinek, érdekképviseleteknek, szakszervezeteknek (nem a politikai holdudvarhz köthető Gaskó féléknek) kellene megállapodniuk.

ez kiválló feladat lehetnek Sólyom Lászlónak, de ő inkább pipacsokkal, meg mezei poszátákkal van elfoglalva. :(

dimitrij 2009.03.04. 10:57:39

@JuveKrisz: egyeztetni kellett volna (minimum a visegrádi országokkal), és nem egy informális ülésen kellett volna javaslatot tenni.

ja, és nem az eu-tól várni a csodát, hanem elébe menni annak, és pl. a reformszövetség javaslatait megvalósítani, akkor tudna az eu is komolyabban segíteni.

dimitrij 2009.03.04. 10:59:26

@Carnivora: ez most hogy jön ide, édesapa? :)

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 11:05:04

@dimitrij:

Jobban elhiszem amit mondanak azok gazdasági szempontokból ... az eredmények v.hogy őket igazolják nem az ugrabugráló Pannon Pumát sajnálatos módon. :(

JuveKrisz 2009.03.04. 11:37:25

@dimitrij:
pontosan így kellett volna tenni

jemo 2009.03.04. 12:02:29

@JuveKrisz:

Miért ne tudna kettészakadni Európa?

Amikor a Nagy Szovjetúnió virágzott, azt mondták hogy olyan erős, hogy semmi sem tudja szétzúzni.

Hát pedig megtörtént!

Európa már volt kettészakadva. Nyugati és keleti régióra. Nem tudom te hány éves vagy, de én már éltem amikor virágzásnak indult a szocializmus.
Béke, biztonság, munkahely, családok megerősödése, rendes fizetés, egészségügyi ellátás ingyen, mert a nagy cégek vállalatok fizették meg ennek árát.
Aki nem akart dolgozni, megjegyzem munka volt bőven, azt közveszélyes munkakerülőnek nevezték és sittre vághatták. Az emberölésért a legszigorúbb büntetést adhatták! A családokat támogatták. Nem kellett rácsokat szerelni az ablakokra, ajtókra, börtönt csinálva az otthonunkból. Az autókba nem szereltek riasztókat. Vasárnap nem dolgoztak az emberek, mert a családjukkal voltak, senki sem ismerte mi az hogy fekete munka, vagy másodállás!

Ezt nyújtotta a szockó idő!

Nem vagyok semmilyen párt híve. De állíthatom, hogy a szockoban sokkal jobb volt. Lehet hogy nem voltunk tele szuper ketyerékkel, vagy csak a Balatonon tudtunk nyaralni a Szot üdülőben, de nyaraltunk. Voltak szociális lakásépítések, lásd a panel telepeket. Egy 2 gyerekes család 4-5 éven belül lakást kapott, ingyen. Volt kedve az embereknek dolgozni. Tudtál a jövőre tervezni! Koldusokat, kéregetőket nem láttál! A körúti villamosok napközben nem voltak zsúfolva, mert mindenki dolgozott, vagy suliban volt! Most meg drága jeggyel utazol álva, mert alig férsz el még este 9 után is.
Ma tele vannak a kirakatok mindennel ami szem szájnak ingere, és megtudod venni mindet kp.ben? Nem! Erre találták ki az őrült hiteleket!

Tudjátok mi idézte elő a válságot?
A szockó szétzúzása.
Az, hogy a volt szockó országokat, hirtelen elárasztották a szuper ketyerékkel.
A bolond embereknek, nem kellett az Orion tv, vagy a Lehel hűtő, hanem a drágább nyugati cucc.

Az embereknek nem volt ehhez pénze, ezért rendesen eladósodtak. Aztán ugye leállt az ingyen lakáshoz jutás. Ezért piacot teremtett magának a vállalkozói szféra a lakásépítésekre. Új lakás kell, akkor fizesd meg! Nincs pénzed? Nesze a hitel, vedd fel, 25-30 évre! A dupláját fizeted vissza.
És lám bedőlnek a hitelek,főleg a deviza alapu hitelek!

Amit főztünk, együk meg!! Ahogy Gyurcsány-nak mondták Brüsszelben hétvégén, amikor előállt az ujabb ötletével.

Hát ha ez kellett a keleti régiónak, akkor ne sírjunk, vessünk magunkra!

Ettől fügetlenül, akik gátlástalanul lopják és szórják a nép pénzét, ne csodálkozzanak azon, ha egyszer számonkérik rajtuk.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 12:20:01

@jemo:

Csak egy fontos különbség ami még nem volt Európa történelmében. A Szovjetuniót meg az egyéb európai dominanciára törő birodalmakat a fegyverek hozták létre - tartották egyben. Az uniót viszont a népakarat hozta létre!

JuveKrisz 2009.03.04. 12:21:19

@jemo:
Igazad van, fiatalabb vagyok mint te, és még ált sulis voltam a rendszerváltástól.
Tudom hogy volt szétszakadva Európa de akkor minden más volt.
A kádár rendszerben is voltak hajléktalanok csak az kimaradt a hírekből.

JuveKrisz 2009.03.04. 12:38:50

@JuveKrisz:
nem a rendszerváltástól, hanem a rendszerváltáskor (nem mindegy) :))

jemo 2009.03.04. 13:47:13

@JuveKrisz:

Azért nem lehet mindent a " nem volt akkor olyan a média" vagy a tiltott hírekre fogni.

Aki abban az időben nem becsukott szemmel járt látta hogyan zajlanak az ország eseményei.
Ha egetrengető dolog történt, azt nem lehetett hír nélkül hagyni.
Ha pl. gyilkosság történt, a körúti csomópontokon, vagy a metróban kiabáló rikkancsok árulták az Esti Hírlapot üvöltve, hogy "gyilkosság történt" s az emberek meg voltak rémülve ettől a hírtől.
A börtönök nem voltak tele, mert
az emberek féltek a halálbüntetéstől, aminek nagy visszatartó ereje volt.

Ma úgy gondolkoznak a gyilkosok, vagy megúszom a dolgot, vagy ülök életem végéig, s az adófizetők majd eltartanak.
Azért az ember akár hogyis, de félti az életét, mert abból egy van.

Napjainkban a gyilkosság csak akkor szenzációs hír, ha egy közismert embert ölnek meg, vagy valami nagyon morbid dolgon végeznek valakivel.

Egyébként a Kádár rendszerben csak az volt hajléktalan( elvétve volt ilyen) aki saját magának köszönhette azt. Pl. olyan részeg volt mindig mint a disznó és senki nem akart neki munkát adni. Volt lakása, vagy volt hol laknia. Csak az idióta elitta, vagy elkótyavetyélte.
Ha esetleg önkormányzati lakása volt, azt azért vették el tőle, mert lepusztította, vagy nem fizette a lakbért, és a rezsiszámlákat, mert a kocsmába hordta.
Az ilyen menjen a híd alá!

jemo 2009.03.04. 13:49:27

@Carnivora:

S lám, ez lett az eredménye!
Sz@rban vagyunk!

jemo 2009.03.04. 14:06:08

@Carnivora:

Szerintem az Uniót nem a nép akarat hozta létre, hanem egyes milliárdosok, akik a nagy profit reményében összedugták a fejüket és kitalálták miként lehetne piacot teremteni a keleti régióban, mert ugyebár a fejlett Uniós országokban az életszinvonalat meg kell tartani. A saját piacuk már telitve volt, ezért célozták meg a volt szockó országokat.
Most hol a nép akarat? Jó hátast fordít nekünk az Unió. Fletót kiröhögték Tömegesen mentik a vagyonukat.
A józan ész habár azt diktálja, hogy ha a népakarat hozta létre az Uniót, akkor a népakaratnak kellene megsegíteni a bajba került tagorszákokat is. De nem igy van!
Most hol a nép akarat?
A nép ugyan akar, de nem kap segítséget, mert magára hagyják a milliomos befektetők, nézzétek meg bajba jutottak fizetőeszközeit! Hol tart?
Ez aztán a szép demokrácia!
Az Uniónak esze ágában sincs minket felvenni az Euro-ba, addig amig kamatostul nem kapta vissza a befektetett milliárdok után járó búsás hasznot.

Ez is a nép akarata lenne, szerinted?

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 14:20:05

@jemo:

Közel sem ... az unió miatt nem omlott még össze a Magyar Köztársaság. Nem lenne unyió, akkor lennénk nagy szarban.

Az uniót azon okból hozták létre, hogy a gazdaságot összehangolják, és megfeleljen a jövőbeli kihívásoknak, és az európai államocskák a potenciáljukat ne egymás megsemmisítésére használják fel lásd. második világháború. A politikusok , ezért nyugatabbra elkezdtek megbékélni egymással a nép meg alapvetően örült neki, mert fellendülés lett a vége.

Nincsen semmi vagyon mentés az unió most ruház be a buta szoci baromságokkal szemben nem Magyarországnak mondott nemet az unió, hanem Feri balgaságainak. A bajban lévő tagállamokat külön-külön segíti meg az unió, mert nem lehet egy kalap alá venni Szlovákiát meg Magyarországot pl.

A nép kap segítséget , ezért nem kajajegyeket számolgatsz otthon, hanem viszonylag még mindenki eltud menni venni amit akar.

Az euro zónába, azért nem akar felvenni, mert nem teljesítjük a kritériumokat. -

JuveKrisz 2009.03.04. 14:38:04

@jemo:
Egyébként saját meglátásom szerint aki ma hajléktalan az is saját magának köszönheti.
Az elég balfasz ember, aki hagyja magát olyan módon kiforgatni a vagyonából hogy földönfutóvá válik.
Aki saját magát hozza olyan helyzetbe, az meg is érdemli.
Tudom létezik olyan helyzet, hogy valaki beleszületik egy ilyen nyomorba. Az más. Ez az amiről már az állam tehet.

A börtönökről és a bűnözés meg csak annyit, hogy manapság semmit nem érne ha visszahoznák a halálbüntetést. A mai bűnözők nem félnek a retorziótól. A bűnözők azért nem félnek, mert tudják hogy a rendfenntartó erők a bűnüldöző szervek képtelen arra hogy elkapják őket. Ezért nem félnek a büntetéstől. Mellesleg ha elkapják, odabent az adófizetők pénzén tanulhat, kondizik, sőt még dolgozhat is ami fejében pénzhez juthat.
Komolyan már én is gondolkoztam azon, hogy valami kis bűncselekményt el kellene követni,a mivel nem okozok embernek, állatnak semmiféle kárt, de büntetendő. Pl megdobom Gyurcsányt cipővel. :)
Odabent tök jól lehet élni. Nincs gondot semmire.

De ez a téma most nem ide tartozik.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 14:57:19

@JuveKrisz:

"Odabent tök jól lehet élni. Nincs gondot semmire."

Főleg, ha még melegségre is vágysz :D

Balance Of Power 2009.03.04. 16:59:50

@jemo: Ez gyonyoru, az ember konnye kicsordul.
A tavfutes meg fillerekbe kerult, ma pedig megfizettetik piaci aron. A 3,60-as kenyerhez Jani bacsi hozzaadott megegyszer annyit. Mint ahogy mindenhez. Meg uldoztek a SZETA-tagokat.

Anyamek meg 10 evig laktak tarsberletben anyosnal, mire lakashoz jutottak (nem panelhez halistennek). Ok speciel nem sirnak vissza semmit.

Gondolj bele abban, hogy Romaniaban gyakorlatilag eheztek a 80-as evekben, viszont 89-re visszafizettek minden allamadossagot. Es most ezert is vannak elobbre gazdasagilag. Abszurd, nemde?

no_sport 2009.03.04. 19:28:10

Azt azért kiköthetjük, hogy az "áldozatok" többségét egy "normál" bank elhajtja a vérbe, és egy fillért nem adna nekik. Innen kaptak, de persze hogy klassz lenne nem kéne visszafizetni..ugye?
Utána mennek az OTP ellen is tüntetni,(?) hogy köszönjük a lakáshitelt de ne kelljen már visszafizetni, mer' olyan sok a kamat meg a költség hogy jaj, és hát ezt nem is gondoltuk, meg különben is..

springbok 2009.03.05. 15:41:02

Tortenelmunkbol lehet kovetkeztetni az EU sorsara. Amely szovetseghez eddig csatlakoztunk az mind osszedolt. No nem miattunk, hanem mert amire mi kovetkeztunk a csatlakozok soraban addigra mar altalaban szar volt a helyzet. Mind1. Legyen az EU a szep kivetel.

A Provident kolcsont ad olyan embereknek akik nagyon magas kockazatot jelentenek, ezert is nem ad nekik normalis bank penzt. Most ez a kockazat realizalodott , nem tudom miert kell ezert sajnalni a Providentet.
Irt valaki itt egy peldat, hogy a Hiltonba beul egy sorre a csoves, es aztan csodalkozik mert draga es nem fizet.. Igy van. Szerintetek sajnalni kene azt a pincert aki kiszolgalta, mikor a fonoke paros labbal rugja ki a hulyesegeert? Naugye.
süti beállítások módosítása