(Köz)szempont

Hazánk és a világ ügyes, de leginkább bajos dolgai, felrázva, nem keverve.

Kontakt

Az e-mail címed:

A legújabb szempont a FeedBurner-rel jut el hozzád.

Személyes kontakt: kozszempont@gmail.com

Követési távolság:

Ezeket szeretjük:

Vitatott szempontok

  • sorica123 (törölt): 'Egyszerűen csak emberközelivé válna, és ami még ennél is lényegesebb: jóval modernebbé.' - szerin... (2011.02.01. 09:42) Könyvtári tragikomikum
  • Kandabula: @SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK: johogyvansárhányod. Nekemnincs. (2011.01.20. 00:51) Valami változott
  • SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK: @Kandabula: Tessék,tessék? Nem hallom,mert zörög a sárhányó! :) (2011.01.19. 21:32) Valami változott
  • Kandabula: @SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK: johogyvagy! Üldözjél, előbutob utoléreld maga... (2011.01.19. 19:08) Valami változott
  • Kandabula: @SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK: örülök, hogy vagy. Üldözjél. Elöbutobb útolér... (2011.01.19. 19:06) Valami változott
  • Utolsó 20

Író, szerző, műfordító

Sólyom, az ország és a patthelyzet

2009.03.25. 19:53 H00ligan

Annak ellenére, hogy a 10 millió politikai szakértő országában élünk, azt kell mondjam, a jelenlegi politikai „elit” résztvevői közül senki helyében nem lennék szívesen. Különösen igaz ez most a köztársasági elnökünkre, Sólyom Lászlóra. Talán ő az, aki most a legnehezebb helyzetben van. Nem lehet könnyű egyszerre szem előtt tartani a demokráciát, finom megfogalmazásokkal védeni az ország gazdasági érdekeit, és mindezek mellett még haza is játszani egy kicsit.

Az előrehozott választás népszerű megoldásnak hat, ráadásul a demokráciát is védené, de a piac koránt sem biztos, hogy ennek a megoldásnak örülne a leginkább. Bár ezen a ponton felmerül a kérdés, hogy a képviselők nem azért képviselők-e, hogy a bennük – és őket – megbízó „népet” képviseljék? Ezzel az a gond, hogy a jelen gazdasági helyzetben nagyon nem mindegy, merre indul el az ország. Ráadásul a szavazás időpontját legkésőbb 72 nappal a választások első fordulója előtt ki kell írni, ami több mint két hónap „üresjáratot” jelente. Nem biztos, hogy ezt megengedhetjük magunknak.

A leggyorsabb megoldást jelenleg az új miniszterelnök kinevezése jelentené, azonban ez megalkuvásra késztetné a köztársasági elnököt, és úgy tűnne, az MSZP diktál. Ezzel az a gond, hogy az elmúlt évek során felgyülemlett tüskék nagyon bökik (a) Sólyom csőrét, és ezt az alkalmat kár lenne elszalasztani a visszavágásra.

Egyszóval patthelyzet. Ezzel meg az a gond, hogy mi isszuk meg a levét.

3 komment

Címkék: politika sólyom lászló kormányválság

A bejegyzés trackback címe:

https://szempont.blog.hu/api/trackback/id/tr791025580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beyo 2009.03.26. 02:02:50

nah már most...
szeretném kimondani mostmár végre:
Sólyom egy utolsó önállótlan pöcs.
Pár napja még az volt a news, hogy Sólyom bólogatott Gyurcsány döntésére.
Most pár nappal azután, hogy a pártok véleményt nyílvánítottak, kicsit fura a helyzet. Szerintem nem Surányi fejének kéne főnie az alkotmányosság miatt, hanem Sólyom fejének a saját dumái miatt. Nekem már sokszor kilóg a lóláb, hogy Sólyom mindig megvárja Fidesz nyilatkozatát és aztán mondja a tutit, csak egyszer NE!
Arra kérdésre, hogy elég-e most egy miniszterelnök és kabinet, vagy előrehozott választás kell új országgyűléssel? Őszintén nem tudom, mind a kettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. Most szerintem nem tenne jót az országnak két hónap nihil, amíg várjuk szépen a Fidesz-kormány megalakulását, közben esetleg az ország tönkre megy. De most egy évre új kabinetet csinálni sem tuti, mert maximum annyi változik, hogy kicsit szakmaibb lesz a vezetés, de a megosztottság marad, lényegi előrelépés nem lehet.
Viszont abban biztos vagyok, hogy az ország 2006-ban 4 évet adott bizalmat az MSZP-nek, ebben a 4 évben ha nem történik alkotmányellenes intézkedés, illetve a kabineteket és miniszterelnököket az alkotmányosan variálják, ebben nem érzek semmi aggályosat, illetve nem létezik az a szó, hogy ez jobban, mint az... ...és eddig jelzem öszödi beszédi ide vagy oda, kisebbségi kormányzás ide vagy oda, még ténylegesen aggályos dolog nem történt, a kormány legitim, helló! A pártok feladata, hogy befolyást gyakoroljanak Surányi döntésére, nem Sólyom László igen tisztelt Elnök úré. Egyébként meg Bokros for President!

leute 2009.03.26. 08:03:12

Nekem az a meglátásom, hogy lassan már fél éve nem történik semmilyen érdemi változás, így azt gonolom, a választásig tartó idő beleférne, mert így is úgy is bukta van, csak az nem ismeretes mekkora. Sajnos a másik rossz hír szerintem, hogy örülök, hogy a tesze tosza, nevetséges Medgyesy után kicsit értelmesebbnek tűnő kormányfő lett az ország vezetője, az még sajnálatosabb, hogy ő is rossz vcálasztásnak bizonyult. Nem vagyok politikus, de józan paraszti ésszel ott fenn senki nem gondolkodik? Kicsit nevetségesnek érzem, hogy egy olyan párt tipródik, akinek sikerült nem egy, hanem két alkalmatlan miniszterelnököt odapakolnia, és semmi nem nagyon történt, ez a birka nép bármit elvisel úgy tűnik. Bár GY. szavaival élve: "El lehet innen menni", csak már menne mind. Hozzáteszem még, hogy a FIDESZ sem sokkal jobb, mert programjuk sem nagyon van, de legalább nem nyílvánosan néznek hülyének. Szerintem bőven elég lenne 6 ember, aki elvezetgetné az országot, azok legalább konszenzusra jutnánkak, no meg nem kerülne annyiba, mint Európa egyik legnagyobb létszámú parlamente.

Klaymen (törölt) 2009.03.26. 20:59:02

BOJKOTT !!!
Az EP választások bojkottja!

Több információ:

neverhood.blog.hu
süti beállítások módosítása