(Köz)szempont

Hazánk és a világ ügyes, de leginkább bajos dolgai, felrázva, nem keverve.

Kontakt

Az e-mail címed:

A legújabb szempont a FeedBurner-rel jut el hozzád.

Személyes kontakt: kozszempont@gmail.com

Követési távolság:

Ezeket szeretjük:

Vitatott szempontok

  • sorica123 (törölt): 'Egyszerűen csak emberközelivé válna, és ami még ennél is lényegesebb: jóval modernebbé.' - szerin... (2011.02.01. 09:42) Könyvtári tragikomikum
  • Kandabula: @SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK: johogyvansárhányod. Nekemnincs. (2011.01.20. 00:51) Valami változott
  • SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK: @Kandabula: Tessék,tessék? Nem hallom,mert zörög a sárhányó! :) (2011.01.19. 21:32) Valami változott
  • Kandabula: @SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK: johogyvagy! Üldözjél, előbutob utoléreld maga... (2011.01.19. 19:08) Valami változott
  • Kandabula: @SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK: örülök, hogy vagy. Üldözjél. Elöbutobb útolér... (2011.01.19. 19:06) Valami változott
  • Utolsó 20

Író, szerző, műfordító

Szétlopják a Providentet

2009.03.03. 19:12 H00ligan

Senki sem vitatja, hogy a bankok sokszor nem túl fair szerződést kínálnak, és (talán) még az is érthető, hogy a szociálpszichológia alapján a válságos időkben a nép a pénzintézetekből csinál bűnbakot. A kulcsszó a fenti mondatban viszont ott van, hogy a bankok a szerződést felkínálják, nem pedig ráerőszakolják az emberre. Amit viszont most a Providenttel művelnek, az nem más, mint közönséges lopás. Akárhonnan is nézzük.

Kezdjük talán a legelején. A bank nem egy jótékonysági intézmény, nem fog úgy pénzt adni még a legrászorulóbb embernek se, hogy ő közben rosszul járjon. Mert ha úgy ad, hogy ő közben mínuszra, vagy nullára jöjjön ki a végén, akkor egyrészt miből adnak a többinek, másrészről meg miből tartja fenn magát a cég? Na ugye.

Másodszor. Attól még, hogy hülye reklámokkal bombázzák az egyszerű ember agyát, nem kell mindent készpénznek venni. A legtöbb ember nyilván nem pénzügyi szakember, de arra azért minimális gondolkodással is rá lehet jönni, hogyha mindenféle igazolás nélkül adnak nekünk több tízezer/százezer forintot, akkor annak valahol meg kell majd fizetni az árát. Ha mégsem, akkor keresni kell valakit, aki elmagyarázza, hogy „Dezső, baszdmeg, a mókusodú-építésre NE!”. Nincs olyan, hogy ingyenebéd.

Akár tetszik, akár nem, meg kell tanulni olvasni, és a szerződést az aláírás előtt kell átnézi az első betűtől az utolsó írásjelig, nem pedig akkor, amikor már a pénzt visszafelé kell adni. Akinek csak addig jó valaki/valami amíg pénzt ad, azt inkább lehetne büdösbunkónak hívni, mint sértett félnek. Ezek után nem csodálkoznék, ha a bankok öles betűkkel írnák ki a bejárat fölé: „A pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el.”

432 komment · 1 trackback

Címkék: bank gyorskölcsön provident

A bejegyzés trackback címe:

https://szempont.blog.hu/api/trackback/id/tr29978099

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ...még a vak is látja... 2009.03.05. 12:28:21

provideo, provide, providi, provisum = előrelát, gondoskodik, biztosítDurva baltavágásokkal három csoportra osztanám a providenthiteleseket: 1.)  aki tudta, mibe megy bele, és mégis belement, mert vagy nem volt más lehetősége, vagy nem okoz neki gond…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m. kisasszony · http://kisasszony.blog.com 2009.03.03. 20:53:17

„Dezső, baszdmeg, a mókusodú-építésre NE!”.

ajj :D:D
ó, igen, ezzel tudom, hogy nem a lényeget ragadtam meg.... :)

Van providentes rokonom, tudok belső információkat. hmm...majd egyszer leírom, eladom, és meggazdagszom. Éés bosszúból felkínálnak egy kölcsönt 700%-os téháemmel, amit kényszeresen felveszek majd. :)

cuebler 2009.03.03. 20:53:36

nem vagy te véletlenül a provident képviselője/pénzbehajtója??? ;-)

egyébként jogos a dolog, a bank a kölcsön folyósításából él meg. ha nem lenne rá igény, provident sem lenne...

pitaa 2009.03.03. 20:54:12

nem tudom, kik és milyen helyzetben vesznek fel ilyen hiteleket, nyilván vannak hülyék is, de nyilván vannak olyanok is, akik teljesen rá vannak utalva egy ilyen kölcsönre... a legkiszolgáltatottabb embereket ilyen durván kiszipolyozni pedig nem szép dolog. nem baj, hogy viszonylag magas kamatra adják a hiteleket, mert azért kockázatos dolog ez, de szerintem valahol meg kell húzni a határt.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.03.03. 20:56:28

Hát igen. Ámbár a provident jól választotta meg az ügyfél körét.

Kiotop 2009.03.03. 20:56:48

nem azért magas a thm mert ez egy "drága" hitel hanem azért mert max 1 év a futamidő.
Az éves kamat jobb mint néhány "normális" bank termékénél.
DE akkor is hányás a reklám.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.03.03. 20:57:31

Az uzsorakamat egyébként elég hosszú ideig a világ kultúrabb felén tilos volt. Azért most sajnálom a providentet pár percig.

Egyébként biztosan ismered:
vimeo.com/3261363

Közöd?? (törölt) 2009.03.03. 20:57:53

elég ősi vita, hogy a hitel kihelyezése esetén ki lop meg kit. ami a magyar helyzetben a lényeg, hogy az államnak nem szabad hagyni a polgárok további legatyásodását, vagyis az ilyenfajta hitelkihelyezést meg kell szüntetni legyegyszerűbben tiltással

Taurusz 2009.03.03. 21:01:05

Hiába, a hülyeséget nem lehet betiltani. Azt megértem, hogy valaki lakásra, vagy ilyesmire vett fel hitelt, de én már egy éve nem mertem belevágni egy másfél milliós hitelbe. Várható volt valami balhé, azért haboztam. Nem hiába. De hogy megmondják, hogy majdnem a dupláját fizeted vissza, és még így is kell... hát hogy finoman fogalmazzak elég hebehurgyák az emberek. (magyarán: felvetted? Megérdemled b+)

RolyPoly 2009.03.03. 21:03:02

Igazad lenne, ha olyan törvények lennének, amelyek pontosan szabályoznák azt is, hogy a bankok mennyit kell, hogy költsenek - pl.egy független alapítványon keresztül - az emberek tájékoztatására. Nekik is érdekük, hogy - a gazdasági válság idején meg főleg - ne gyűjtsenek behajthatatlan hiteleket!

boldiii 2009.03.03. 21:04:59

Nem sajnálom a Providentet. Lehet, hogy jogosak a költségei, de korábban is volt olyan megfogalmazása a törvényben az uzsorányak, hogy az aránytalan és túlzott mértékű, vagy hasonló.
Szerintem a Provident feltételei aránytalan és túlzó mértékűek, a reklámja pedig megtévesztő, mert mosolygós szegény emberek szerepelnek benne.

Tehát: Nem sajnálom a providentet.

A lopás pedig más tényállás.

Helmeczi Tomi 2009.03.03. 21:05:31

hatásvadász a cím, picsa vagy

kovácspéterke 2009.03.03. 21:07:36

Hogy neked milyen igazad van!

Sok hülye felvesi. Egy darab számológép kellene, az kiszámolja a törlesztőrészletet. Tudom fizetni? Aláírom. Nem? Akkó meg nem.

A Provident egy köcsög, de tök egyetértek.

lápi lidérc 2009.03.03. 21:10:28

Nem hiszem, hogy ezeket az embereket kényszerítették volna, hogy hitelt vegyenek fel a Providenttől.

Nekem sem tetszik a 400%-os THM - én is úgy gondolom, az államnak nem oln szabad ezt engedélyezni -, ezért nem is vettem fel tőlük pénzt, és nem is fogok.

De az nem utólag derül ki, hogy ennyi, előre tudatják, tehát aki felveszi a pénzt, tudja, mit vállal. Benne van a reklámokban is, hogy heti X ezer forint. Aki meg nem tudja, mi a különbség a heti meg a havi között, attól vonják meg a nagykorúságot, és helyezzék gondnokság alá, mert nem éri fel ésszel cselekedeteinek következményeit.

glabla 2009.03.03. 21:11:54

Sztem a providentes reklámból egyértelmű hogy milyen rétegnek szól (a naívan hülye funkcionális analfabéta csóróknak). Ettől függetlenül tény, hogy aki felvesz ilyen hitelt és nem jár utána az egy kurva szót ne szóljon már ha nem bírja fizetni.
Az írással meg ott nem értek egyet, hogy bűnbakot csinálnak a bankokból. Biztos nem minden bank és főleg nem a magyar bankok hibáztak de hogy amerikai bankok nagyban hozzájárultak ehez a válsághoz az biztos. És akkor lehet enyhén fogalmaztam.

Rwindx 2009.03.03. 21:11:58

Maximálisan igazad van abban amit leírtál, viszont nem szabad hagyni hogy a hülye embereket "törvényesen" kifosszák. Részben ettől is lennénk társadalom, még ha éppen széthulló is.

Ariadne12 2009.03.03. 21:13:27

Na végre leírta valaki, amit gondolok. Ezen puffogok már napok óta. Senkinek sem kötelező hitelt felvenni, felnőtt emberek vagyunk, lehet választani. Aki meg akkora anyagi bajban van, hogy nincs választása, annak meg nem hitelre van szüksége, hanem valamilyen szociális megoldásra, támogatásra... Ha mégis hitelt vesz fel, így járt.

És igen, a providentnél azért jön ki ilyen horribilisre a thm, mert nem ilyen rövid futamidejű hitelekre találták ki a thm számítást. A 400% nem azt jelenti, hogy 4x annyit kell visszafizetnie, egyáltalán nem, szóval itt megtévesztő a thm.

Mondjuk másrészt én sosem vennék fel ilyen hitelt sem (ahogy autót is csak akkor veszek majd, ha lesz elég pénzem rá). Még egy relatíve alacsony kamatú lakáshitelnél is, ahol a s*gglyukába is belenéznek az embernek folyósítás előtt, ott is a dupláját kell visszafizetni a felvett pénznek, akkor egy ilyen kezes meg jövedelemigazolás nélkülinél az arány nyilván csak még rosszabb lehet.

A providentes hitelt egyszerűen nem is lehet uzsora, mert nem kell felvenni, csak választás. És a választásunkért felelnünk kell. Bár nem ártana ennek tudatosítására némi pénzügyi oktatás a gimiseknek mondjuk, hogy a mostani fiatalok ne legyenek annyira pénzügyi analfabéták, mint a magyar lakosság zöme manapság...

Rwindx 2009.03.03. 21:14:23

@lápi lidérc:
" Aki meg nem tudja, mi a különbség a heti meg a havi között, attól vonják meg a nagykorúságot, és helyezzék gondnokság alá, mert nem éri fel ésszel cselekedeteinek következményeit."

Ez is jogos :)

ostván 2009.03.03. 21:16:48

Emberek!
Ha ezt betiltják, akkor jönnek azok az uzsorások, akik százszor rosszabbak. Na, azokat kellene előbb betiltani - elvenni a kedvüket - megadóztatni, stb. Nem támogatom a Providentet, de ez a cég legalább átlátható, számonkérhető. A zughitelezők az igazán veszélyesek a gyengékre. Dehát azokkal a rendőr sem mer kikezdeni.

Taxomükke (UK) 2009.03.03. 21:17:00

Fogalmazzak finoman: nem sokra becsülöm a Providentet. Viszont ez mégiscsak egy legális cég, törvényi felügyelettel stb. Az illegális, füllevágós uzsorások ellen miért nem tüntetnek? Azok ellen miért nem vonul ki X., Y. meg Z. képviselő? Miért nem indul ellenük eljárás? Miért megint a legális (bár ellenszenves) megoldás ellen kell tüntetni? Ők nem veszik el senkinek a házát ordas ügyvédek és földhivatali szarjankók közreműködésével.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.03.03. 21:17:35

Egyetértek a poszttal.

A Provident teljesen korrektül tájékoztat, ott van a THM meg hogy hetente mennyit kell visszafizetni, s mennyi hétig tart a futamidő - tegyük hozzá, bár a "normál" bankok lennének ilyenek, mert ott a sok " kezelési izé meg hozé" miatt ember legyen a talpán, aki ezt ilyen világosan le tudja vezetni...

Amíg nem tudod elmagyarázni egy embernek, hogy ha ma kap 5000 Ft-ot úgy, hogy egy hónap múlva 25.000-et kell visszaadnia, az rossz üzlet, addig nincs miről beszélni. A Provident-ügy nem a Provident szégyene, hanem a magyar oktatási rendszeré...

glabla 2009.03.03. 21:17:44

Mostanába megy egy új providentes reklám amiben elmagyarázza, hogy mennyit kell fizetni ez alapján ha 50ezret veszel fel kb 75ezret fizetsz vissza legalábbis a kedves bácsi szerint a tv-ben.
Ja és azt is elmondja hogy "tehát a provident kétségtelenül nem olcsó de..." gyors meg öröm bodóttá blabla

xpress 2009.03.03. 21:20:34

Szerintem ketté kellene választani a dolgot.

Van egyrészt egy alacsony összegű, gyors hitelekre szakosodott hitelintézet, aki felmérte a piacot és a kockázatot és - amennyire meg tudom ítélni - törvényesen működve hirdette a szolgáltatását, a törvényekben megszabott módon jelezve a THM-et. Nem szimpatikus dolog, hogy a nagyon rászorulókat célozzák meg, de a lecsúszottakból él a Győri Szeszipari Vállalat is, hiszen a lecsúszott alkeszok vásárolják fel a feles-üvegekbe adagolt műszeszeket is, aztán mégsem interpellál senki a Parlamentben. Ez az üzlet. Nem köteleznek senkit a hitel felvételére, és tudtommal csontokat sem törtek a behajtóik, tehát máris egy fokkal jobb, mintha a maffiától vett volna fel kölcsönt az ember.

Másrészt ott vanak a "szegény károsultak", akiket "kihasználtak, megtévesztettek", akiknek nem magyarázták el elég világosan, hogy nem ajándékba kapják a pénzt a mosolyukért, hanem fizetni kell érte, mint a kenyérért a boltban. Most őket védi a teljes politikai elit, a teljes bulvár-média, a széles közvélemény. Szegények. Nem fogták fel, mit írnak alá. Lehet. De járjunk közben az érdekükben, mert képtelenek egy ilyen élethelyzetben normális döntést hozni, ugyanakkor ugyanúgy választójoggal rendelkeznek, mint az, aki képes felmérni, hogy fel tud-e venni egy hitelt, vagy sem?! Ugyanúgy szerezhetnek ők is jogosítványt, aztán amikor elütik a gyerekemet a zebrán akkor azt mondják, hogy nem igazán tudták értelmezni azt a piros lámpát a fehér csíkok előtt?
Könyörgöm...

tompus 2009.03.03. 21:20:38

Miért kell az államnak megvédenie az embereket saját maguktól? Aki annyira hülye, hogy nem tudja eldönteni, hogy tudja-e fizetni a törlesztőrészleteket, az megérdemli, amit kap, bármekkora is a thm.
És ha be is tiltanák az ilyen kölcsönöket, akkor mi lenne? Jönnének az igazi uzsorások, akiket nem kapnának el sohasem, mert ilyen a magyar rendőrség.

_tx_ 2009.03.03. 21:21:44

Komolyan felbaszom magam ezen a hisztérián.

A provident szerződései nem apróbetűsek, feketén-fehéren kiderül belőlük, mennyit és milyen időtávon kell visszafizetni. Tényleg egyszerű, 1 oldalas szerződésekről van szó.

A reklám hányinger, de ez még senkit nem jogosít fel arra, hogy uzsoráért kiáltson, MIUTÁN belement a feltételekbe. Mégis, fedezet nélkül Ti adnátok kölcsön pénzt? Ha valami csoda folytán igen, a magasabb kockázatot nem áraznátok be, nem lenne magasabb a kamat, mintha az adósotok jelzáolgba rakná pl. a lakását?

Észre kellene venni, hogy pont a provident-félék védenek az igazi uzsorásoktól, mert ha nekik nem fizetsz, jogi útra terelik az ügyet, nem pedig az adós derekát törik le.

2009.03.03. 21:25:17

Előbb-utóbb megszűnik ez a fajta kölcsön is mert ütik a Providentet merthogy "Uzsorás". A többi bank viszont egyáltalán nem ad semmilyen kölcsönt vagy alacsony THM-es kibaszott sok kezelési és egyéb bujtatott költségekkel .Majd a Provi sem ad és lehet a NÉP-nek menni a valódi Uzsoráshoz aki lehetetlenné teszi hogy vissza add a pénzt és viszi a lakásod vagy amid van

Zenyatta Mondatta 2009.03.03. 21:26:59

Azt azért tegyük hozzá, hogy a mai napig nem tanítanak szinte semelyik általánosban sem az élet gyakorlati oldalát bemutató tantárgyakat (pénzügy, stb), pedig rengeteg a pénzügyileg analfabéta ember (magamat is beleértve). Nem kellene mindenkinek a saját kárán megtanulnia, hogy mit jelent a magas THM, a magas kamat, az elszaladó forintárfolyamból adódó árfolyamkockázat. Tanítani kell ezek értelmezését, kezelését is már alapfokú iskolában, mint a nyelvtant, mert muszáj. Nem kötelező millióknak elszegényedni a tudatlanságuk miatt.

rulla 2009.03.03. 21:27:19

"Szétlopják" a Providentet?
Nagyon helyes, pusztuljanak csak a vérszívó uzsorásgecik, írmagjuk se maradjon, egynek sem! :)

Határozott Szándék (törölt) 2009.03.03. 21:29:36

Az uzsora csúnya dolog, de azért amit eddig felvettek a népek, azt nyilván akkor is vissza kell fizetni, ha a Provident irodáinak helyét felszántják, és bevetik sóval.

Szerintem egészségügyi okokból meg kéne tiltani a bankoknak, hogy reklámozzák magukat, mert a hitelfelvétel depressziót okozhat.

Káposztakukac 2009.03.03. 21:31:33

@Irányító: ezt a kamut a providentesektől szedted? 400% egy évre szerinted jó? mutass egy olyan bankot, amely hasonló thm-mel dolgozik.

lápi lidérc 2009.03.03. 21:31:39

Aki azt mondja, hogy a Provident reklámja hányinger (szerintem se gyenge, de lényegtelen): akkor milyen a vécéillatosító, a mosóporok vagy a fogkrémek reklámja (mondjuk amiben véreset köpködnek a mosdókagylóba)?

Pierre73 2009.03.03. 21:31:49

amikor egy posztban azt olvasom, hogy "ingyenebéd", mindig hányirengerem támad... Típikus cinikus libsi duma.
A posztolónak igaza van, de ezzel együtt fogalma sincs, mennyire primitív emberek élnek ebben az országban. Ezek hitték el azt is, amit Gyucsány mondott, ezeknek köszönhetjük hogy még hatalmon van. Ezek miatt nem lesz Bokorosból soha miniszterelnök, ezek miatt fogunk éhedögleni. Ezek az emberek veszik fel a providenttől a hitelt, hogy fel tudják tölteni a mobilkártyájukat, amivel aztán tudnak SMS-t küldeni a Máúniká sóba... És amikor valaki azt mondja, hogy fel kell vállalni ezeknek az embereknek a felvilágosítását és korlátozni kell a mozgásteret, akkor ugyanez a köcsög posztoló írd majd arról. hogy veszélyben a szabadság. Húzzon a picsába és vigye magával a providentes suttyókat is... hiszen ő termelkte ki őket. Csak annyi esze sincs, hogy belássa

iqlight (törölt) 2009.03.03. 21:32:01

Megbocsássatok de ti egytől egyik értelmi fogyatékosok vagytok. A Providentet véditek? Bazdmeg hol élek? Te jó Isten. Emberek! Ez egy uszorakamattal hitelező cég, nem veszitek a lapot? Törvényesen? Tájékoztatnak?

A hűtős reklámra gondoltok, ahol az átlag jános kortyolgatja a romlott tejet a poharából, és közben azt mondja : "ez egy jó döntés volt" ?

Mi ez ha nem félrevezetés? Jó döntés 400% THM-re hűtőt venni? Ti tényleg ennek még tapsoltok is?

Akik felveszik a hiteleket vagy végtelenül egyszerű emberek, akiknek 26.000-es bankjeggyel is fizethetnek disznókért, vagy annyira rá vannak szorulva, hogy egyszerűen nincs más, mint bevállalni egy hitelt hogy legyen mit enni adni a köjöknek, mert épp leépítettek a gyárban, vagy olyan élethelyzet állt elő.

Ha a végtelenül egyszerű embereket ennyire semmibe lehet venni, akkor miért nem törvényes mondjuk a gyilkosság? Ezekért úgyis kár nem? Mármint szerintetek. Nem veszitek a lapot? Ezeket az embereket "törvényesen" átverik. Fogalmuk nincs mit írnak alá, legtöbbjük gondolom csak annyit tud, hogy pénzt kap. Mert mondjuk egy szarházi Providentes "üzletkötő" végigjárja a kocsmákat stb és meglobogtat pár húszezrest.

A másik csoport. Ők is dögöljenek meg nemdebár? Félrecsúszott az életük mert mondjuk a Kekszgyárban világválság van, és 20 éves munkaviszony után Bélabácsira már nincs szükség. Menjél és dögölj meg Bélabá. Így gondoltátok nem?
Na ezekkel az emberekkel mekkora kibaszás, hogy ha tényleg nincs más megoldás, akkor 400% THM-et is be kell vállaljanak, mert csak így jutnak most pénzhez? Tényleg miért csak 400%? Miért 17850%? Ha már lúd, legyen kövér nem?

Undorító, mocskos szemét biznisz ez amiben politikusok is szépen bennvannak, akik megszavazták anno a lehetőségét egyáltalán, hogy ilyen baszott kamatra uzsorázhassanak emberek. Ti meg itt ezt a fasz céget véditek?

Gratulálok nektek.

ReggieHammond 2009.03.03. 21:34:54

Crazymokus, Droli ,+1.

Ami a reklámokat illeti: tökéletesen egy színvonalban vannak a "ha xy piát iszol minden szőke, hosszúcombú nő lefekszik veled" ill. "már menstruálni is élvezet, legszívesebben mindig menstruálnék" mondanivalójú reklámokkal. Tiltsuk be azokat is !!!

Ezen kívül, ha valaki nem tudja kiszámolni hogy heti 6500 ft az a hetek számától függően havi szinten mennyi annak nem törvényi védelem kell, hanem azonnal be kéne iratni általános első osztályba, ami persze lehetetlen.

És ugye az is érdekes kérdés lenne hogy ezeket a hiteleket mire költötték, ha már annyira szociálisan érzékenyek lettünk.

Amúgy lehet hogy megköveznek de a Provident az a cégakinek nincs 3 oldalnyi apróbetűs része. Tök korrekt ebből a szempontból: kérsz x ft-t te meg visszafizetsz X x X et és ennyi. Az un "rendes" bankoknál meg amint aláírod kiderül hogy a hírdetett törlesztőrész az csak az első 6 hónap, + folyósítási jutalék + ez + az meg persze akkor ennyi ha nyitsz folyószámlát odamegy a fizud, esetleg még x összegű megtakarítást is le kell tenned hogy a hírdetett összegű törlesztőd legyen.

Az a büdös nagy igazság, hogy már megint elő lehet szedni egy ellenszenvesnek tűnő jól bulvárosítható témát, a búzaégető egyszeriben a szociális érzék mintaszobrává válik (szociálisan mennyi földet vásárolt össze a kárpótlási jegyekből sz@rért-h.gyért ??) a másik meg nem egy-két providentnyi hitelért elutazik brüsszelbe "állásfoglalást kérni" aminek semmi értelme egy kis rivaldafényen kívül.

R.T.Is.Rock · http://falszoveg.blog.hu/ 2009.03.03. 21:35:21

A Provident mennyit fizetett ezért a posztért?

Másrészt nem bank, hanem pénzintézet v. hitelintézet mert nem mindegy.

Az olvasásról meg annyit, hogy a Provident szóvivője sem tud, akkor az adósnak miért kellene tudnia?

Pénzügyekről:
rtsworld.blog.hu/2009/02/24/szex_hazugsag_bankszektor

rtsworld.blog.hu/2008/08/27/atdobnak_a_palankon

rtsworld.blog.hu/2008/02/05/rafazol_bank_es_tarsaik

mecarn 2009.03.03. 21:35:21

minden szavaddal egyetértek!

azt leszámitva, hogy gondolom te se olvasod el az utolsó betüig az ilyen szerződéseket - ettől persze még lehet tudni hogy miről van szó.

ha a provident ellen netán valamelyik buzgó politikus valami szankciót hozna, az irtózatosan nagy gáz lenne!

_tx_ 2009.03.03. 21:35:23

bocsi, de ha nem várható el az "átlagembertől", hogy értelmezzen kettő darab számot, akkor nagyon nagy a baj...

Káposztakukac 2009.03.03. 21:35:30

@kobalt: thm-nek pont az az előnye, hogy minden költséget tartalmaz-elvileg.

EnTeO 2009.03.03. 21:36:11

Igaz, hogy nem kell elfogadni a Provident ajanlatat. A Provident meg az uzsoras-torveny tudataban ajanlgatta a torveny hatalya ala eso termeket. Miert csak a hulye ugyfelet szidjuk? A Provident is bevallalta, mit tesz es milyen torveny hatalya alatt...

gitáros 2009.03.03. 21:36:59

Na, ez az a szerződés, amit _nem_ kell elolvasni... Mert már a (borzalmas) tééreklámokban is benne van minden, amit tudni kell róla. Persze, egy szorzást azért el kell végezni döntés előtt...

Ja, tényleg, az talán nincs benne a reklámokban, hogy vissza _kell_ fizetni, nem hőbörögni, hogy ja, ez kurva drága.

lápi lidérc 2009.03.03. 21:37:00

@Káposztakukac:
A 400% THM, az nem éves 400% kamat. Nem kevés, de nagyjából 50-60% éves kamatra jön ki.
A banki kölcsönök kamata sem alacsonyabb 30%-nál, csak ők hosszabb futamidőre adják, ezért jön ki sokkal alacsonyabb THM.
Másrészt a Provident ad hitelt úgy is, ha nincs munkahelyed. A bankok meg nem. Egészen más a hitelbírálat és jóval nagyobb a kockázat.

@rulla:
Igaz. Inkább éljen Lakatos Gazsi uzsorás, aki havi 400%-ot kér, és adót sem fizet utána, viszont eltöri a hitelt felvevő kezét-lábát, ha nem fizet.
Te szoktál egyébként gondolkozni? Mert ma láthatóan még nem tetted.

prometheus_X 2009.03.03. 21:37:25

@lápi lidérc: Majdnem egy az egyben megfogalmaztad a gondolataimat, az utolsó mondattal különösen egyet értek veled, és nagyon tetszik, hogy az "aki hülye haljon meg" örökérvű szabályát ilyen szépen cizellálva-árnyalva látom viszont :)

Kampányfogás ez inkább IMHO. A végén még elsírom magam.

Nem tudom, a munkavállalásra vagy az "addig nyújtózkodj míg a takaród ér" népi bölcseletre vajh miért nem gondoltak a delikvensek? Lehetőség mindig van, ha munkára nem, költözésre biztos. De vannak államilag támogatott rehab programok, amikben hiányszakmákat oktatnak. Sok a lehetőség, csak élni kéne vele és nem tátani a szájat.

Felháborító és arcátlan ez az akció, persze tisztelettel a nyilván elenyésző számú kivételre.

A Providentnek ingyenes olvasási órákat is kéne tartania, vagy mi?

Hol voltak ezek a seggfejek amikor az észt osztották?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.03.03. 21:37:58

@iqlight: És mindezekre az a megoldás, hogy tiltsuk be a Providentet? S mindenki boldog lesz?

Vagy még rosszabb: majd segít az állam?

Egyszer, az életben először, próbáljuk már megkeresni a probléma valódi okát, s ne a felszínt kapargassuk! Attól, hogy mondjuk elzavarjuk a Providentet, mi változik?

AkarkiJ 2009.03.03. 21:38:09

@iqlight: "Undorító, mocskos szemét biznisz ez amiben politikusok is szépen bennvannak, akik megszavazták anno a lehetőségét egyáltalán, hogy ilyen baszott kamatra uzsorázhassanak emberek. Ti meg itt ezt a fasz céget véditek?

Gratulálok nektek."

Már bocs, de ha 50e-re 75-öt kell visszafizetni, úgy hogy ismeretlenül odaadják, én abban nem látok semmi kiemelkedően durvát - sok, sok, de gyorsan kellett, és ismeretlenül, fedezet nélkül bemondásra adták - ilyen feltételek mellett mennyit kelljen visszafizetni??? Tényleg, te miért nem adsz nekem kölcsön? Mondjuk 50e-t? Nincs semmim, nem értek semmihez, és biztos nem elinni meg gépezni fogom, szóval, mennyiért adsz nekem pénzt kölcsön pár órán belül?

Leszarom a provisok fejét, tényleg csak végszükségben hívnám őket, ha extra gyorsan kell pénz, de akkor meg nem sír a szám, hogy jaj, ennek bizony ára van.

tcom 2009.03.03. 21:38:35

Amíg azt reklámozza a Provident, hogy az elromlott hűtő helyett az új vételekor "segítenek", addig még ki lehet bírni hányás nélkül, de amikor a "nagyi" azért vesz fel pénzt, hogy lehessen szülinapozni a gyerekekkel... akkor már kinyílik a bicska a zsebembe. Szerencsétlen nyugdíjas korosztály az amelyik nem tudja követni a változásokat. És avval, hogy az unokákra költhetnek pénzt mindenre képes.
Magyar ember azt érdemelné, hogy kiírják" Veszélyek és mellékhatások tekintetében számoljon egy kicsit mielőtt hitelt vesz fel!" Vagy "A PlazmaTV-re felvett hitel anyagi gondokat okozhat!"

mecarn 2009.03.03. 21:39:16

mármint a posztíróval, és nem az elöttem szólóval értek egyet..

Miguel el Grande 2009.03.03. 21:39:47

Természetesen igazad van. De! Tegyük hozzá, hogy az emberek 99%-a (magamat is beleértve, pedig nem tartom magam hülyének) nem érti meg elsőre, mi áll egy banki szerződésben. Az összes alpont a maga jogi bikkfanyelvével és az ebből adódó lehetséges következmények, jogosultságok és kötelezettségek nem esti mese. Ez a providentes hisztéria csak egy tünet, ami igazán kéne, az a pénzügyi ismeretek kötelező középiskolai oktatása. Gondolkodjunk kicsit előre!

xpress 2009.03.03. 21:42:19

@iqlight: A reklám nem azt a célt szolgálja, hogy részletesen tájékoztassa a végfelhasználót, hanem azt, hogy felkeltse az érdeklődést a termék iránt. A Coca-Cola reklámokat is lehetne utálni, mert még soha nem sikerült olyan jó csajokat felcsípnem kólával a kezemben, mint a reklámban szereplő faszinak, a szemránckrémet hiába kenem fel négy rétegben, még halványan sem hasonlítok Pierce Brosnan-re, és hiába volt egy Menthos-rúd a kezemben legutóbb, amikor beugrottam egy limuzinba, nem vigyorgott rám a sofór, hanem elküldött a k. anyámba.

Akkor küldhetnéd el a Providentet a sunyiba, ha üres lapot iratna alá az adósokkal és utólag írná a lapra a feltételeket, vagy ha a hitellel érkező ügynök hazudna, ha arról kérdeznék, hogy mikor, milyen ütemezésben és mennyit kell visszafizetni. Nincsenek tapasztalataim, de szerintem előbb bukott vlna meg a mutatvány, ha így működtek volna.

Arra gondoljatok, hogy most a Provident, de lehet, hogy holnap a ti cégetek lesz soron. Taxisofőr vagy? Nem volt egyértelmű, hogy kilométerenként kell 200 forintot fizetni amikor beült a szegény utas, vesszenek a Taxisok! Kenyérboltod van? Hogy képzeled, hogy olyan drágán méred kilóját, amikor rá vagyunk szorulva? Szabad a lopás!

iqlight (törölt) 2009.03.03. 21:42:35

@AkarkiJ:
"Már bocs, de ha 50e-re 75-öt kell visszafizetni, úgy hogy ismeretlenül odaadják, én abban nem látok semmi kiemelkedően durvát"

Szerinted miért pont ezt emelték ki az új reklámjukban? Nem néztem utána, de feltételezhetően ezt tudták kihozni mint legkevésbbé durva konstrukció.

Tény, hogy az új reklám legalább kevésbbé félrevezető, node könyörgöm miért tehetik meg még mindíg, hogy ezt törvényesen csinálják? Ez sántít de kurvára. Uzsorakamat az uzsorakamat...

ZON 2009.03.03. 21:42:42

@iqlight: Akkor is sajnálod ezeket az embereket, amikor a "Pénzért bármit" sóban 20 dollárért/5000 ft-ért nyers marhaszemet esznek? Nem az SS kísérte őket oda.Amíg lószar van, veréb is van.

pastor 2009.03.03. 21:44:24

A probléma a következő.

Provident azért kell maagas kamatot szedjen, mert nagy az ügyfélkörének a kockázata. Vagyis sok a bedőlő ügyfél, akivel kapcsolatban veszteség keletkezik. Ezért kell a sok kamat, hogy a veszteséget fedezze valaki.

Node ki fedezi? A szegényembereknek az a köre, aki rászorult a gyors pénzre, ám utána törleszt becsületesen. A Provident csupán közvetíti a jóhiszemű, tisztességes szegényemberek pénzét a jóhiszemű, tisztességes ám becsődölt és az eleve nemfizetésre játszó szegényemberekhez.

Ez a konstrukció lényege. Persze, formálisan ez bank, de valójában a biztosítókhoz hasonló kockázatközösség is fennáll a hitelfelvevők között. Merthogy itt a nemfizetés kockázata nem hasonlítható a normál banki ügyfélköréhez. Szerintem nem is normális banki tevékenység az, ahol a nemfizetés és bedőlés ilyen mértékben bekalkulált része az üzleti modellnek.

Mint a kézilabda, ahol, a focival ellentétben, a szabálytalanság az egy teljesen bevett védekezési forma.

AkarkiJ 2009.03.03. 21:44:45

@Miguel el Grande:

speciel a provinál 1db, az EGY DARAB PAPÍRT kell aláírni, a neveddel, hogy mennyit veszel fel, mennyit kell visszafizetni összesen és hogy hetente mennyiért fog jönni az ember.

Amikor erővel elveszik idős emberek lakását, meg életjáradék és 500 oldal papír, akkor igen, elgondolkodtató, hogy mennyire van kiszolgáltatva az ügyfél - de a provinál speciel semennyire - kellett a pénz, elverték, basznak fizetni, sír a szájuk - ennyi...

Aki tényleg azért vette fel, mert utolsó lehetőség volt, az szerintem nem sír, mert tudja, hogy mit vállalt be, hogy tudja az időt húzni, őket még meg is értem, és sajnálom is, de a rakás alkesz idióta faszt, aki nem tudja összeszörözni a 25-öt meg a 6500-at, azt speciális intézetbe kell szállítani és gyámság alá helyezni...

iqlight (törölt) 2009.03.03. 21:44:50

@xpress:

Még ha így is van, félrevezetés. És azért ne haragudj egy doboz kólával hasonlítasz össze embereket akik mondjuk a Provident szerződés miatt utcára kerülnek. Hát ...

prometheus_X 2009.03.03. 21:45:21

@tcom: Aminél még el tudom nézni a P-es hitelt, az egy esetleges egyéni vállalkozás kezdeti megfinanszírozása, ami mondjuk már nekem is megfordult a fejemben (bár ennek ellenére inkább választottam azt, hogy 2 hónapig irgalmatlanul összehúzzuk a nadrágszíjat).

@mecarn: Én anno még az ADSL-hez járó ÁSZF-et is betűről betűre elolvastam, pedig az nem rövid, és túltesz minden kémia tankönyvön szárazságában. Amellett minimum van annyira gennyedék mint bármilyen banki szerződés.

mecarn 2009.03.03. 21:45:32

@Miguel el Grande: nem is kell mindent érteni a banki szerződésből! elég ránézni a tv-reklámra; aki ilyen reklám után hitelt vesz fel, arra tényleg nem lehet mást mondani, mint h megérdemli

igy 20 évvel a rendszerváltás után rá kéne jönni, hogy nem fog megvédeni az állam a saját hülyeségétől senkit, mert nem is az a dolga!

aki "meg akarja büntetni" a providentet, az azt sírja vissza, hogy az állam döntsön helyette a kizárólag saját magát érintő ügyekben.

AkarkiJ 2009.03.03. 21:45:46

@iqlight:

szerintem azért ezt ragadták ki, mert ebben az esetben 400% feletti a thm, azt mégse 400% a kamat...

zeee 2009.03.03. 21:46:35

Bárhonnan nézzük a Provident tulajdonosai közönséges bűnözők. A szervezettebb fajtából. Az a magyar jogrendszer szégyene, hogy ezt éveken keresztül tehették, - főleg azért, mert exfőrendőr, stb. uraknak kellett a megélhetés. A gondolkodást ugyan nem tiltják, de ez nem "ingyenebéd" probléma. Amikor a 300 forintok ellen kellett szavazni, akkor nagyon (ön)tudatos volt a társadalom nagyobbik része. Érdekes, amikor a "gyorshiteles" cégek verőlegényei jelennek meg hetente, akkor alábbhagy az öntudat. Nem lehet, hogy az is hibás, aki ezt a pofátlanul orbitális átverést engedi?

mecarn 2009.03.03. 21:46:57

@prometheus_X: tiszteletem, hogy végigolvastad! gondolom nem fest szebb képet mint a tvreklám :)

pucros 2009.03.03. 21:48:26

A népesség felének kétszámjegyű az IQ-ja. Ez magától értetődő és elborzasztó egyszerre.

zeee 2009.03.03. 21:49:01

@mecarn:
Azért a szabad rablás nem erkölcsös dolog. Megjegyzem a Ptk.-ban van olyan szakasz, amely a bíztatási kár fogalmát tárgyalja.

lápi lidérc 2009.03.03. 21:49:05

@AkarkiJ:
Sőt, ha akarod, akár el is ihatod vagy elgépezheted, nem kérdik, hogy mire kell.

@iqlight:
Illik rád a nicked, nem nagyon látod át ezt a dolgot.
A Provident ugyan kurva drága, de még mindig tizedét sem kéri, mint egy valódi uzsorás - ami a másik alternatíva, mert valakitől úgyis kér pénzt,akinek nincs, a banktól meg nem kap, tehát ne azzal hasonlítsd össze, hanem a valóban elérhető lehetőségekkel -, meg nem viszi el a házadat zugügyvédek segítségével - törvényesen, felügyelhetően működik.
Gondolkozz. Nem fog fájni (legföljebb a fejed eleinte a szokatlan tevékenységtől, míg bele nem jössz).

@Pierre73:
Azért ne feledjük, hogy Bokros Lala bát is eléggé utálta az egész ország, amikor pénzügyminiszter volt, és jött a csomagjával. Csak majd egy évtizeddel a távozása után lett országunkban is elismert szakember.

AkarkiJ 2009.03.03. 21:49:16

@tderi: Nem hiszem hogy bűnözők lennének, nekik van egy ajánlatuk, hogy gyakorlatilag bárkinek minden fedezet nélkül adnak pénzt, azonnal. Ennek ára van. Kész. Ha sok az ár, akkor az, akinek ilyen feltételek mellett kell hitel, elnéz másik helyre, vagy becsönget hozzád, mert te biztos jobb kondíciókkal adsz pénzt.

mecarn 2009.03.03. 21:49:21

@tderi: nagyon nincs igazad! te azt várod, hogy az állam megvédjen a saját hülyeségedtől?

ezek szerint azt is szeretnéd, hogy eldöntse: milyen filmet nézhetsz meg a moziban, illetve milyen könyvet olvashatsz?
emigrálj fehéroroszországba vagy észak-koreába, ott biztos nincsenek gyorshiteles cégek.

iqlight (törölt) 2009.03.03. 21:49:21

@ZON: "Amíg lószar van, veréb is van."

De akkor most törvényesítsük a csalást is? A legtöbb csalás áldozata szintén az általatok primitív embereknek titulált emberekből kerül ki. Akkor az most mennyiben más? Megmondom: az nem törvényes.

Itt nem az a lényeg, hogy sajnáljuk ezeket az embereket vagy sem. Az a baj, hogy a Provident szarik rájuk magasról.

Az én szememben ez egy törvényes csalás, és az emberek kihasználása.

mecarn 2009.03.03. 21:50:47

@iqlight: "Az én szememben ez egy törvényes csalás, és az emberek kihasználása."

hogy érted azt hogy törvényes csalás????

jogállamban élünk, nem?

valami vagy törvényes, vagy csalás.

zeee 2009.03.03. 21:51:00

@cuebler:
Igen, csak demagóg marhaságokkal tömegeket lehet meghülyíteni. És mindegy, hogy a portékaa az ideológia, pénz, vagy bármi más, amitől az emberek a problémáik megoldását remélik.

prometheus_X 2009.03.03. 21:51:23

@mecarn: Viccelsz? Ha a szolgáltatód a szolgáltatás teljes ideje alatt a megvett csomag sebességének a felénél átlagosan 1 kbit/s sebességgel nyújt jobbat, az ÁSZF alapján az teljesen normális! "Tovább is van, mondjam még?" :)

xpress 2009.03.03. 21:51:27

@iqlight: Nem a Provident szerződés miatt kerülnek utcára, hanem a saját döntésük miatt. Egyébként tudtommal a Provident direkt kisösszegű kölcsönökre specializálódott, ráadásul nem ingatlanfedezettel kötik a szerződést, hanem gyakorlatilag bemondásra, és ezért olyan drága a kölcsön. Tehát ha az adós nem fizet, akkor rohadt hosszú, drága és körülményes jogi hercehurca áll a cég előtt, hogy visszakapja a pénzét - és többek közt ezt is meg kell fizetni mindenkinek, aki él a szolgáltatásukkal.
Továbbra is kérdezem: rendben van az, hogy valaki annyira hülye, hogy nem tudja kiszámolni, hogy mennyi X összeg 400, vagy 270%-a, aki elfogad egy cégtől X összeget, de nem kérdezi meg se a telefonban, sem az átvételkor, hogy ez most nekem mennyiben lesz, és ugyanez az ember elmehet szavazni, jogosítványt kaphat, toronydarut vezethet, vásárolhat magának gyufát és még kést is vehet a kezébe?

iqlight (törölt) 2009.03.03. 21:51:31

@lápi lidérc:

Okos vagy, jól megmondtad. Leülhetsz. Csak azzal nem foglalkozol amit leírtam. De nem gond. hidd azt, hogy te gondolkozol. A nicknevet a hozzád hasonló bajnokok miatt választottam.

AkarkiJ 2009.03.03. 21:51:56

@iqlight:

"Az én szememben ez egy törvényes csalás, és az emberek kihasználása. "

Miért? Mond meg, hány százalék kamat nem csalás ilyen feltételek mellett??? De most komolyan...

Muad\\\'Dib 2009.03.03. 21:52:27

Gondolom akik védik a providentet, azok pontosan tisztában vannak vele, hogy azok a végtelenül egyszerű -mondjuk ki: hülye- emberek, akik szerintük megérdemlik, hogy átbasszák őket, ha elvesztik a lakásukat, mindenüket, mit fognak tenni. Megmondom. Azt amire képes ez az egyszerű hülye. Lemegy és agyonver valakit, aki elékerül, hogy legyen étel. Én csak annyit kívánok, hogy ne az én családomból kerüljön ki az áldozat, hanem annak a lányát/fiát, feleségét/férjét szúrkálják halálra, aki szerint ez simán belefér a kultúrált demokráciába.

dimitrij 2009.03.03. 21:52:35

- a provident nem bank, legfeljebb pénzügyi szolgáltató, ami nem ugyanaz, egészen más. lásd provident

- egy bank betétet gyűjt, kamatot fizet arra, illetve hitelt nyújt, magasabb kamatra, a kettő különbözetéből él meg, durván leegyszerűsítve a dolgot, kivéve cetelem, ami bank, de igazából pénzügyi szolgáltató (áruhitelbank)

- a provident nem gyűjt betéten (hisz nem bank), hanem durván leegyszerűsítve pénzt mos tisztára, ami nem tudni honnan van, illetve számomra legalábbis zavaros az egész kezelése

- egy bank megválogatka az ügyfeleit, annak az ügyfélkörnek ad, akiről azt feltételezi, hogy mondjuk 95%-ban visszafizeti, beáraz 5%-ot, aki nem fizet, de ezeket a dőléseket kifizeti a maradék 95%, vagy fedezet termék (pl. jelzálog hitel esetén) megtérül a fedezetül bevont ingatlan értékesítéséből

- a provident meg azoknak ad, akiknek a bankok már nem adnak, vagy akiknek adtak, de azok basztak visszafizetni, ezért khr tagságot nyertek.

- a bahajtási módszereik sajátosak, erről majd még lehet hallani

stb.

:)

herodes · http://www.gamblers.hu 2009.03.03. 21:53:26

ez eléggé szűklátokörű megközelítés, kizárólag az okos bank és a buta ügyfél közötti egyedi viszonyrendszerre koncentrál, ami persze lehet jogszerű, és meg lehet közelíteni úgy, hogy senki sem szorított senkinek pisztolyt a halántékához annak érdekében, hogy létrejöjjön.

ugyanakkor tőkeerős pénzitézetként kihasználni buta emberek tudatlanságát rövidtávú haszon érdekében szerintem nemcsak szemét dolog, de nem is kifizetődő: látjuk mi történik most.
A bankoknak is elemi érdeke, hogy a kihelyezett pénzük az eredetileg tervezett időzítéssel folyjon vissza hozzájuk.
Ezeknek a gyorskölcsönöknek a kihelyezése a jelek szerint a provident számára pozitív szaldós már jóval a futamidő lejárta előtt. Annak kell lennie, hiszen a kihelyezés körülményei olyanok, hogy eleve látszik: nagyon nagy részük rá fog dőlni az ügyfélre.
Csak idő kérdése volt, hogy mikor ragadnak a szerencsétlen primitívek vasvillát, és mivel ezt én már az első providentes TV reklám megjelenésekor mormogtam a bajszom alatt a fejemet ingatva, nyilvanvalóan ők is pontosan tudták, hogy ami most van, az előbb-utóbb bekövetkezik (talán kicsit későbbre számítottak, de ez most nem lényeg), hisz nem ez az első példa, amiből látszik, hogy a buta, megvezetett emberek mi mindenre ragadtatják magukat, mikor ráébrednek, hogy mekkora szarba kerültek, és valaki az élükre áll (autóreklám, ingatlanfejlesztő "egyesületek", stb.)

Ez a bagázs számomra az öltönyös bűnözők kategóriája. Kiváló érzékkel találták meg a módját az egyik klasszikus maffiózóbűncselekmény törvényes keretek közé szorításának. De pusztán azért, mert ilyen jól sikerült nekik, és jogilag nem igazán támadható az ügylet, attól nekem még nem lesz legitim.

Ez kb. olyan, mintha egy tinédzser az ovisokat tömegével szívatná a klasszikus "Hé, te leetted magad!" kezdetű orrbapöcköléses mutatvánnyal. Hát kurva nagy dicsőség.
Te meg, amikor már a fél kiscsoport bőg, nagyhangon előállsz, és kiröhögöd őket, hogy kis hülyék, még ezt is beszopjátok?

iqlight (törölt) 2009.03.03. 21:53:57

@mecarn: Ha nem akarod megérteni, nem is fogod.

dimitrij 2009.03.03. 21:54:15

"Az éves kamat jobb mint néhány "normális" bank termékénél."

butaság. kicsi a töke, nem havi, hanem heti, vagy kétheti a törleszési ütem, és az éves kamat sokszorosa a bankokénak.

zeee 2009.03.03. 21:54:22

@Irányító:
Én szívesen veszek fel 500.000 ft személyi kölcsönt, ha 4 millát kaszálhatok tőled egy év alatt. De legyen akcós 2 milla..

AkarkiJ 2009.03.03. 21:55:22

@Muad\\\'Dib:

Ha egy ilyen provident-ideál embernek van valahol munkája, de kitalálja, hogy részegen megy be dolgozni a munkagépekkel, kibasszák a francba, és évekik nincs se segély se meló és éhendöglik a fazon meg a család, akkor ki a hibás? Kinek kellett volna lépnie?

Bálint Csaba · http://srbija.blog.hu/ 2009.03.03. 21:55:26

Te is abból indulsz ki, hogy hülyének lenni szabad és, aki annyira hülye, hogy szóba áll ezekkel, az megérdemli. persze ez akár igaz is lehet, de szomorú, hogy hülyíteni is szabad.

dimitrij 2009.03.03. 21:55:35

"az ilyenfajta hitelkihelyezést meg kell szüntetni "

majd igazi és illegálisan dolgozó uzsorások adnak hitelt, mert az sokkal jobb. grat

iqlight (törölt) 2009.03.03. 21:55:36

@AkarkiJ: Erre vannak az okos emberek, akik jelenesetben is ott vannak, csak a Provident kicsit segített nekik a számolásban. Ne nekem kelljen már erre válaszolni de komolyan.

flimo13 2009.03.03. 21:55:59

@crazymokus: ez így hülyeség, hogy dupláját kell visszafizetned. 20-30 éves futaidőknél elég nagyvonalú nem számolni az inflációval.

vers 2009.03.03. 21:56:11

ismerek embereket akik provident kölcsönt vettek fel, és nagyon is tudják hogy mennyit kell visszafizetni, csak tömören szarnak rá
vettek belöle plazma tv-t , ingyen vot cimszoval

prometheus_X 2009.03.03. 21:56:55

@iqlight: Bocsáss meg, de viszonylag keményen és jól szabályoznak a törvényeink. Másrészt az önrendelkezés alkotmányos alapjog. A probléma amiről beszélsz, valóban fennáll, de konkrétan megoldani, csak az önrendelkezés jogának korlátozásával, vagy a fenti személyek ezen jogának megvonásával lehetne. A korlátozás felveti az állami visszaélés lehetőségét, az utóbbi pedig felveti azt a kérdést, hogy kinek a kezdeményezésére lehetne megvonni.

Vagy szerinted van más megoldás ezen, és azon kívül, hogy ezeket a szerencsétleneket újra beiratod általános iskola 1-ső osztályba, és kötelezed rá, hogy járják ki 8-ig?!

iqlight (törölt) 2009.03.03. 21:57:02

@xpress: Az a baj, hogy ők is emberek, nekik is ugyanazok a jogaik mint Neked. Max az értelmi szintjük alacsonyabb. De milyen jogon lehet ezt törvényesen kihasználni? Ezzel van nekem problémám.

no_sport 2009.03.03. 21:57:53

At azért kiköthetjük, hogy az "áldozatok" többségét egy "normál" bank elhajtja a vérbe, és egy fillért nem adna nekik. Innen kaptak, de persze hogy klassz lenne nem kéne visszafizetni..ugye?
Utána mennek az OTP ellen is tüntetni, hogy köszönjük a lakáshitelt de ne kelljen már visszafizetni, mer' olyan sok a kamat meg a költség hogy jaj, és hát ezt nem is gondoltuk, meg különben is..

ReggieHammond 2009.03.03. 21:58:15

@tderi: jó hogy szóba hoztad a 300ft-s öntudatot. Pontosan azok mentek el ezt megszavazni akik most azért sírnak mert a Providentes hiteleket vissza kell fizetni.

Csak egy kis "felvilágosítás": miután szépen "leszavaztuk" a 300 hufocskát szépen leminősítették magyarországot (természetesen nem csak ezért de ez is benne volt), ami ugye azt jelenti, hogy a nem kevés államadósságunkat drágább hitelekből kell finanszírozni ami többe kerül mint fejenként a 300 ft, de ez persze a legtöbbeknek - remélem neked még nem - qrvára magas.

Amúgy az egész teljesen összhangban van Provident ügyileg is. Magas kockázatú ügyfelek (nincs fedezet, nincs ingóság esetleg már sz@rig van jelzálogosítva, alacsony fizu az is feketén és bemondásra) magas koóckázat, magas kamat. Teccik nem teccik így működik, így működött és így is fog működni.

Amúgy majd amikor leküldik neked a számlát hogy a bedőlt hitelesek megsegítése mennyi pénzedbe -IGEN A TIÉDBE is - várom a posztodat !!

prometheus_X 2009.03.03. 21:58:17

@Bálint Csaba: A hülyítés a befogadásra alkalmas közeg hiányában célt téveszt.

Muad\\\'Dib 2009.03.03. 21:58:26

@AkarkiJ:
Megpróbálom megvilágítani a lényeget:
- Ha a hülye marha a vonat elé lép, nyilván nem a MÁV a hibás (ez a sima bank)
- Ha én vasuti vonalat építek az elmegyógyintézet kertjén keresztül és elbaszok 500 elmebeteget, akkor már lehet, hogy nekem is el kéne gondolkodni (na ez a provident)

luck66 2009.03.03. 21:58:38

azért az érdekes,hogy mindenki a providentet szidja,de van 2 másik cég is ugyanilyen feltételekkel és THM-mel csak azoknak magyar tulajdonosai vannak

AkarkiJ 2009.03.03. 21:59:57

@iqlight:

Én úgy gondolom, hogy elfogadható a visszafizetendő összeg annak tükrében, hogy nem kell fedezet se hitelbírálat, se semmi... Így számomra érthetetlen a csalás gondolata. Feketén fehéren közölték az illetővel, öreg, ha így kell, ez ennyibe kerül, világos? A tag meg közölte, világos... Azt ment költeni a pénzt. Semmi sincs ingyen, ha valaki ezt nem érti meg, akkor tajgetosz pozitív...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.03.03. 22:00:01

Amúgy mit akarnak elérni Karsaiék?

Corry 2009.03.03. 22:00:13

Valahogy úgy van ez, hogy két nem piackonform, naiv, rosszhiszemű magatartás csatáját látjuk.
De nézzük a két felet:

Provident:
minden rendes bank (szerűség) megnézi, hogy ha hitelt helyez ki, az adósa vissza tudja -e azt fizetni. Az első intő jel esetén inkább nem helyez ki hitelt, ilyen intő jel a BAR lista, ami azt jelezheti, hogy a leendő adós nem mindent tudott a múltban kifizetni, ezért lehet, hogy a jövőben se fog.
Ha pedig ennek ellenére kihelyezte a pénz, naivitás kamattal visszavárni.

Adós:
úgy vesz fel hitelt, hogy még csak végig sem gondolja a visszafizetést. A bank nem látja át a pénzügyi helyzetének minden részletét, viszont ő maga emlékezhet a ki nem fizetett csekkekre, stb.
A nem fizetés meg nettó rosszhiszeműség, mert ha nem fizetek, akkor mindegy hogy 30% volt a THM vagy 400. Ha visszafizetné az adós igen rövid idő alatt a tőkét, vagy pl. egy vélelmezett 30% os THM -el törlesztene, akkor érteném az uzsora vádakat is, addig viszont itt másról van szó.

A másik oldalon meg az országunk nincs abban a pozícióban, hogy az ilyen dolgokról büszkén tárgyaljon. A miniszterelnök üres kézzel tért haza tarháló körútjáról, a forint árfolyama az égben, és most az még egy jó laza főcímes hír lenne a világban(gy.k. akiknek a hiteléből üzemel most az ország), hogy egy angol tulajdonú pénzintézet azért dőlt be, mert az adósok bojkottálták a törlesztést.

A szerződést meg el kell olvasni, ha meg nem tudunk olvasni, kérjünk meg rá valakit, aki még nem olyan régen járt iskolába.

iqlight (törölt) 2009.03.03. 22:00:17

@prometheus_X: Márpedig nyilvánvalóan csak az a megoldás, hogy megvonják ennek az uzsorakamatnak a törvényes mivoltát. Nyilván nem lehet agyat árulni piacon, hogy emberek ne vegyetek fel hűtőre 400% THM Provident hitelt.

Sajnos nagyon nagyon sok olyan ember van aki érintett. Az államnak őket is védeni kell, ők is fizetnek adót, és magyar emberek. A Provident milliárdosai pedig lassan elmehetnek melegebb éghajlatra, ők megcsinálták. Gratulálok nekik...

mecarn 2009.03.03. 22:00:26

@iqlight: nem, nem fogom megérteni. a törvényekben pont az a jó, hogy nem tudom se én, se te úgy értelmezni, ahogy te gondolod jónak, hanem le van írva és kész. a provident tevékenysége nem ütközik törvénybe, azaz az együttélés szabályaiba.

hülye emberek voltak és lesznek, ez ellen mondjuk lehetne fejleszteni az oktatási rendszert, de ha már felnőttek, akkor nem lehet a kezüket fogni örökké.

ha igen, akkor meg hol húzod meg a határt? hány százalék kamatnál? illetve ha mondjuk jól keresek, akkor magasabb kamatra is felvehetek pénzt?
mekkora kockázatot vállalhatok az élet más területein? bungee jumpingolni szabad? az is elég kockázatos. vagy elmehetek síelni, ha még nem tanultam meg teljesen?

komolyan érdekel a válaszod.

zeee 2009.03.03. 22:00:46

@xpress:
Sok dologban egyetértünk, - főleg a politika képmutatásában. ettől azonban még a Provident mélyen tisztességtelen, és a megtévesztés, tévedésben tartás, - végső soron a károkozás - bűncselekmény. A provident nem feltétlenül a tisztességtelen THM-mel követi el a bűncselekményt, hanem azzal, hogy éppen a legkiszolgáltatottabb embrek számára kelt olyan látszatot, hogy a drága hitel megoldást jelenthet.

lápi lidérc 2009.03.03. 22:01:13

@iqlight:
Ha tudnál olvasni, látnád, hogy arra válaszoltam, amit írtál. Persze amíg az agyad helyett a hasi idegdúcoddal gondolkozol, addig nem fog menni.

@herodes:
Megmagyaráznád, mitől bűnözők?
Kötnek egy teljesen törvényes szerződést, amibe a hitelfelvevő is minden kényszer nélkül megy bele, és a szerződésben minden szerepel (heti hány forint, hány hétig kell fizetni - ugyebár a szorzást már alsó tagozatban tanítják), nincs semmi megtévesztés.
Ez a lényeges különbség a másik nagyeszű által emlegetett csaláshoz képest - ott ugyanis ígérnek valamit, amit nem tartanak be. Itt meg nem, minden egyértelműen tisztázva van. És a szerződésen - ami mindössze egyetlen oldal - nincs apróbetűs rész.

iqlight (törölt) 2009.03.03. 22:01:23

@AkarkiJ: Értelek, de ez már nem az a kor.

Muad\\\'Dib 2009.03.03. 22:01:59

@AkarkiJ:
Aha, tehát, ha K.János uzsorás, büntetett előéletű aláirat egy papírt Mari nénivel, hogy ő vállalja a kölcsönt úgy is, hogy ha nem fizet, akkor levágják a lábát, akkor semmi gond nincs. Vizsgálni az ügyet nem kell, végülis beleegyezett a marhája, megérdemli.
Furcsa ember lehetsz...

AkarkiJ 2009.03.03. 22:02:30

@Muad\\\'Dib:

Na várj, nem jó az elmegyógyintézet hasonlat, mert akkor ezeket az embereket tényleg be kell zárni valahova!!! Az más kérdés, ha valaki sajnos szellemileg egy szint alatt van, akkor gyámság és gondozás és akkor igen, nem írhat alá ilyen papírokat, de amig nincsenek ezek az emberek leszedálva, addig felelősek a saját döntéseikért...

iqlight (törölt) 2009.03.03. 22:03:31

@lápi lidérc: Szakadj mér le rólam öreg. Fel sem fogod, hogy mi a problémám. Ha sértegetősdit akarsz állok elébe de nem maradsz talpon.

Normális 2009.03.03. 22:03:38

Bizony, bizony,
akárhogy is forgatjuk, nem lehet megúszni azt, hogy bevalljuk-kijelentsük: egy fejlett viálágban a tömegmédia bizony hatalmi ág.
Botrány, hogy működését nem a "bevallott" hatalmi ágakra (törvényhozás - végrehajtás - bírói hatalom) vonatkozó szabályok szabályozzák. Természetesen ez az összes országra (és nem csak Magyarországra) igaz. A net megjelenésével úgy tűnik, a "hajó" végleg elment.
Hülyébbek, primitív gondolkodásúak mindig lesznek, és az abszolút nincs rendben, hogy a hatalom a szavazataikra, a Pénz ( a Bankárkaszt, mint 5-ik hatalmi ág) pedig az erőforrásaikra sandít....

Valaki más 2009.03.03. 22:03:52

@iqlight: csúnya lenne a világ, ha a leghülyébbekre lenne méretezve minden törvény. Szerintem aki hülye, halljon meg.
Pláne azok, akik nem képesek egyrészt szorozni, másrészt összeadni. Mely szerint mennyi a törlesztőrészlet és mennyi a rendelkezésre álló keret.
A szídjuk a providentet lőzung ostoba és populista duma; aki ezt felveszi, nem kajára költi, hanem lapostévére költi. Pont akkora szr duma, mint a MÁV-nál a szárnyvonalak bezárása (gyk. ne közlekedjenek személyvonatok), mert azt nem szabad bezárni, mert meghal a falu, mert az nem szabad bezárni, mert a vonatnak járni kell, mert megszokta a falu, nem szabad bezár. És tessék mondani, mivel tetszik járni? Busszal...

zeee 2009.03.03. 22:04:00

@xpress:
Igen. Nagyon körülményes eljárásban megjelennek a cég tagbaszakadt "tanácsadói" és apránként visznek ezt+azt, ami mozddítható. Aztán megfogják a kezedet, hogy ne remegjen, amikor még alá is íratnak ezt+azt. Legalább is ilyeneket csiripelnek a madarak.

dimitrij 2009.03.03. 22:04:14

csak úgy mondom, hogy az a főhülye ebben a sztoriban, aki igazságot akar tenni. az emberi hülyeséget és szemétséget ugyanis nem lehet jogilag letükrözni, morálisan meg sokminden ráfér egyes emberek arcára. nem vagyok egy fleckzoltán, de a hazai jogrendszer az átlagnál is szarabb, ilyen szempontból, joghézag, kiskapu stb.

Közöd?? (törölt) 2009.03.03. 22:04:15

hagyjuk a hülyemagyarozást, más országban tiltva vannak az ilyesféle hitelkamatok és cégek. nem véletlenül, ott sem okosabb az átlagember.

prometheus_X 2009.03.03. 22:05:07

@Muad\\\'Dib: De azt egyetlen cég vagy ember se feltételezheti valakiről, hogy elmebeteg, könyörgöm. Igen, lehetnének óvatosabbak, talán. Talán köthetnék 30 évnél nem régebbi iskolai végzettséghez, és szakorvosi véleményhez amely megállapítja hogy nem szenved a tudatot befolyásoló, vagy túlzott költekezésre sarkalló függőségben az alany, de a hiszti ami most megy, akkor is túlzás kicsit.

zeee 2009.03.03. 22:05:36

@Zenyatta Mondatta:
És azt is iskolában kellene megtanítani, hogy mit jelent a jó erkölcs, hogy nem szabad másokaat kihasználni, lopni, stb.

Dudi 2009.03.03. 22:05:48

Abszolút nem értem a Providentet. Nem a reklám helye, de a HSBC-nél most vettem fel 400 000 Ft-nyi személyi kölcsönt 12 hónapig kell fizetnem kevesebb, mint havi 43 000 Ft-ot. Ok, így is évi majdnem 30% a kamat, de százszázalékosan ennyi lesz a 12 hónap alatt, hiába omlik össze a forint, vagy szakad ránk az ég. És igen, autó vásárlásra vettem fel, mert 3 év alatt össze tudtam spórolni 600 000-at, hogy megvegyek 900 000-ért egy nagyon jó állapotban lévő kocsit (plusz az átiratási költségek), enyém teljesen az autó (nem lízing, nem banki tulajdon) és elmehetnek a bankok a devizahiteleikkel valahova máshová... 3-5 év múlva újra megcsinálom ugyan ezt (ahogy 4 évvel ezelőtt ugyancsak megcsináltam). És nem érzem, hogy viszketne a tenyerem, sőt, hálával tartozok a (legalábbis az egyik) pénzintézménynek.

AkarkiJ 2009.03.03. 22:06:36

@Muad\\\'Dib:

Azért nem ugyanaz a K.János szitu sem, mert ott meg erőszak van a dologban. Itt a tag telefonál, hogy küldjenek neki pénzt, provi pedig küld. Világos feltételek, nem kötelező, máshová is mehet az ember kölcsönért, más feltételekkel. Akár K.Jánoshoz is.

A provi meg asszem nem akar lábakat levágni, csak a gyorskölcsön árát megkapni.

iqlight (törölt) 2009.03.03. 22:06:38

@mecarn: Mint egy előző kommentben írtam, erre ott vannak most is a törvényhozók, akiket sajnos némi külső behatás érhetett mikor ezt a 400% THM körüli felső határt kiagyalták. Nem az én feladatom ezt meghatározni.

Valaki más 2009.03.03. 22:07:07

@tderi: a kiszolgáltatotton azokat érted, akik arra költik ezt a pénzt, hogy lapostéjvén nézzék a maunikasót?

Mitől tisztességtelen? Akkor a hitelkártyákra kivettet, csillivilli bankok által felszámított 42 százalék minek számít? Arcpiritónak?

Muad\\\'Dib 2009.03.03. 22:07:44

@prometheus_X:
Nem túlzás. Áruld el, hol van a törvényes szerződés határa? Feljebb írta. Ha jövő héten olyan szerződést ad a provident, hogy 150000% a kamat, az is oké, mert le van írva? Ha azt írja, kivágja a veséd, ha nem fizetsz, az is rendben van, mert hülye aki belement? Ha azt elad rabszolgának?
Vajon hol a határ?
Ezért tíltják egészséges társadalomban az uzsorakamatot. Magyarország nem egészséges társadalom.

herodes · http://www.gamblers.hu 2009.03.03. 22:07:56

@lápi lidérc: már épp elkezdtem írni alami frappánsan megfogalmazott választ neked arról, hogy miért érdemes figyelmesen elolvasni egy kommentet, mielőtt válaszolsz rá, meg ilyesmi, de mielőtt elküldtem, szerencsére elolvastam a korábbi hozzászólásaid, és rájöttem, hogy teljesen értelmetlen neked ilyesmit írni.

mecarn 2009.03.03. 22:08:06

@dimitrij: igazad van, a hülyeséggel nem tud mit kezdeni a jog - de a szemétséggel igen, azt szankcionálja is!

a provident-hitel azért nem szemétség, mert egyrészt szabad akaratodból veszed fel, másrészt tudod hogy mit vállalsz.

Valaki más 2009.03.03. 22:08:10

@Közöd??: Tudod te, hány százalékról beszélsz?

iqlight (törölt) 2009.03.03. 22:08:10

@Közöd??: Na látod ez az amit a lidérc és társaik leszarnak, miközben a hülyeségeiket fújják. Persze hol is élünk? Ja, hogy magyarország. Az más.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.03.03. 22:09:27

@tderi: "A provident nem feltétlenül a tisztességtelen THM-mel követi el a bűncselekményt, hanem azzal, hogy éppen a legkiszolgáltatottabb embrek számára kelt olyan látszatot, hogy a drága hitel megoldást jelenthet."

Látod, ezzel egyet is tudok érteni (kivéve azzal, hogy ez bűncselekmény).

A bíróság mondja ki, hogy a Provident ne reklámozzon így, s hogy a kölcsönöket márpedig vissza kell fizetni!

Elég lesz ez a Provident-hiteleseknek?

AkarkiJ 2009.03.03. 22:09:39

@Muad\\\'Dib:

DE EZ NEM UZSORA KAMAT, fogd már fel.

Baszki, ilyen feltétel mellett teljesen korrekt az ár, amit kérnek.

Megfigyelo 2009.03.03. 22:09:42

Meg kell kulonboztetni a magas, de korrekt kamatot, amit indokolhat a gyorsasag, a kezesek hianya stb, attol az uzsorakamattol, amit a Provident szamol. Valaha tetelesen meg volt hatarozva az uzsorakamat hatara, annal tobbet kerni bortonbuntetest vont maga utan. Ezt kellene visszaallitani. A "korrekt" kamat felso hatara lehetne mondjuk a jegybanki alapkamat 3-szorosa, esetleg 4-szerese, vagyis ma mondjuk kb. 40% - de nem 400%, mint a Providentnel elofordul. Amikor - meg evekkel ezelott - meglattam a Provident reklamjat a 300-400%-os THM-mel, irtam a PSZAF-nak, ahonnan kaptam egy kioktato hangu levelet, hogy mindenki olyan feltetelekkel vesz fel kolcsont, amilyenekkel akar - elvegre nem biztos, hogy szamara a kamat a lenyeges tenyezo (?!).

springbok 2009.03.03. 22:10:00

Vegyuk mar eszre, hogy a letminimumon tengodo embereknek sokszor egyszeruen nincs alternativaja .
pl. Bedoglik a kazan es ott a 2 gyerek akiket nem tarthatsz futetlen lakasban. Vagy a bojler, mosogep, auto amivel esetleg orvoshoz kene vinni a gyereket...
Ezeket az embereket 90%-ban feketen foglalkoztatjak, nincs szabadido hogy egy normalis banki hitelt elintezz, ha nem vagy reggel a meloban masnap mehetsz masikat keresni,stb..
Nagy reszuk egy olyan megelhetesi csapdaban van, amibol eselye sincs szabadulni.
Ilyen helyzetben levo embereket 400% thm-el kihasznalni szerintem nem megengedheto es azt a ceget, amelyik erre epiti az uzletstrategiajat nem tudom sajnalni.
Az valoban sajnalatos, hogy ide jutott az ugy, de ezert a troger politikusaink a felelosek, akik nem tiltottak be ezt a ceget meg az elejen.
Megis, mit gondoltak az amugy rettento okos politikai elitben, mi lesz a vege, ha az alacsonykeresetuekre raengednek egy ilyen ceget?
Maradjunk annyiban, hogy a szokasos modon abbol a 400% THM-bol jut valoszinuleg oda is, ahol a magyar donteshozok ulnek. Ok pedig mar evtizedek ota eladnak mindent ami mozdithato, miert pont a minimalberes melost ne.

Idiota modon zajlik ez az ugy is, mint amugy minden mas ebben az orszagban.

Muad\\\'Dib 2009.03.03. 22:10:27

@AkarkiJ:
Mondd csak, mennyivel más a fizikai erőszak, mint az életed teljes tönkretétele? Mondjuk a te hibádból történik. Akkor rendben van, ha mindenedet elveszíted, és ott húzod meg, a határt ,ha elcsattan az első pofon?

dimitrij 2009.03.03. 22:11:22

"de a szemétséggel igen, azt szankcionálja is!"

ezzel szemben a valóság az, hogy a jelenlegi jogrendszer bünteti az áldozatot, és segíti a szemeteket.

az nem szabad akarat, hogy vagy felveszel, vagy éhendöglesz, mert nem autót akar venni a sutyerák, hanem kenyeret. aki régen benne vam az tudja, hogy minek indult az okosság, és mivé fajult.. uzsorabizinisz, de facto, legálisan.

Hans Lopkowitz 2009.03.03. 22:11:43

Soha nem vennék fel a providenttől hitelt – de azt el kell mondani, hogy a legkorrektebb banki reklám az övéké.

Fel kell nőni. Ha valaki olyan primitív, hogy nem tud két számot összeadni, nem tud általános iskolai szinten – mondjuk alsó tagozat – szorozni, osztani, olvasni, akkor cselevőképtelennek kell nyilvánítani és nem rendelkezhet olyan jogokkal, mint egy nagykorú. Ezek az emberek ne vezethessenek autót, ne szavazhassanak, ne rendelkezzenek olyan jogokkal, mint egy nagykorú állampolgár.

iqlight (törölt) 2009.03.03. 22:12:22

@Valaki más: Ezek mind olyan dolgok amiket orvosolni kellene. Ha nem hőzöng az ember olyan dolgok ellen ami törvényileg is szar akkor ... Mitől lesz változás? A politikusoktól? A legnagyobb csúszómászók, ők hozták ezeket a THM törvényeket is nem? Akármi - akárki is indította el a "változást" legalább már a reklámjaikban elértek valami apró javulást. Ezért már érdemes volt hőzöngeni.

Rob67 2009.03.03. 22:12:34

@dimitrij:
Azért meglepődnének néhányan, ha ki kellene számolni a bankok valós THM értékét.
Ls hát tegyük össze a kezünket: egy ismerősöm havi - lakás törlesztése - 34.000 forintról 66.000 forintra ment fel 4 hónap alatt.
Tudom, válság, meg árfolyam kockázat, meg egyéb lófaszok.
Ami persze nem mind igaz, csak a bankok az összes rossz döntésük és megváltozott piaci lehetáségeik árát is a hitelfelvevőre hárítja.
Na ez mekkora THM lenne?
1000? 2000?
A THM nem egy csoamutató, vele vagy nélküle, bárhogy át lehet verni az ügyfelet.
A hitelt nem visszafizetni pedig lopás, ez tény.

Valaki más 2009.03.03. 22:12:36

@Megfigyelo: "A "korrekt" kamat felso hatara lehetne mondjuk a jegybanki alapkamat 3-szorosa, esetleg 4-szerese, vagyis ma mondjuk kb. 40% - de nem 400%, mint a Providentnel elofordul. Amikor - meg evekkel ezelott - meglattam a Provident reklamjat a 300-400%-os THM-mel, irtam a PSZAF-nak"

A mondatból nekem az jön le, hogy elképzelésed sincsen róla, mi a különbség a THM és a kamat között. (A terveid szerint nem olyan régen akkor az uzsorakamat 60% körül lett volna)

lápi lidérc 2009.03.03. 22:12:41

@Közöd??:
Melyek ezek a más országok?
Merthogy szerintem nincs ilyen (ja, talán Kubát meg Észak-Koreát kivéve).

prometheus_X 2009.03.03. 22:13:30

@Muad\\\'Dib: Kissé te is túlzol, és a példáid irreálisan szélsőségesek. Ha fojtatod ezt, lassan olyan embereket fogsz sajnálni tömegével, akik nem is léteznek.

AkarkiJ 2009.03.03. 22:13:41

@Megfigyelo:

"ahonnan kaptam egy kioktato hangu levelet, hogy mindenki olyan feltetelekkel vesz fel kolcsont, amilyenekkel akar - elvegre nem biztos, hogy szamara a kamat a lenyeges tenyezo (?!)."

Ha nekem van pénzem, fizum, stb, de mondjuk ellopták a hitelkártyámat, vagy autó lerobban és el kell vontatni, akkor nem az érdekel, hogy jaj istenem, az 50e forint express gyors kölcsönre 75e-t kell visszafizetnem, hanem hogy tudok pénzt szerezni fedezet nélkül gyorsan... Ezt erre találták ki. És ez 400% thm-nek felel meg valamiért...

AkarkiJ 2009.03.03. 22:15:21

@Muad\\\'Dib:

Meddig terjed az egyén felelőssége? Mennyire tartozom felelőséggel a saját döntéseimért?

Azért nem szabadna hagyni ezt, mert végre el kellene érni ebben az országban, hogy igenis, az embereknek van személyes felelősségük, és nem csak akkor, ha elcsapják a nagyit meg a babakocsit a zebrán...

Hozzászóló 2009.03.03. 22:15:43

Nálunk a sarkon több mint 1800%-os (!) thm-mel is adtak már hitelt. És volt aki felvette, aztán ment a sírás itt is. És nem Magyarország, hanem Nyugat-Eu.

prometheus_X 2009.03.03. 22:15:48

@AkarkiJ: Maud'Dib nem hülye, csak szentimentális, azért pedig otrombán nem illenék vele beszélni (egyébként mással sem).

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.03.03. 22:15:59

Arra is kíváncsi lennék, hogy milyen visszhangja lenne, ha a bíróság visszamenőleg, a már meglévő szerződésekre is módosítaná a kamatot... hát, Magyarország egy darabig csak "Provident THM-mel" kapna hitelt a 13. havi nyugdíjra, az biztos...

Márpedig a provident-hitelesek valami ilyesmit akarnak elérni...

Valaki más 2009.03.03. 22:16:21

@iqlight: Rob67-el egyetértek. A provident reklámja korrekt, mindent elmond. Csak nem etetik valamelyik politikust, mint a nagy csillivilli bankok. Ha a Providentnek ezért bünhődnie kell, akkor a következő lehet egy tetszőlegesen kiválasztott másik bank is.

Nem szabad mindent a politikusokra fogni. Most visszasírom a Tajgetoszt... Arról, hogy az emberek úgy jönnek ki az általános iskolából, hogy nem tudnak írni olvasni, arról nem a politika és nem is feltétlenül a tanár lehet. Hanem maga a pógár"...

dimitrij 2009.03.03. 22:16:23

@Rob67: ez most hogy jön ide? felvette 140-es árdolyamon a chf hitelt, mivel az árfolyam elszált 210-ig, így a tőke, meg e törlesztő is megugrott. de a thm nem, a kamat is annyi, mint volt, csak miveé a spando chf-ben adósodott el, és fogalma nem volt, hogy mi is az árfolyamkockázat, így most többet fizet. ennek semmi köze a kamarthoz, meg a THM-hez, ne keverjük a szezont a faszommal.

prometheus_X 2009.03.03. 22:16:26

@Hans Lopkowitz: Rájöttem hogy elírtam, azért köszi :P

portis · http://www.online-szallas.com 2009.03.03. 22:16:59

Tudjátok mi az átverés?
Ötszörösére higitott aludtejet eladni bifidusz-efenziszként.

Ehhez képest a provident cserkészek gyülekezete!!!

Dimevo 2009.03.03. 22:17:02

@Hans Lopkowitz:
Teljesen egyetértek
Alapvetően nekem az a bajom, hogy ezek az emberek, akik nem képesek egy egyszerű szerződést értelmezni, bizony szavazati joggal bírnak, ha közvetetten is 4 évente, vagy gyakrabban lásd vizitdíj stb.döntéseket hoznak az országról. Pedig ezekből az esetekből jól látszik, hogy alapvető dolgokat se tudnak felmérni, utána meg mennek panaszkodni. De ugyanez elmondható a most síró devizahitelesekről is, miután nekem is van tudom, hogy alá kell írni egy nyilatkozatot amiben feketén-fehéren benne van, hogy bizony megszívhatod barátom.

dimitrij 2009.03.03. 22:17:24

@Valaki más: a jegybanki kamat dupláját hívják büntetőkamatnak. az egy jó határ lehetne...

lápi lidérc 2009.03.03. 22:17:58

@springbok:
Igazad van, sokkal jobb lenne, ha nem kapnának pénzt senkitől, és mehetnének valódi uzsoráshoz, ami pár éven belül tuti utcára kerülést jelentene.

Muad\\\'Dib 2009.03.03. 22:18:55

@prometheus_X:
Nézd, igenis aki akarta ezt a fene nagy szabadságot, az akarjon is felelősséggel tartozni azokért akinek adta. Ez főképp a liberálisokra és humanistákra vonatkozik, akik minden hülyének egyenlő jogokat harcoltak ki ,de vigyázni már büdös rájuk.
Ha rajtam múlna, ezek az emberek még mindig a botosispánt tartanák a miheztartás forrásának. Nem is lenne semmi gond. De nem rajtam múlik, így viszont illene valakinek megtanítani őket arra mit lehet és mit nem tenniük.

Hans Lopkowitz 2009.03.03. 22:19:11

@Dimevo:
Megy mostanság egy nagyon szájbarágós reklám a providenttől. Aki azt nem érti meg, az ne vegyen fel hitelt, ne szavazzon és ne vezessen autót se.

Valaki más 2009.03.03. 22:19:22

@dimitrij: akkor sajnos az OTP-is át kell nevezni... Országos Uzsora Pénztár és Bank...

lápi lidérc 2009.03.03. 22:19:31

@herodes:
Szerintem inkább arra jöttél rá, hogy te vagy teljesen értelmetlen. Annyira, hogy ezt sem tudtad megfogalmazni.

iqlight (törölt) 2009.03.03. 22:19:44

@Hans Lopkowitz: Értsétek már meg, hogy ők is a társadalom része. Ennyire nem lehet embereket semmibevenni, hülyérevenni. A legprimitívebb ember is ember. És ha ti le is szarjátok őket, az állam nem tehetné meg. Ezek az egyszerű emberek túrják a földeket, lapátolják a disznószart, hogy a Teckóban legyen felvágott amit hazaviszel. Ők is ugyanolyan emberek mint bárki más. Talán kevésbbé tanultak, talán nem voltak jók matekból, lehet, hogy 8 általánosnál megállt a dolog, nade könyörgöm. ezért élnek kevesebb pénzből, ezért sérülékenyebbek azon a téren is ha valaki tetü módon ki akarja használni a tudatlanságukat. Törvényesen.

kyanzes (törölt) 2009.03.03. 22:19:49

"felkínálják, nem pedig ráerőszakolják az emberre. "

Mint a narkót is.

AkarkiJ 2009.03.03. 22:20:13

@dimitrij:

Annyiért nem biztos, hogy ezek az emberek kapnának hitelt...

Rob67 2009.03.03. 22:20:30

@dimitrij:
Egyem azt a könnyített IQ-dat.
Te is Provident őgyfél vagy drágám, aki nem tud számolni?
Mikor emelkedett a CHF vagy EUR 100%-ot?
Nos mennyi is az árfolyam kockázat?
Egyébként pedig a történet szellemi síkja hasonló: a Provident ügyfél a THM-et nem érti, a lakásvásárló pedig az árfolyamkockázatot.
Senki nem ért semmit, csak hitelt akar és lehetőleg nem viszafizetni.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.03.03. 22:21:17

@dimitrij: "a jegybanki kamat dupláját hívják büntetőkamatnak. az egy jó határ lehetne... "

Azt hiszem, fénysebességgel mennének el a bankok az országból :-)

Hans Lopkowitz 2009.03.03. 22:21:58

@iqlight:

Nem szarjuk le őket. A barátom három éves kisfiát szeretem, de – mivel nem tud ilyet értelmezni – nem vehet fel hitelt. Kiskorú. Ha felnő és értelmes lesz, akkor megteheti.

Valahol ebben is meg kell a határt húzni.

prometheus_X 2009.03.03. 22:22:51

@Dimevo: Pontosan erről van szó. Nekünk is van deviza hitelünk a lakásunk miatt, de mégis tudtunk annyit osztani szorozni, hogy még a (n)agybaj kirobbanása előtt átváltottunk egy jóval szerencsésebb konstrukcióra. És nem vagyok hajlandó elfogadni dumának se, hogy ezt azért tehettük meg, mert valami kimagasló géniusszal bírunk, mert ez sincs így. Teljesen átlagos kispolgári senkik vagyunk, ahogy az ország minimum 80%-a.

Valaki más 2009.03.03. 22:23:42

@iqlight: Ez azt jelenti, hogy elmegy a boltba 9 forinttal és kiveri a hisztit, hogy nem kapja meg a 10 forintos kenyeret? Az ilyet nem nevelni kell, hanem elverni, mint szódásnak a lovát...

prometheus_X 2009.03.03. 22:23:58

@Muad\\\'Dib: Így már kerek és ezzel egyet is tudok érteni.

AkarkiJ 2009.03.03. 22:24:02

@iqlight: Akkor ezeket az embereket el kell zárni a valóságtól, benzineskannát se szabad a kezükbe adni (hisz gyufával fog belenézni), meg villankörte foglalatot se, mert az meg a nyelvével fogja megnézni, hogy van-e benne áram...

Van egy határ, ami alatt nincs felelősség, de akkor egy intézetben van az illető, a határ felett pedig létezik az egyéni felelősség fogalma. Ezek az emberek az utóbbi kategóriába tartoznak. Telefonált, értelmezte hogy mennyibe kerül neki ez a dolog, hogy kölcsönt kap, elfogadta a pénzt, elköltötte, baszik fizetni, sír a szája...

Ha ahhoz volt esze, hogy elköltse, ahhoz is legyen, hogy értelmezze azt, hogy semmi sincs ingyen, vissza kell fizetni a kölcsönt...

prometheus_X 2009.03.03. 22:24:41

@Bálint Csaba: Akkor az tök' jó.

dimitrij 2009.03.03. 22:25:31

@AkarkiJ: kevesebb bedölés lenne, kisebb haszon a bankoknak, kiegyensúlyozottabb piac, soroljam? nem lenne az akkor baj...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.03.03. 22:26:31

@iqlight: így van, a Providentes ügyfelek is emberek, de... te mit tennél most?

1. visszamenőleg módosítanád a szerződéseket, s kisebb THM-et határoznál meg?
2. ne is kelljen visszafizetni semmit?
3. majd kifizeti a zállam?
4. Mostantól ne lehessen a THM csak mondjuk max 80% (csak írtam valamit, mielőtt valaki belekötne) - ezzel mondjuk nem oldanád meg a mostani hitelesek bajait

Konkrét javaslatot kérek!

AkarkiJ 2009.03.03. 22:26:54

@dimitrij:

Lehet, de az állítólagos "kenyérre kellett a provi hitel" emberek meg már meghaltak volna. Mennyire jó, hogy volt ez a provi, igaz, ára van, mint mindennek ezen a bolygón...

efhábé 2009.03.03. 22:26:57

@iqlight: Uzsorakamat-uzsorakamat, rohadt jól hangzik, de ne THM-et nézz, hanem a felvett hitel/visszafizetett pénz arányát.
Providentnél ez 50ezernél azt jelenti, hogy 50% kamatot fizetsz, tehát 75ezret fizetsz vissza.
Annakidején a 3 évre felvett, kb. 30% THM-ű áruhitelem mire visszafizettem, majdnem 100% kamatot fizettem.
Számold ki magadnak, hirdetnek fix törlesztőrészletű személyi kölcsönöket pl. Egyszerű szorzás és rájössz, hogy messze nem a Provident a legdrágább a piacon.

Valaki más 2009.03.03. 22:26:59

@dimitrij: igen, mert nem lennének bankok és ami nincs, az nem dől be.

iqlight (törölt) 2009.03.03. 22:27:43

@Hans Lopkowitz: De ebben nincs határ... Sajnos én is egyetértek ebben, az emberi hülyeségnek nincs határa. De itt most szerintem nem (csak) ez a probléma. Az emberi hülyeségre nincs orvosság.

Kaberné 2009.03.03. 22:27:57

A Provident angol cég, 130 évvel ezelőtt alapították és azóta is majdnem változatlan formában üzemel. Angliában kb. 2 millió ügyfele van.

Idézet a Gyalog-galoppból:

"Hülyék, angol hülyék..."

Tényleg azok?

Valaki más 2009.03.03. 22:28:58

@Kaberné: lehet, de a pályán nem ők a leghülyébbek :)

Megfigyelo 2009.03.03. 22:29:42

@Valaki más: Speciel tudom, mi a THM, kamat, stb.,egyetem tanar vagyok. En mindenutt evesitett kamatra (ujabb neven THM-re) gondoltam, nem tudom, honnan veszed, hogy a 40%-bol 60% lesz.

lápi lidérc 2009.03.03. 22:30:02

@Rob67:
De nem is kell értenie a THM-et (a magyar társadalom 99%-a biztosan nem érti pontosan, volt olyan tapasztalatom, hogy banki ügyfélszolgálatosok sem).
A szerződésben le van írva feketén fehéren, hogy HETI X forint, Y héten át. Ugye, az nem olyan nagy elvárás, hogy valaki össze tudjon szorozni egy négyjegyű meg egy kétjegyű számot, legalább papíron, vagy ne adj isten egy 200 Ft-os, négy alapműveletre képes számológéppel? Mondjuk 6547 Ft 54 héten át = 350 ezer Ft meg a resztli, ennyit kell visszafizetni.

Ezen mit nem lehet érteni?

dimitrij 2009.03.03. 22:30:04

@Rob67:

mekkora volt a kamat? gondolom 5-22% között valahol. megnőtt akamt? nem. és a thm? az se. mi változott? a deviza árfolyama és a forint közötti szorzó. mi lett az eredmény? megnőtt a tőketartozása, és mivel a futamidő ugyan az maradt, így nőtt a törlesztő összege is, a kamat, meg a thm nem változott, vagy csak marginálisan. akkor ki nem ért mit? el kellene olvasni, és meg kellene érteni a szrződést, amit aláírt...

jótanács: válts ki a hitelt egy euro alapú hitellel most, egy másik banknál, míg magas az árfolyam, ha visszaáll a mostani 310-es szintről 270-re, akkor cirka 12%-kal csökken a tőke, meg a törlesztő is kb.

ReggieHammond 2009.03.03. 22:30:11

@iqlight: senki nem mondta hogy nem emberek, senki nem mondta hogy a társadalom részei. SŐT. de pont ezért NEKIK is fel kell mérni, hogy mi mivel jár. Ők sem költhetik el azt a pénzt amilyük nincs, akkor sem ha kajára és akkor pláne nem hogyha TV-re kell. (mint ahogy az állam se, pedig ugye Fletóékon percenként - helyesen - számon kérik )

dimitrij 2009.03.03. 22:31:18

@AkarkiJ: kapnának az uzsorásoktól, legfeljebb a lányaik olaszba ráznák a seggüket rabszolgaként. :/

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2009.03.03. 22:33:00

@iqlight: Hát, az első csoportra azt tudom mondani, hogy aki hülye, haljon meg.

A második már más lapra tartozik.

hetvenhet 2009.03.03. 22:33:03

A Provident szigorú értelemben véve nem bank. Funkcionálisan persze rámondható, hogy bank, a hülyék bankja.

A Provident esetében nem nagyon kell tartani attól, hogy veszteséggel működjön, mivel a kihelyezések kölcsöntípustól függően a forrásköltség 5-10-szeresén(!) történtek. Egy kerbanknál a megkeresett nettó kamatmarzs a forrásköltség felét ha eléri, jelenleg talán 5 százalékpontot. Rendben, a Providentnél nagyobb a nem teljesítő hitelek aránya és több lesz a végrehajtás vagy az ingatlanra történő bejegyzés, de ettől még kamatmarzsban gigantikus az eltérés.

Szerintem viszonylag egyszerű szűrőként működik, hogy ki vett fel kölcsönt a Providenttől. Aki megérti, hogy mi az a kamat és törlesztőrészlet, az nem. Megkockáztatom, hogy a Provident kizárólagosan az ismerethiányos adósokra (esetleg a nagyon nagy bajba kerültekre) pozícionálta magát. Magyarán a cikkíróval szemben számomra nem vet fel erkölcsi aggályokat, hogy pár pofont kiosszanak neki is.

Az elolvasási részhez még annyi, hogy a lakosság jelentős része nem olvasásra szocializálódott. Nem csak azért, mert milliót elérő számú funkcionális analfabéta él Magyarországon, hanem mert a szövegértelmezésre képes lakosság döntő többsége is jobban szeret szóban tájékozódni. Ezért létezik a hagyományos ’sales’, úgy mint ügynök, területi képviselő, akármi munkakör.

A fentiek következménye az alábbi, tipikusnak számító párbeszéd egy providentes munkatárssal, biztosítási, brokernetes ügynökkel:

Ügynök: olvassa el és itt írja alá
Ügyfél: Ez tényleg ilyen kocázatos? (jó esetben, ha felmerül a kérdés)
Ügynök: dehogyis.

UI: pár hete volt az m1-en, a Szólás szabadságában egy „vita” PSZÁF képviselője és a Provident vezetőjével. Érdemes megnézni az archívumban, mivel valójában semmilyen vita nem volt. Mintha két providentes képviselő jelent volna meg a stúdióban.

Valaki más 2009.03.03. 22:33:12

@Megfigyelo: Ha ez így van, akkor 100eFt-ra 500eFt-ot kellene visszafizetni, egy évre vetítve. Ez még a providentnél sincs így.
Na most akkor mi is a kamat és a THM?

dimitrij 2009.03.03. 22:33:18

@Valaki más: ez nem törvényszerű, lekristályosodna a bankrendszer, csak azok maradnánk (meg), akik normál haszonnal akarknak-tudnak működni.

Thulsa Doom (törölt) 2009.03.03. 22:34:24

Jó, jó, de KI A FASZOM LOPJA SZÉT A PROVIDENTET?

Vagy ezt csak én nem találtam meg a cikkben?

Megfigyelo 2009.03.03. 22:34:48

@AkarkiJ: Nyilvan valami ilyesmire utalhatott a PSZAF is. Azonban ilyenkor egesz rovid lejaratu kolcsonre van szukseged, es nem ilyenekkel (jellemzoen nem ilyenekkel) foglalkozik a Provident,...

dimitrij 2009.03.03. 22:35:05

@Valaki más: nem, ott kéccára kell haccázat. :/

iqlight (törölt) 2009.03.03. 22:35:25

@Droli: Mérsékeljék a THM-et egy olyan szintre, ami már nem uzsorahitelezésnek számít. Törvényesen. Nyilván egyúttal törvényt kell módosítani. Visszamenőleg gondolom az alkotmánybíróságon kihoznák, hogy úgyis a Providentnek lesz igaza lásd parkolási társaság hercehurca nemrég. (pénz beszél)

Vissza kell fizetniük az embereknek a hitelt, de ez már egy nagyon nehéz kérdés, mert gondolom rengeteg az adós, és sokan az eredeti összeget sem tudnák most visszafizetni, nemhogy a kamatos összeget. Erre ha már elcseszték a törvényt az okos törvényhozók találjanak ki valami frappáns megoldást. Olyat, hogy a szegény Provident cég se szívja meg. Itt jegyezném meg, hogy ha jól emlékszem pont erre apelláltak, hogy azért ekkora a THM mert bekalkulálták, hogy sokan nem fognak fizetni. Akkor ezekszerint olyan nagy kár nem fogja őket most érni, ha páran nem fizetik vissza a pénzt...

dimitrij 2009.03.03. 22:35:58

@eugenika: azok az ügyfelek, akik nem fizetnek, hanem jogi vagy egyéb megoldást remélnek helyette...

AkarkiJ 2009.03.03. 22:36:58

@Megfigyelo:

Szerintem a 2x hét meg az egy évnél rövidebb lejáratú hitel az rövid lejáratú, nem?

Valaki más 2009.03.03. 22:37:48

@iqlight: mon' má meg, hogy akkor mennyi nem számít uzsorakamatnak?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.03.03. 22:38:06

@dimitrij: Mégis, ki hitelezne ezeknek a bankoknak? Mondjuk évi 1-2%-os betéti kamattal? Mert a banknak is élnie kell, azért ezt nem tagadhatjuk...

iqlight (törölt) 2009.03.03. 22:38:38

@ReggieHammond: Ha az folyik a TV-ből, hogy hitelre nyaralni jó dolog, hűtőt venni jó dolog stb. akkor ezek az egyszerű emberek azt fogják hinni (mert egyszerűek), hogy ez bizony tényleg jó dolog. Ez már csak ilyen világ. Nekem a gyomrom fordul ki ezektől a reklámoktól egytől egyika pofádba ontja a hazugságot, de ez én vagyok. Más meg felveszi a telefont és 06 40 ...

Ezeket az embereket félretájékoztatják. A média iszonyat mértékben befolyásoló tényező. Ha valaki elmondaná nekik mi az igazság nem hiszem, hogy ez a cirkusz most létrejött volna.

Megfigyelo 2009.03.03. 22:39:09

@Valaki más: Ha 100 eFt-ra egy het mulva 110-eFt-t kell visszafizetni, akkor a kamat (THM) 520 %. (52 hetes evvel szamolva).

prometheus_X 2009.03.03. 22:39:45

@hetvenhet: Szólás szabadságát csak azért szeretek nézni, hogy lássam, hogy ha a Baló kidülleszti a szemeit, akkor az alaphoz képest hány százalékos lehet a látszólagos szemgolyó-térfogat növekedés.

springbok 2009.03.03. 22:39:51

@lápi lidérc: "Igazad van, sokkal jobb lenne, ha nem kapnának pénzt senkitől, és mehetnének valódi uzsoráshoz"

Akkor mondok egy peldat, hogy jobban ertsetek:
faternak tonkrement az autoja, komuves , szokott modon alapberen plusz kp -ert dolgozik, szabadnap , hianyzas, betegseg nincs.

Kellett neki 200e hogy vegyen egy autot amivel tudna meloba jarni, de nem akart a fiatol kerni, mert restellte. Annyi esze boven van, hogy nem keres egy kigyurt kopaszt valahol, hogy agyjon neki penzt. DE! Ott latja a Providentet a TV-ben, ahol mosolyogva kozlik, hogy akar holnap kihozzak a penzed minden igazolas nelkul ,otthon, a kezedbe.

Es felveszi inkabb azt, hiszen az a heti 9e nem tunik soknak...Majd melozik szombaton is.
Engem meg szetvet az ideg, hogy a havi 100e-bol elo fatert megint leveszik ilyen durvan es tudom, hogy a vege az lesz, hogy be kell segitenem, de addigra egy suttyo uzsorasceg mar lenyulta a maga kis penzet.

Engem nem a ceg bosszant, hanem az, hogy ezt ENGEDIK.

iqlight (törölt) 2009.03.03. 22:40:02

@Valaki más: Nem vagyok pénzügyi szakember. Ha tudnám, megmondanám hidd el.

vittore 2009.03.03. 22:40:23

Tessék elgondolkodni: Adok 100.000 Ft ot egy ismeretlennek 1 évre. Rohadt nagy a kockázat, de egy ismerős ismerőse aszonta' megbízható a fazon ugyebár........Mennyit kérsz vissza? 110.000 Ft-ot?Még a 150.000. is méltányos basszus. És akkor, nincsen irodád, alkalmazottad, adód... stb. Amikor kellett a zs akkor rohantak a Providenthez, most meg verik a nyálukat???? Büdösbunkók.

88wx335dsf 2009.03.03. 22:40:27

"Pedig a Provident és a hozzá hasonló cégek által adott rövidtávú, magas kamatú hitelek kérdése iskolapéldája lehetne, hogy mégis hogyan kell megoldani az ilyesmit egy demokráciában. Merthogy a hülyeség a Magyar Köztársaságban elidegeníthetetlen alapjog, de közben az esélyegyenlőség is ott van a hetvenedik paragrafusban. Ha milliárdokat költünk az intézmények akadálymentesítésére, akkor építhetnénk pár szellemi rámpát is, amin bárki elérheti a legalapvetőbb pénzügyi fogalmakat."

by szabóZ

index.hu/velemeny/eheti/2009/02/23/nyugat-europa_405_szazalekos_thm-mel/

peca1000 2009.03.03. 22:40:48

Ha most megszüntetnék a Providentet, honnan vennének fel hitelt?
Banktól nem kapnak, menjenek a valódi uzsorásokhoz? Menjenek..
Ha több felgyújtott házat akarnak..
Jó pár falu le fog égni, a büdös maffiózó kancigányok miatt, ha már Tatárszentgyörgyre ment a sok álszent pöcs, ez ellen kellett volna ott felszólalni és tenni valamit, akkor nem lennének gyerekgyilkos uzsorások. Nem ő volt az első áldozat...

dimitrij 2009.03.03. 22:41:55

@Droli: nem értem a kérdést. azt kérdezed, hogy ki vinné a megtakarítását bankba? vegyü alapul az utóbbi 5 év átlag kamatrátáját, ami kb 9%, ennek a duplája 18%, a kettő közé lőhetné be a bank a hitelkamatot, pl 14%-ra, és kb. 8-11%-ra a betéti kamatot. ez biza 3-6 marzs. mik a jelenlegi kamatszintek?

Valaki más 2009.03.03. 22:42:03

@iqlight: "Ha valaki elmondaná nekik mi az igazság nem hiszem, hogy ez a cirkusz most létrejött volna. "

Szerinted értené?

Egyszer egy mammer meg egy papper volt a Jusztlacika műsorában, hogy őket elvitték buszos kirándulásra és ott véletlenül megvettek egy bödönkészletet, mert nem figyeltek oda. Aztán jött a csekk. Na, ekkor reklamálni kezdtek, mert ez mégse járja így. Erre mi történt? Amikor megegyeztek a bödönössel, hogy csak kifizetik, akkor még vettek mellé valami más szart is. Aztán miért tetszett aláírni? Mert nem volt nálam a szemüvegem.
Na az ilyen megérdemli.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.03.03. 22:42:10

@iqlight: mondanám, hogy ezzel ki is egyeznék, de Karsaiék aligha... arra a "frappáns megoldásra" meg sokan várnak :-)

AkarkiJ 2009.03.03. 22:42:13

@iqlight:

"Ha valaki elmondaná nekik mi az igazság nem hiszem, hogy ez a cirkusz most létrejött volna. "

Annál hogy lehet elmondani jobban az igazságot, mint hogy "Öreg, felveszel ennyit, és ennyit kell visszafizetned hetente".

Ebben nincs megtévesztés, erőszak, kiszolgáltatottság. Ebben legfeljebb könnyelműség van, ami viszont az egyéni felelősség kategóriába tartozik.

mgy 2009.03.03. 22:42:19

Tisztelt HOOligan, véletlen botlottam bologjába, de Ön vagy nagyon-nagyon HOOligan, vagy a Provident alkalmazottja.
Az egyéb opciókat most felejtsük el.

pastor 2009.03.03. 22:43:13

@mecarn: "jogállamban élünk, nem? valami vagy törvényes, vagy csalás."

Van olyan fogalom is a jogrendünkben, hogy joggal való visszaélés.

Itt egy banknak látszó intézménnyel állunk szemben, amely valójában a kuncsaftjai egyik részével fizetteti meg a másik részének a soha nem törlesztett kölcsöneit. Nem valódi hitelezés, mert éppen a valódi kockázatkezelés hiányzik belőle, ami minden prudens hitelezés alapfeltétele.

Hogy mindezt az emberek miért kajálják meg, az külön téma, de ne keverjük a kettőt.

iqlight (törölt) 2009.03.03. 22:43:32

@88wx335dsf: Na végre egy ilyen poszt. Valami ilyesmit ugatok csak szabózé kicsit érthetőbben tálalta.

Hans Lopkowitz 2009.03.03. 22:43:35

@springbok:

Ha nem engednék, akkor menne az öreg a kopaszhoz, te meg eltemethetnéd... sebaj, legalább nem lenne provident.

dimitrij 2009.03.03. 22:43:57

"Ha az folyik a TV-ből, hogy hitelre nyaralni jó dolog, hűtőt venni jó dolog stb. akkor ezek az egyszerű emberek azt fogják hinni (mert egyszerűek), hogy ez bizony tényleg jó dolog. "

úúú. alakul ez. a mádia meg a provident együtt dönti igába a plebejusokat... :)

baromság, már elnézést. megvehetné cetelem, vagy hsbc, vagy bb áruhitelre is a hűtőt. nem?

peca1000 2009.03.03. 22:44:50

@springbok: Inkább szégyelte volna apukád magát, és kért volna kölcsön tőled. Vagy legalább elmondta volna a problémáját, és talán segített volna a család. Ez tanulópénz, máskor felhív téged. 1 telefon. Ennyi

Valaki más 2009.03.03. 22:44:51

@Megfigyelo: igen, de akkor a Provident 53 hetével számolva 100 ezerre 620ezret kéne fizetni. Márpedig nem így van

dimitrij 2009.03.03. 22:45:07

@pastor:

"amely valójában a kuncsaftjai egyik részével fizetteti meg a másik részének a soha nem törlesztett kölcsöneit."

minden bank ezt csinálja. nem csak a provident.

prometheus_X 2009.03.03. 22:45:09

@iqlight: Aki egyenesen elhiszi amit a TV mond, az nem egyszerű, hanem debil. Ezt már csak az egyszerű emberek védelmében is szeretném mondani, mert sok ilyet ismerek. És a gyomrod is abbahagyhatja a forgást, mert csak azt kéne megértened, hogy a normális ember a szükségleteit átgondoltan elégíti ki, és túlnyomó részt munkából teremti elő a forrást rá. Az, hogy van pár nemnormális aki most sikítozik, megszokott jelenség egy átlagos kórház vagy szanatórium elmeosztályán, de elutasított egy normális társadalomban.

Coyote36 2009.03.03. 22:45:14

Én azt gondolom, hogy a csaló sem kap felmentést azért, mert az "áldozatnak" tudnia kellett volna, hogy be fogják csapni. Pedig az esetek szinte 100%-ában erről van szó a szélhámosoknál is. Az uzsorás pontosan elmondja a szerencsétlen hülyének, hogy hogyan fogja elvenni a házát ha nem fizet, a szerencsétlen hülye mégis belemegy. De szerencsétlen hülyéket becsapni kevésbé elegáns dolog. Ezért rendeli a btk. elsejétől büntetni az uzsorát elsejétől. Egyszer volt szerencsétlenségem elmenni egy PRovidentes napra a Városligetbe, hát mit mondjak, kifordult a belem...

AkarkiJ 2009.03.03. 22:45:23

@springbok:

Felnőtt ember, döntött. Ennyi. Átverték, lenyúlták? Nem. Élt egy lehetőséggel, aminek ára van. Ennyi.

Dühönghetsz, hogy miért egy olyan lehetőség mellett döntött, ami ennyibe kerül. Hogy miért ilyen drágán vásárolt, de azért ne, hogy miért vannak ilyen drága lehetőségek.

Frank Columbo 2009.03.03. 22:45:37

A Provident vállalta fel ezt az üzletpolitikát, hogy piti összegeket röhejesen magas kamattal adnak kölcsön leginkább űber csóró embereknek akik nagy része még buta is mint a föld. Tudták, hogy ebben elég nagy kockázat van, nagy kaszálás nagy kockázat, akkor most szopjanak mint torkos borz, én nem sajnálom őket. Ja és takarodjanak a kurvaidegesítő reklámjjukkal az anyjukba.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.03.03. 22:45:50

@springbok: a másik megoldás, hogy nincs Provident, s fater nem kap hitelt... vagy kap egy hónap múlva, miután a segglyukát is megnézték :-)

S nem tud melóba járni...

Valaki más 2009.03.03. 22:47:22

@springbok: El kéne beszélgetni faterral. Ő megértené, te megnyugodnál

Thulsa Doom (törölt) 2009.03.03. 22:47:48

@iqlight:

Nekem meg azokból az emberekből van elegem, akik elhiszik, hogy hitelre nyaralni jó dolog, hűtőt venni jó dolog vagy szavazz rám mert majd kapsz több segélyt, nyugdíjat, ingyen utazhatsz...

Ha nem lenne ennyi barom, az ezeken élősködők sem volnának. Valami szelekciónak működni kéne, hogy ha már nem is pusztulnak ki, legalább ne szaporodjanak. Talán egy mesterséges vírus...

AkarkiJ 2009.03.03. 22:48:20

@Coyote36:

Elmész a boltba, veszel valamit, annak ára van. Ha extrább cuccot akarsz, akkor magasabb az ár.

Közlik előre, mennyibe kerül.

Az már az ügyfél felelőtlensége, hogy nem tud gondolkodni, csak a pénz, az legyen már a kezibe, hagy dobálja a tuti-nyerőbe befele az összeset...

csiribi (törölt) 2009.03.03. 22:48:36

Szándékosan nem olvastam el a kommenteket, csak a posztot...
Mert nehéz állást foglalni.
Amikor az OTP-től felvettem egy nagyobb összegű jelzáloghitelt, elébem tettek egy 18 oldalas szerződést, melyben ELKÉPESZTŐ!!! feltételekt támasztottak.
Én az első betűtől az utolsóig elolvastam, mert kíváncsi voltam, mivel jár ez a hitelfelvétel.
Az ügyintéző türelmesen megvárta azt a röpke kb negyvenöt!!! percet / értelmeztem is! / és én azt mondtam neki, félelmetes, amit alá fogok írni.
Mégis megtettem, mert tudtam, vissza fogom tudni fizetni.
Azt gondolom - bár a Provident szerződéseit nem ismerem - annál keményebb feltételek nemigen léteznek. Főképpen nem három milliónál:(
A baj az, amit a törvény is sugall: azokat kell sujtani, akik KIHASZNÁLJÁK a REMÉNYVESZTETT emberek utolsó szalmaszálba kapaszkodását.
Azt gondolom, nem a PROVIDENTTEL, hanem az üzletkötőikkel van baj, akik anélkül, hogy tisztában lennének leendő ügyfeleik anyagi helyzetével ajánlani merik - mondjuk ki, saját zsíros jövedelmük érdekében - ezeket a hitel lehetőségeket.
Úgy gondolom, nem a hitelintézet, hanem ajánlóik, szerződéskötő ügynökeik a lelketlen, gonosz emberek:(
Vagy ők is csak áldozatok?
Ennek a lelketlen, gonosz, embertelen világnak az áldozatai?
Döntse el a törvényalkotó!
Lelke rajta!

iqlight (törölt) 2009.03.03. 22:49:59

@AkarkiJ: Arra lennék kíváncsi, hogy ezt tényleg így tálalják -e (minden esetben) a kedves ügyfélnek vagy csak aláiratják a papírt. Netán elhadarja az "ügyintéző" a szükséges minimálinfót THM-ről százalékról stb és az ügyfél megszeppenten bólogat persze mi mást tehet mert vagy nem érti, vagy érti de nem tud mit tenni mert annyira rá van utalva hogy pénzhez jusson.

AkarkiJ 2009.03.03. 22:51:49

@iqlight:

vazz, van egy darab papír, rajta hogy mennyit kapsz most, alatta, hogy mennyit kell összesen visszafizetni, alatta, hogy ezt hány heti részletben teszed meg. ennyi

egy darab papír

ezért borít ki, hogy valaki még ezt sem tudja értelmezni - nincs itt átverés, semmi. egy kibaszott szorzás van, sőt, az se, mert ott van felette az összeg, hogy az mennyi...

prometheus_X 2009.03.03. 22:51:52

@Frank Columbo: Engem mondjuk egy reklám se idegesít - egy része eleve poénos, a többit meg kiparodizáljuk a nejemmel és úgy röhögjük körbe. :))

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.03.03. 22:51:59

@dimitrij: ne kamatról beszéljünk, hanem THM-ről, mert a kettő közötti különbség pusztán technikai dolog (a "hogyan nevezzük a gyereket" tipikus példája)...

Ha belőnéd a THM "tetejét" 18%-ra, akkor az a bank éhenhalna... szerintem eleve forrást sem tudna szerezni, vagy ha tudna is, akkor a működési költségek felemésztenék a marge-ot.

lhc 2009.03.03. 22:52:00

@springbok: fater járjon metróval
de persze ne felejtsen el jegyet is venni hozzá (hiszen magyarember nem nagyon vesz)

pastor 2009.03.03. 22:52:25

@dimitrij:
Nem figyelsz. Egy normális bank nagyon megnézi, mire és hogyan ad hitelt. Ezzel védi a betétesek pénzét.

Methogy a valódi banki tevékenység abból áll, hogy a betétesek pénzét közvetítik ki a hitelfelvevőknek.

Tudom, ezt is lehet tisztességtelenül csinálni, volt és lesz is rá példa. De azért a legtöbb bank elég tisztességesen teszi ezt.

Namost, mutass nekem 1 azaz egy szál befektetőt, aki a Providentbe teszi a pénzét. Na, olyan nincs.

Ettől büdös az egész. Itt a hitelfelvevők eszméletlen törlesztései adják minden pénzkihelyezésnek és minden buktának a fedezetét.

Megfigyelo 2009.03.03. 22:53:29

@Valaki más: Hat ha hetenkent 10 eFt a kamat, akkor annyi jon ki. A kulonbseg csak az, hogy mennyi ideig fizeted. A kamatlab egy tort, aminek szamlalojaban a
kifizetett kamat, nevezojeben a toke es az ido szorzata szerepel. Tehat, ha egy ev mulva kell 100 helyett 110-et megadnod, az 10% kamat, ha egy het mulva, az 520%.
Az egy evre vetitett kamatlab es a THM kozott csak az a kulonbseg, hogy az utobbinal az osszes egyszeri dijat, kezelesi koltsegetr etc. is figyelembe kell venni.

sanya18 2009.03.03. 22:56:12

Addig tessék nyujtózkódni amig a takaró ér. Mi a franc van a mai magyarokkal? Régen a nagyszüleim azt mondták: Segits magadon és Isten is megsegit. Most meg mindenki mástól vár megoldást. Senkinek sem kötelező felvenni 400% THM-mel hitelt. Aki megteszi, gondoljon a következményekre. Félreértés ne essék: rühellem a providentet mert aljasul magas kamatot kérnek, igaz rohadt nagy kockázatot vállalnak (kezes nélkül bárkinek adnak hitelt. Ezért a hihetetlen thm). DE. De ettől még senkinek sem kötelező felvenni ilyen feltételekkel hitelt. Remélem a bíróság jogerősen elutasítja az inditványt.

Emberek: Ha már valaki hitelfelvételre adja a fejét, aminek mindig feltétele a nagykorúság, GONDOLKOZZON MÁR NAGYKORÚAN, akurvaéletbe.

iqlight (törölt) 2009.03.03. 22:56:37

@prometheus_X: A média akárhogy is nézzük fontos szerepet játszik a dologban. Abban igazad van, hogy nem kellene idegesítsen a dolog, de sajnos én már csak ilyen vagyok, nem bírom az efféle dolgokat. Nem lennék egy jó Provident ügynök az biztos ...

vittore 2009.03.03. 22:57:22

Ez nagyon találó:
Ha milliárdokat költünk az intézmények akadálymentesítésére, akkor építhetnénk pár szellemi rámpát is, amin bárki elérheti a legalapvetőbb pénzügyi fogalmakat."

G.T. 2009.03.03. 22:57:42

Annyira nem félteném a Providentet, nem lopják szét, inkább ő lopta szét a primitív állampolgárokat, de ugyan ezt csinálja a legtöbb magyar pénzintézet, mert megtehetik, nem hoztak megfelelő törvényeket, a PSZF egy kalap kaki..., így úgy szivatnak be bárkit, ahogy csak tudnak!!!
Sajnáljuk a Povidentet???

Egy intelligens ember is alig látja át az egész szerződést, és alig fogja fel, sőt később derülnek ki, hogy egyéb költségek is vannak, amit persze nem mondanak meg előre.. És ez nem csak egy hitelszerződésnél, hanem bankszámlanyitásnál, nyugdíj, vagy életbiztosításnál is akár... Persze aláirattaják veled, hogy mindenről felvilágosítottak, de ha fel lett volna véve diktafonnal, akkor kiderülne, hogy Pl. a mellékes költségekről nem világosítottak fel egyáltalán, és lehozták a csillagokat az égről is, de a lényegről nem meséltek...

Aki kevésbé intelligens, az meg nyílván nem próbálkozik meg a megértésével a szerződésnek, örül, ha olvasni tud... Kevés embert ismerek, aki az ÁSZF-et végigolvassa Pl. egy bankszámla nyitásánál, internetszerződés megkötésénél, mert akkor kb. 2-3 órát ott kellene ülnie az ügyfélszolgálatosnál, és olvasgatni, kérdezgetni, nameg persze fel is fogni... Szóval a legtöbb esetben van a rizsa, aztán kérem írja alá itt+itt+itt, és máris kész a szerződés! Ilyen gyorsan! Igenis felelősek a pénzintézetek, mert direkt elhalgatnak egy csomó információt!!! Jó, hogy kötelezővé tették a THM-et, de ez még nem túl sok, ennél drasztikusabban egyszerűbb információkat is kellene nyújtani az ügyfeleknek....

Mennyivel egyszerűbb lenne, ha a szerződésben az lenne, hogy:

felvett összeg: 1 milla,
visszafizetési idő: 20 év,
várható visszafizetendő összeg kamatokkal: 2,3-3 millió forint,
havi törlesztőrészlet: 20eFt.
összes egyéb várható kezelési költség: 250-300eFt. (számlavezetés, becslés, ügyintézés)
hitel bedőlése esetén: visszük a házadat, mivel azt áldozta be a hitelfelvevő

..és nem kellenének a kisbetűk, és a több órás olvasgatás, valamint gondolkodás.... persze ezzel nem tudják átbaszni a kedves ügyfelet...

lhc 2009.03.03. 22:58:40

sajnos a vadmagyar az egy olyan állatfaj, hogy "felveszi a hitöjkét" mert szerinte az azt jelenti hogy "hitöj=a csoda, minek révén lesz új hűtőszekrény a kolbászosgumicsizmapörköltnek"

aztán csódálkóózíííííkkk hogy:

"méééé?????????????????????? hööööööööö HÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ VISSZAKŐŐŐŐŐŐŐŐ FIZÖTNI ???????? ???????????? ????????????? ROHADT ZSIDÓK ROHADT RENDSZER ROHADT KOMMNUISTÁK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

iqlight (törölt) 2009.03.03. 22:59:51

@AkarkiJ: Ok, mutasson valaki nekem egy ilyet bedigizve és elhiszem.

Ettől függetlenül, nem lehetséges, hogy mondjuk az ügynök azért nem azt fogja hangsúlyozni, hogy de Uram tisztában van vele, hogy ez rohadt magas kamat? Jól meggondolta? Stb.

Valahogy nem áll össze a kép, hogy hogy lehet ennyi eladósodott ember mint amiről hallani lehet, ha ez tényleg egy papír 2 szám ahogy mondod. Nekem ez sántít.

88wx335dsf 2009.03.03. 22:59:53

A törvény iránymutatást ad a gyakorlat számára atekintetben, hogy mikor minősül egy szerződéses kikötés tisztességtelennek. Eszerint amennyiben a szerződés a jóhiszeműség követelményeinek megsértésével, a felek szerződéből eredő jogosultságait és kötelezettségeit egyoldalúan és indokolatlanul az egyik fél hátrányára állapítja meg, úgy az ilyen kikötést tisztességtelennek kell minősíteni (Ptk. 209/B. § (1) bekezdés). Egyoldalúan és indokolatlanul hátrányos a jogosultságok és kötelezettségek meghatározása különösen akkor, ha a szerződésre irányadó lényeges rendelkezéstől jelentősen eltér, vagy összeegyeztethetetlen a szerződés tárgyával illetve rendeltetésével (Ptk. 209/B. § (2) bekezdés). A feltétel tisztességtelen voltának megállapításakor vizsgálni kell a szerződéskötéskor fennálló minden olyan körülményt, amely a szerződés megkötésére vezetett, továbbá a kikötött szolgáltatás természetét, az érintett feltételnek a szerződés más feltételeivel vagy más szerződésekkel való összefüggéseit (Ptk. 209/B. § (3) bekezdés). A tisztességtelen szerződési feltételekre vonatkozó szabályok nem alkalmazhatók a szolgáltatást és ellenszolgáltatást meghatározó szerződéses kikötésre, ha annak megszövegezése mindkét fél számára egyértelmű és érthető (Ptk. 209/B. § (5) bekezdés). Nem minősülhet tisztességtelennek a szerződési feltétel, ha azt jogszabály állapítja meg (Pl. a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás feltételei), vagy jogszabály előírásainak megfelelően határozták meg (Ptk. 209/B. § (6) bekezdés).

prometheus_X 2009.03.03. 23:00:02

@iqlight: Valószínűleg én se. Az ügyfeleim nagy részét elhajtanám Általános Iskolába, a többivel pedig túlzottan empatikus lennék és inkább leülnék velük beszélgetni az élet dolgairól egy pohár sör mellett.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.03.03. 23:00:34

De kurvára sajnálom most őket!

AkarkiJ 2009.03.03. 23:01:28

@G.T.:
"Mennyivel egyszerűbb lenne, ha a szerződésben az lenne, hogy:

felvett összeg: 1 milla,
visszafizetési idő: 20 év,
várható visszafizetendő összeg kamatokkal: 2,3-3 millió forint,
havi törlesztőrészlet: 20eFt.
összes egyéb várható kezelési költség: 250-300eFt. (számlavezetés, becslés, ügyintézés)
hitel bedőlése esetén: visszük a házadat, mivel azt áldozta be a hitelfelvevő

..és nem kellenének a kisbetűk, és a több órás olvasgatás, valamint gondolkodás.... persze ezzel nem tudják átbaszni a kedves ügyfelet..."

Speciel a provinál ezek vannak az 1 lapos szerződésben. Mennyit veszel fel, mennyit kell visszafizetni, hány héten keresztül törlesztesz és mennyi a havi törlesztőd... ENYI.

Ha valaki ezt nem tudja értelmezni, az egy primitív barom, vagy pedig egy olyan sérült személy, aki gyámságot igényel...

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.03.03. 23:01:32

(Megjegyzem tartozáselismerő nyilatkozatot ma közjegyző max. a jegybanki alapkamat kétszeresével, vagy azzal SE ír meg.)

Valaki más 2009.03.03. 23:01:50

@Megfigyelo: de akkor sem egyenlő a hitel a HTM-el

springbok 2009.03.03. 23:02:33

@Droli:
osszejott volna a penz a csaladbol, csak kernie kellett volna, az meg kellemetlen. Inkabb bevallalta ezt.
Persze hogy hulye, tudom.
De ebben a konkret peldaban ha nincs a Provident, akkor fater nem melozik szombatonkent, vagz esetleg jon hozzank laminaltat rakni.

A Provident meg az uzsorasok egyebkent termeszetes jelensegek, mint a peneszgomba a befulledt lakasban.
Ha lett volna agya a lakastervezonek akkor lenne szellozes es nem lenne penesz.
Ettol meg utalom a peneszt, de persze a kivitelezot megjobban.

Az elobbi NE LEGYEN , az utobbit meg ....

radiris 2009.03.03. 23:02:56

@lhc: szerintem is, aki olyan hülye, hogy háromszámjegyű THM-mel felvesz akár ötven forintot is, az megérdemli, hogy éhen dögöljön, vagy hogy elárverezzék az összes ingóságát...

És ezeknek a barmoknak ugyanolyan szavazati joguk van, mint neked vagy nekem...

lápi lidérc 2009.03.03. 23:03:05

@springbok:
De ugye senki nem kötelezte, hogy náluk vegyen fel pénzt? Mehetett volna bankhoz is.
Ja, hogy ott meg nem kap? Hát istenem...
És ugye, ez a heti 9 rongy sem utólag derült ki, hanem már aláírás előtt?

Akkor meg nem értem...
(Mondjuk a havi 100e-ből élő kőműves is legenda kategória, de az másik poszt témája lehetne.)

AkarkiJ 2009.03.03. 23:03:16

@iqlight:

Nem tudok neked digizni, de tényleg ennyi a szerződés.

De hogy megértsd, kikről van szó, nézd meg ezt:

www.rtlhirek.hu/video/45442

0,45-től 1,25-ig van a lényeg, abban benne van minden, ezek után gondold át mégegyszer, hogy mit is gondolsz ezekről az "emberekről"

Torzon Borz 2009.03.03. 23:03:29

Egy kicsitt offolok vagy mégse? Olvasom a kommenteket és nem csodálom, hogy it tart ez az ország. Megkérdeznék néhány embert arról mit is jelent az, hogy szolidaritás, meg élet egy társadalomban, meg arról, hogy miért kell belerúgni abba aki már amúgy is a földön fekszik...Meg kiírtani, meg szelekció, meg pusztuljon bele magának csinálta...Inkább nem is folytatom, néhányan belevakulnának, ha kinyitnám a szemüket...

Valaki más 2009.03.03. 23:03:39

@G.T.: Na de ez a Providente szerződésben benne van (igaz, hogy tudd, mennyit kell visszafizetni, szorozni kell tudni...)

Kiotop 2009.03.03. 23:04:27

A THM jellegéből adódik, hogy egy termékre a futamidő és a hitelösszeg meghatározása nélkül nem lehet THM-et számolni. Ezért a bankok általában a termék különböző változatai esetén lehetséges minimum és maximum THM-értéket teszik közzé, ez azonban sokszor olyan tág határok között mozog, hogy nem nyújt támpontot az ügyfélnek (terjedhet akár 25,4 százaléktól 43,8 százalékig is a sáv). Ezt a problémát interaktív kalkulátorok segítségével lehet megoldani, a Privátbankáron és több bank internetes oldalán van is ilyen funkció, de aki nem Interneten tájékozódik, annak nem áll rendelkezésére ez a lehetőség.

fitsport 2009.03.03. 23:04:50

Véleményem szerint az szabna gátat az uzsorakölcsönök egyre nagyobb mértékű elterjedésének, ha a felszámított kamatlábat konkretizálná a törvény. A bankok által nyújtott 35-40 %-os kamattal terhelt áruvásárlási hitelek többsége is zsebnyomorgató, de ezeket még megfelelő keresettel rendelkező családok törleszteni tudják. Bár itt is akadnak már bedöglött esetek. A nemfizetők táborát a válság, a munkanélküliség tovább növeli.

Véleményem szerint a felmerült ügyeket a Polgári Törvénykönyvből sürgősen át kellene emelni BTK-ba! Aki ma 260 %-os, vagy afeletti hiteldíj-mutatóval nyújt kölcsönt az ugyanúgy uzsorás, mint a roma kisebbséget kihasználó „kamatos”, ezért számonkérhető törvényt kell alkotni!

A mai viszonyok között már az is adósságspirálba hajtja az adósát, aki a Nemzeti Bank alapkamatának az ötszörösét számítja fel, tehát 5 x 9,5 %, tehát 47,5 %.

Teljes cikk:www.indexveszprem.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1076:uzsorakoelcsoen&catid=126:nemethzoltan&Itemid=812#yvComment

Kiotop 2009.03.03. 23:05:15

Elegem van a hülyékből!!!
Provident THM kurva sok, éves kamat: normális
Birkák vagytoookkkk!!!!

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.03.03. 23:05:33

Ugy gondolom, hogy ha eloszor talalkozol egy penzugyi termekkel, es egy ramenos ugynokkel ulsz szemben, also kozeposztalybelikent a gyerekeid kovetelik a mobil-telefont karacsonyra, esetleg nincs penzed tuzifara, akkor igenis meggyozheto vagy. A megoldas az lenne, ha ezeknek az embereknek lenne informaciojuk, realis alternativajuk hitelfelvetelre, de inkabb kilabalasra lehetoseguk a jelen helyzetukbol. Az allam szerepe pedig, hogy szabalyozza az ilyen intezmenyeket. Erre mar jobban szannek az adombol, mint az adosok kisegitesere, akiket vagy atvertek, vagy a naivitasukat, szorult helyzetuket vagy tajekozatlansagukat hasznaltak ki.

Talan az ilyen megoldasok, mint az alabbi Nobel dijas szegenyek-bankja jobb megoldas lenne: www.grameen-info.org/

Kiotop 2009.03.03. 23:05:57

AZÉRT MAGAS A THM MERT 1 ÉV A FUTAMIDŐ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kiotop 2009.03.03. 23:06:52

200-367 1 ÉVRE HETI 7057 AZAZ HAVI 28

Valaki más 2009.03.03. 23:07:05

@Torzon Borz: beteg? Segítek neki. Valamit elrontott? Segítek neki. Na de hogy hülye és ezt még hirdeti is, az nem szolidaritási kérdés.

Aztán szavazni megy és a lapon az Állami nyomdát ikszeli be. KRE-TÉ-NEK

AkarkiJ 2009.03.03. 23:08:20

@Penzgyik:

Ezeknek szegények bankja? www.rtlhirek.hu/video/45442

0,45-től 1,25-ig...

Nem érdekel ezeket semmi, csak a pénz, azt adják már gyorsan... Innentől kezdve én nem szolidálok ezekkel az "emberekkel", mert ezek nem elesettek, ezek nem olyan emberek, akiket a szociális hálónak védenie kellene, akik esetében elfogadom, hogy az adómból költenek.

Ezek primitív barmok, ennyi...

Kiotop 2009.03.03. 23:08:48

200.000 - 367.000 1 évre(54 hétre) heti 7057 azaz havi 28.000
4 évre már havi AZAZ HAVI 7700 lenne.
Ugyanannyit fizetsz vissza nem?
Már nem tudom, hogy kéne magyarázni.

akira2 2009.03.03. 23:09:58

@cuebler:

A drogdíler pedig abból, hogy kokaint ad el.

Mind a kokaint, mind pedig a 700%-os uzsorahitelt nyilvánvalóan nem épeszű embereknek adják el, olyanoknak, akiknek nincs annyi eszük, hogy felmérjék a kockázatokat.

Csakhogy a drogdílert lecsukják, az urozsásoknak meg engedélyt adnak. Pedig akinek van egy kis sütnivalója, az tisztában van vele, hogy hosszú távon egyre sűrűbben fognak bedőlni ezek a hitelek, egyre sűrűbben kerül behajtásra/bíróságra az ügylet, mert egyrészt tényleg nem tudják fizetni a törlesztést, másrészt ahogy valamicskét kezdenek konyítani az uzsora-átveréshez, egyre többen nyílik ki a szeme, hogy most aztán dafke nem fizetem, hiszen átvernek...

Itt tartunk most.

lápi lidérc 2009.03.03. 23:10:05

@iqlight:
Nem poszt, komment. Poszt az, ami itt a vitát indította. Ha már szeretünk idegen szavakat használni, használjuk őket helyesen.

Egyébként meg veled együtt szabózé is hülyeséget beszél, csak te mint átlagember teszed, így közel sem olyan baj, mint ő az egyik leglátogatottabb portál újságírójaként.

akira2 2009.03.03. 23:11:28

jav: urozsások helyett uzsorások...

iqlight (törölt) 2009.03.03. 23:12:57

@AkarkiJ: Bántó szándék nélkül. Nézd meg mégegszer ezt szerintem Te is és most próbáld másképp értelmezni. Igen, ő is egy ilyen egyszerű ember. És ennek ellenére igen jó példát hozott az OTP-vel. Onnan elzavarták, nem volt lehetősége marhaságot csinálni. A Provident? Leszarja. Fizette a csóka becsülettel amíg tudta. Gyanítom vissza is fizette az összeg nagy részét ha igaz amit mond.

Aztán jön a csapda, elfogyott a pénz. Mert olyan hitelt vett fel, amit nem szabadna, hogy törvényes keretek között bármilyen cégtől eleve felvehessen. Gyakorlatilag itt a lényeg, hogy ez az ember a tudatlansága miatt védtelen volt a Providenttel szemben. Ő azt tanulta ahogy hallottad " ha adnak fogadd el ...". Ezen lehet mosolyogni és lehet elgondolkodni is, hogy baszki igen vannak így gondolkodó emberek.

A Provident ezen el is gondolkodott anno, ki is találta a tutit meg is találta a balekjait, és még a törvény is engedi neki, hogy ezt csinálja.

Ez az ember egy elhibázott döntést hozott, mert nem volt rendesen felvilágosítva, miért is lenne, hiszen akkor a büdös életben nem venne fel Provident hitelt....

prometheus_X 2009.03.03. 23:14:27

@lápi lidérc: "(Mondjuk a havi 100e-ből élő kőműves is legenda kategória, de az másik poszt témája lehetne.) " - Pedig egy részének annyi marad a 300-ból miután 200-at eliszik. Nem tudom, de nekem voltak/vannak kőműves és hasonló kétkezi munkát végző ismerőseim, egy részük alkesz, más részük vígan megél a munkájából, olyanok is akadnak szép számmal, akiket a szomszédos országok valamelyikébe hívtak dolgozni.

csiribi (törölt) 2009.03.03. 23:14:42

Na, most már olvasgatok...
És el vagyok képedve, bár a poszt a Providenttel foglalkozik.
Kérdés: mi van az un. magánhitelekkel?
Az igazi uzsora ugyanis ott van.
A rendszerváltás? után itt van a második hullám.
Az első a 90-es évek eleje, amit a '94 novemberben született törvénnyel próbáltak - más egyebekkel - szabályozni.
Hivatalosan ment is, de ha Józsi bácsi Pista Bácsi szorult helyzetét kihasználta, és kemény feltételekkel kölcsönadott egy millió forintját nem kapta vissza, ráment Pista bácsi ötmilliót érő családi háza.
Ma ugyanez a helyzet, robbantgatnak, késelnek miatta, polgármesterek emelik fel szavukat, mégis, még itt, a kommentelők között is süket fülekre talál.
Tényleg csak a hitelintézetek hibásak?
Vajon honnan veszik az uzsorakölcsönt adók a bátorságot, hogy büntetlenül adnak "kölcsön" többszáz, sőt ezer százalék haszonnal "kölcsönöket", majd igyekeznek azokat erőszakkal behajtani?
Ezeket a kölcsönfelvevőket vajon ki fogja megvédeni?
És a kölcsönadókat ki fogja büntetni?
Ja, hogy itt papírok sincsennek?
Kérem...:(

lápi lidérc 2009.03.03. 23:14:52

Egyébként olyan ez a hőbörgés itt, mintha valaki azon háborogna, hogy bement a Hilton éttermébe, és a kurva életbe, 2000 Ft-ba került egy ugyanolyan Dréher sör, ami a sarki körülszarosban csak 150 Ft, úgyhogy büntessük meg a Hiltont, mert miért ilyen rohadt drága.

De hát a Hilton étlapján is ott az ár, és nem kötelező odamenni kajálni.

changebug (törölt) 2009.03.03. 23:14:54

Én egyszerűbben fogalmaznék...
Mindenkit gyámság alá helyeznék aki kölcsönt vesz fel a Provident-től. Merthogy abnormális.
Nem tudom mennyit lehet tőlük felvenni - a reklámban aszem 50-200E van. Kérdem én mi a jó szentszarért kellhet olyan sürgősen ennyi pénz? Elromlott a hűtőd. Egyél konzervet a következő hó elejéig vagy vegyél használtan. Elromlott a mosogép? Mos ki a kádban a 2 kezeddel. Elromlott a TV? Örülj neki.
Ha meg kajára kell akkor már sajnos...
Szóval normális társadalomban nem vennének fel kölcsönt egy ilyen cégtől. (Félreértés, a Provident azt "ad el" és annyiért amit és amennyiért tud.)

AkarkiJ 2009.03.03. 23:15:31

Ha ennyire sajnálod, fizesd ki helyette a tartozást...

Elolvasta, a pénzt akarta, aláírta. Ennek ára van. Ennyi. Leszarom, hogy mennyire tanult, vagy primitív, ne sírjon a szája, hogy mennyibe kerül az ilyen típusú kölcsön. Pontosan ott volt az orra előtt, hogy mennyibe kerül.

Golem 2009.03.03. 23:15:59

A sok kizsákmányolt, szerencsétlen, analfabéta fasznak pediglen ugyanolyan szavazati joga van mind a parlamentáris választásokon, mind pedig bármely népszavazáson -érintsen az akár gazdasági kérdéseket is-, mint bárki másnak.
Van még valaki aki hisz benne, hogy ebben az országban valaha jobb lesz élni mint most?

Megfigyelo 2009.03.03. 23:16:18

@sanya18: Az a baj, hogy a Provident jelentos mertekben eppen azokra specializalodott, akik nem kepesek felmerni a helyzetuket ugy, ahogy az egy nagykoru allampolgartol elmeletileg elvarhato lenne - valamint azokra, akik szukseghelyzetukben barmilyen feltetelt elfogadnak. Az elso erkolcstelen, a masodikat elvben most is tiltja a torveny.

Ami a nagykorusagot illeti: a lakossag atlagos IQ-ja 100. Imbeciliskent gondnoksag ala lehet helyeztetni valakit, mondjuk 70-es vagy 80-as IQ-val. Marpedig egy 100-as IQ-ju atlagember meg egyaltalan nem okos. Biztos, hogy nehezseget okoz neki egy banki szerzodes megertese, kulonosen ha meg iskolazatlan is. Es mi van azzal, akinek, mondjuk,
90-es IQ-ja. O is meg csak "butacska" - de egy szot sem ertene meg a hitelszerzodesbol. Ezzel el vissza a Provident...

iqlight (törölt) 2009.03.03. 23:17:22

@lápi lidérc: Gratulálok :) Helyesírási hibát is vétettem? Abba még légyszives köss bele, mert a témához látom nem sok közöd van.

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.03.03. 23:18:25

@AkarkiJ: Olyan sok ugyfele van mar a Providentnek, hogy van koztuk ilyen is, olyan is. A Szegenyek bankja sem ad mindenkinek. Ettol fuggetlenul a szabalyozott kornyezet sokat segitene.

iqlight (törölt) 2009.03.03. 23:19:09

@lápi lidérc: Na végre berúgtad az öngólt okoska. láttál már olyan embert aki ezért hőbörgött? Annyira rossz a példád, hogy tökéletesen lejön belőle mennyire ostoba vagy...

AkarkiJ 2009.03.03. 23:19:24

@Megfigyelo:

"Es mi van azzal, akinek, mondjuk,
90-es IQ-ja. O is meg csak "butacska" - de egy szot sem ertene meg a hitelszerzodesbol. Ezzel el vissza a Provident..."

Ezért vannak számok a papíron, a sok pici apróbetű helyett, mégpedig a felvett kölcsön összege, a teljes visszafizetendő összeg, és hogy ezt hány héten keresztül milyen heti részlettel törleszti.

sonny. 2009.03.03. 23:19:56

Van itt egy pár uzsorás...lehet buták azok akik fel veszik,de lehet tényleg valakinek kenyérre kell.Aki szerint ez jó igy na az biztos provident alkalmazot.

AkarkiJ 2009.03.03. 23:20:37

@iqlight:

Pedig tökéletes a példa, az alkesz inni akart, minden zárva volt már, bement a hiltonba, leültette a pincér, hozott neki étlapott, kinézte róla a drehert, megitta. A pincér pedig hozza a számlát.

gonoszpok · http://gonoszpok.blog.hu 2009.03.03. 23:21:02

jaj nehéz dolog ez...persze igaza van annak is, aki azt mondja, hogy mindenkinek vállalnia kell a saját döntéseirt a felelősséget. De akkor a mi felelősségünk az is, hogy a jövő generációja tanuljon állampolgári ismereteket, ahol megtanulja hogy működik a parlament, hogyan működik a hitelezés, jogok, kötelezettségek, stb. Ezeket az embereket senki sem tanította, még az élet sem - mert egy másik rendszer volt...
Legyen igazi tanítás az iskolákban is -a való életről! Állampolgári ismeretek néven, ma inkább kimarad ez, és szabadfoglalkozás zajlik helyette..

iqlight (törölt) 2009.03.03. 23:21:18

@AkarkiJ: ezt most ugye nem mondod komolyan ...

sonny. 2009.03.03. 23:23:55

@Golem: Veled se vagyunk elörébb!!!Ilyen emberek miatt tart itt az ország amilyen te vagy.

sanya18 2009.03.03. 23:23:58

@Megfigyelo: Azt azért nem olyan bonyolult megérteni hogy: heti 8000et kell fizetned, havi 32.000. Tán csak tudja mennyi pénzt keres/kap egy hónapban? És hogy abból ki tudja-e fizetni a 32.000-et? Aki ennyit nem tud felfogni, helyezzék gondnokság alá és kész.

AkarkiJ 2009.03.03. 23:24:29

@iqlight:

"Pedig tökéletes a példa, az alkesz inni akart, minden zárva volt már, bement a hiltonba, leültette a pincér, hozott neki étlapott, kinézte róla a drehert, megitta. A pincér pedig hozza a számlát."

Na, akkor analógia:

alkesz - hitelfelvevő, aki pénzt akar
minden bolt már bezárt, csak a hilton van nyitva - a hitelfelvevő lehetőségei a hitel felvételére korlátozottak, csak a provi áll vele szóba
a pincér a hiltonban hozott neki étlapot - a providentes elé tette a szerződést, hogy ez van, ennyibe kerül az, hogyha itt és most pénzt akar kapni, ennyit kell törlesztenie, nincs apróbetű, semmi trükk, ennyibe kerül
megitta - felvette a hitelt és elköltötte
pincér hozza a számlát - törleszteni kell a felvett hitelt, hetente, a korábbiakban megadottak alapján...

Tökéletes a példa.

Megfigyelo 2009.03.03. 23:25:20

@Valaki más: Sajnalom, a THM az a kamatlab, amit korrigaltak az osszes egyeb koltsegre. Tehat, ha nincs semmi egyszeri dij, levonas, kezelesi koltseg, stb. akkor a THM=kamatlab. Ez van, ezert talaltak ki egy par eve a THM-et..

AkarkiJ 2009.03.03. 23:27:47

@iqlight:

Jah, és a tvben meg éjjel nappal megy a tv reklám, hogy igyál sőrt, ettől leszel fasza gyerek :)

Goyo 2009.03.03. 23:31:37

Legalább 10 kommentben láttam leírva azt, hogy a 400%-os THM mit jelent, és mit nem, és legfőképpen azért ilyen túlzó, mert éven belüli. Bla-bla.
Ebben csak az a fura, hogy a Providentes csóka a egyik híradóban pont ugyanezzel érvelt. Nem lehet, hogy valamiféle összefüggés van?
Aki nem érti, hogy a 400, 300, de akár 200 százalékos THM miért uzsora, azzal azt gondolom, keveset tudnék értelmesen kommunikálni. Aki szerint nem gáz, hogy egy 50000 Ft-os hitelre 54 hét alatt összesen 91800 Ft-ot kell visszafizetni (tehát az első 24 héten át csak kamatot fizetünk), az meglehetősen bigott egy kapitalista lehet. Legalábbis szerintem.

Másik oldalon pedig nyilvánvalóan arról van szó, hogy ez az iparág a hülyék lerablására lett kitalálva. De egy olyan országban, ahol 50% fölötti az állami újraelosztás aránya, ez nem véletlen. Fogalmunk sincs arról, hogy mibe kerül az oktatás, az egészségügy, a 2 éven keresztül tartó gyes, csak azt tudjuk, hogy ez jár nekünk. Ennyire fogalmatlan népnek a legostobább alsó tizedét nem borzasztó bonyolult átverni. Ettől függetlenül nem kellene hagyni, és pont az államnak kellene valamit tennie, ha már minden másban ennyire leveszi a gondolkodás terhét a népről...

iqlight (törölt) 2009.03.03. 23:31:47

@AkarkiJ: "a pincér a hiltonban hozott neki étlapot "

Ne vicccelj. Itt elbukik a példa. Providentnek van 300K+ ügyfele vagy mittoudén mennyi.
Hiltonos alkesz? Na olyanról nem tudok. Tudod miért nem? Mert az alkesz még cson részegen is tudja, hogy hitelt csak a kocsmában kap, tudja vagyis legalább sejti, hogy hú bazdmeg ide öltönyös majmok járnak, akkor ez rohadt drága hely, meg különben is be sem engednének, ergo meg sem fordul a fejében, hogy bemenjen.

De továbbmegyek analógia a videóval. A Hilton jelenesetben az OTP. Elzavarnák az alkeszt az anyjába hányni a járdára.

Most már érted miért kurvaszar a példa?
A tájékoztatás és a tájékozottság szintje kurvára nem ugyanaz.

iqlight (törölt) 2009.03.03. 23:33:26

@AkarkiJ: Sörreklámot sem nagyon keverném azért ide, kicsit az is a kóla kategória. Lásd korábbi "komment" (ugye lidérc jól mondtam most?)

prometheus_X 2009.03.03. 23:34:56

@AkarkiJ: Elmondom mit láttam ebben az RTL-es anyagban - nem hiszem hogy sokban fog különbözni attól, amit te láttál:
- láttam egy apukát, aki alkalmatlannak tűnik a családfenntartó szerepére, és akinek vagy szakmát, vagy lakhelyet, vagy mindkettőt meg kéne változtatnia, és ehhez erőt kéne vennie magán (esetleg tehette volna korábban)
- láttam egy politikust a legrosszabb fajtából
- láttam egy kommunikációs szakembert a jobbik fajtából
- egy ex-providentest akit szerencsétlenségére valószínűleg egy trágya körzetbe oszthattak be, vagy pechjére csak ilyen ismerősei voltak (ez utóbbi mondjuk róla is sokat elmondana)
- és láttam egy egyedülálló kisnyugdíjast, akit tényleg őszintén sajnálok

Értékelhető információt, na azt nem láttam. A semmiből pedig következtetést se lehet levonni sajnos.

iqlight (törölt) 2009.03.03. 23:35:48

@Goyo: Sajnos nem elegen vagy inkább úgy mondom nem a megfelelő emberek gondolják még hasonlóan ezt a dolgot. Azok után, ahogy a kommentek alakultak, mondjuk nem is csodálkozom ezen.

sonny. 2009.03.03. 23:36:34

Senki nem normális aki a provident oldalán van...Mert ez nem más mint kizsákmányolás!!!Persze azért itt is valaki nagyon jól jár csak az nem a közép réteg...Remélem aki szerint ez nem uzsora annak van provident hitele!!!!

vizicickány 2009.03.03. 23:39:43

Látom, rengeteg hozzászóló nem érti a THM jelentését és jelentőségét.
A THM nem kamat, kanem a kölcsön igénybevételéhez szüksége összes költség (pl . kezelési költség, hitelbírálati díj, stb.). éves kamatlábban kifejezett mértéke. Ezért nem hasonlítható össze a több éves személyi és fogyasztási hitelek, pláne nem a 30 éves lakáshitelek THM-e a rövid lejáratú gyorskölcsönök THM-ével, mivel itt a hitelnyújtás minden esetben fölmerülő fix költségeinek (pl. ügyletet beklimpírozó ügyintéző költsége, hitelelbírálat, stb.) sokkal rövidebb idő alatt kell megtérülniük.
Egy példa szemléltetésként. Adok neked egy hétre 10000 forintot fizetésig, de 10500-et kérek, mert pl. el kellett mennem pl. egy ATM-hez (fix költségeim voltak a hitel nyújtása miatt, FUTAMIDŐTŐL FÜGGETLENÜL). Ez az 500 Ft (5%) gondolom, ránézésre sem tűnik méltánytalannak. Nos, ha a jogszabály szerint nekem közölnöm kell a THM-et is, az mintegy 1200%-nak adódik (közelítőleg). És máris szemét uzsorás lettem, miközben egy vasat nem keresek az ügyön.
A THM fő problémája, hogy rövid futamidő és kis hitelösszeg esetén irreális magas értéket tud fölvenni a hitel egyszeri, futamidőtől független költségei miatt. Márpedig pl. a Provident pont ilyen típusú hiteleket nyújt. Persze azért keres az ügyfeleken, de távolról sem annyit, mint amit a THM-ek sugallnak.
Én azt gondolom, nem a Providentnek kell nekimenni, hanem azoknak az embereknek a helyzetére kell megoldást találni, akiknek ténylegesen már csak ez a cég maradt pénzhez jutási lehetőségként (meg az igazi uszorások). Például a sokat emlegetett, de létre soha nem hozott szegények bankjánk megalapításával.
PS amúgy nem vagyok Providentes, de a bankszektorban dolgozom..

snakekiller23 2009.03.03. 23:40:25

@Bockó:

Jó kis videó kár, hogy pont az állam és a FED szerepét és felelősségét keni el az egészben... azok a "subprime mortgage-ok" nem elsősorban a kapzsi pénzemberek fejéből pattantak ki.

macerál 2009.03.03. 23:42:09

Nekem is volt Providentes hitelem mert hirtelen rászorultam. Egy telefonomba került és pár órán belül kezembe volt a pénz! Felvettem mert szükségem volt rá! Azzal viszont tisztában voltam hogy vissza kell fizetni! Egyesek nem így gondolják!Fogalomzavarban vannak ! Összekeverik a gyorskölcsönt a gyorssegéllyel! Szerintem a Provident alapjába véve nem rossz! Végül is luxusszolgáltatást nyújtanak! Nem utolsó szempont.Összességében nem rossz ez a Provident, de vannak olyan köcsögök akik azon agyalnak,hogy lehet pénzhez jutni amit majd jól nemfizetek vissza! Ismerek olyan képviselőt aki szinte éjjel nappal dolgozik a pénzbegyűjtésen mégis Őt cseszegetik a főnőkei! A nemfizető köcsögöket kellene megfingatni! Ezt javslom a Provident Vezetőinek!

prometheus_X 2009.03.03. 23:42:34

Léptem dolgozni, majd később visszanézek még. Aki szóba állt velem, annak köszönöm a beszélgetést, aki olvasott, annak meg azt :)

iqlight (törölt) 2009.03.03. 23:43:09

@snakekiller23: "www.kommentar.info.hu/szalay_akos_thm_tobbszaz_szazalek.pdf

Oltárira ajánlott olvasmány."

Nem rövid, de igen érdekes olvasmány.

dimitrij 2009.03.03. 23:43:37

@pastor: jónak magyarázod. :) olvass vissza kicsit...

lápi lidérc 2009.03.03. 23:44:48

@iqlight:
Dehogy rossz.
Csak agy kéne a megértéséhez, az meg neked, mint már rég bebizonyosodott, nincs.
Mint írtam, remek a nicked, nem is tudom, ki regisztrálhatta neked, mert hogy te magad nem voltál rá képes, a biztos.

iqlight (törölt) 2009.03.03. 23:45:03

@prometheus_X: Én hasonlóképp, elnézést ha túl elragadott a hév. Jó éjt.

Megfigyelo 2009.03.03. 23:46:05

@sanya18: Azert az (szerencsere) nem megy olyan konnyen, na meg valakinek kezdemenyeznie is kell - ha egyaltalan tudja, hogy van ilyen. De nem is egyszeru a dolog: Te odaallnal idos kora miatt mar nem 100%-os apad/anyad ele, hogy akkor en Teged most gondnoksag ala helyeztetlek?

Nem tudom kinek a megjegyzesere: nem tudtam, hogy a Provident egylapos szerzodeseket ir, azt hittem, olyat, mint egy szokvany hitelszerzodes (30-40 oldal jogi bikfaszoveg).

Egyebkent jo ejt mindenkinek!

dimitrij 2009.03.03. 23:46:07

@Droli: kamatról beszélek, mert eddig is arról írtam. csak következetesen. érted.. tudtad pl. hogy szar hitelekre képzett céltartalékra kamatot fizet az mnb a kerbankoknak? azt miért nem sajnálja senkise? :)

iqlight (törölt) 2009.03.03. 23:48:08

@lápi lidérc: Egy kicsit nézz magadba szerintem. De komolyan, nagyon rádférne. Az értelmetlen kötekedésen kívül nem sokat produkáltál. Egyébként a konkrét példádra kicsit feljebb leírtam, hogy _szerintem_ miért sántít. Jó éjt.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.03.03. 23:51:30

@dimitrij: jó, akkor legyen a kamat felső határa 18%. Na meg rászámolok 200% kezelési költséget mondjuk. Megoldottunk akármit is? :-)

Advanced Flight 2009.03.03. 23:54:08

@xpress:

Tök igazad van.
A Provident csak abban különbözik a többi banktól, hogy más típusú terméket kínál. Egy relatíve drágább hitelt, cserébe fedezet, kezes, költségek stb. nélkül már nyomja is az ember mancsába a lovettát kp-ben. Ennek nyilván ára van. Főleg, ha valaki már sikeresen bejutott a BAR-listára, örülhet, hogy van még egy utolsó utáni lehetőség....

Carnivora (törölt) 2009.03.03. 23:54:45

Na jah csakhogy az államot többet között azon okból tartjuk fenn, hogy az ilyen hülyébb polgártársakat is megvédje ... tehát 200 ezres hitelből a provident az idiótáktól ne akarjon 800-at vissza az uzsora ...

dimitrij 2009.03.03. 23:55:16

@Droli: attól függ, hogy minek a 200%-át. :]

dimitrij 2009.03.03. 23:58:32

@Carnivora: ezt a gondoskodó állam dolgot ideje lenne elfelejteni, vége van a Kádár rendszernek... mondjuk kár, hogy cirka 3 millió ember erre még nem jött rá, és mindent az államtól vár. van pár hülye, mint én, aki meg fizet. :(

lápi lidérc 2009.03.04. 00:00:58

@iqlight:
Látszik, hogy egyrészt nagyon nem érted, de ezen nem csodálkozom, mert mint mondtam, ahhoz ész is kéne, másrészt viszont a Hiltonba simán beengednek még szakadtan is (ha nagyon koszos nem vagy). Én jártam ott már angol meg francia punkokkal is.
Ha tudsz fizetni, a többi nem érdekli őket.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 00:01:01

Ja meg a nagy szakiknak lásd. butácskább postolónak annyit, hogy bizony mi fizetjük meg így, vagy úgy szegény idóták providentes mókáját. Ergo általában nem éppen a dolgos jómunkásemberek szaladnak providenthez, hanem a különböző szociális cuclikon csüngők ergo az én befizetett adómból viháncol a provident ... -

mesa 2009.03.04. 00:01:27

Ez sajnos a fogysztói társadalom alaptörvénye: rávenni a parasztot, hogy vásároljon. Mert a banki szolgáltatás is "termék". Az eladás -mint kereskedelmi fogalom - nem abban érdekelt, hogy saját maga ellen hozzon fel érveket, hanem igyekszik az előnyöket kidomborítani, a hátrányokat meg bagatellizálni. A fapados autót is a csúcsmodellel reklámozák.
Ez az ország még nem nőtt fel ahhoz, hogy a kapitalizmusban éljen, itt a régi beidegződések működnek, itt még 0,5%-os építési hitelt szeretnének felvenni. Ezt sokan kihasználják.
Pl. ha csak az X bank reklámjára gondolok, hogy "Legyen egy jó karácsonya..", aztán hét évig nem lesz az.....
Ezen csak egy segíthet: "Mehr Licht..", ahogy ezt már Göthe is látta.

dimitrij 2009.03.04. 00:03:49

@Carnivora: van itt egy logikai bakugrás, ki kellene fejteni az elmélet. :)

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 00:04:48

@dimitrij:

dimitrij igen helyeselek , majd hevesen , ha nem azért kell küzdenem napról napra, hogy az államnak-önkormányzatnak kitermeljem azt a szerény kis 50-60-os elvonást amibe fáj nekem havonta ... mindaddig ilyen dumára

NYASGEM

CeCe · http://celebcommando.blog.hu 2009.03.04. 00:05:16

Azért most az überhosszú reklámjukért biztosan perkálnak rendesen milliókat... :D

AkarkiJ 2009.03.04. 00:05:58

@Carnivora:

Nem akar 800at vissza, "csak" olyan 350 körül, ami így se kevés, meg 1 év alatt, de ha valakinek extra gyorsan kell pénz (és nem segély), úgy, hogy nem kell hozzá fedezet, akkor szerintem elfogadható az ár... Ugyanis itt nem pusztán Xe forint hitelről beszélünk, hanem olyan hitelről, amihez nem kell kezes meg fedezet meg jelzálog, és igen, ezeknek a "tulajdonságoknak" pénzben kifejezhető értéke van, igen magas hozzámég...

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.03.04. 00:06:34

Az igaz, hogy a felkínált szerződést nem kötelező elfogadni. A baj az, hogy akik mégis felveszik a hitelt, azok közül sokan nem is értik mit írnak alá. Itt bizony már a következő héten és utána folyamatosan törleszteni kell. Mikor felveszi pénzt lát egyből, de egyáltalán nem gondol bele, hogy honnan lesz meg minden héten a szükséges összeg. Ez felelőtlenség.
De bármilyen banki ügyletről legyen is szó, sokaknál hiányzik a logikus gondolkodás. Tavaly ősszel, amikor a természettudományi szakokra járó elsős egyetemisták fizika tudását felmérték, kb. kétharmaduk nem ütötte meg az elégséges szintet. Szövegértésben rendszeresen a mezőny végén kullogunk. Sajnos egyre inkább leértékelődik maga a gondolkodás: emberitisztesseg.blog.hu/2009/02/21/50_herz_aramerosseg

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 00:08:07

@dimitrij:

Elhúzol egyszer dolgozni leesik ... ja az ilyen rendőr - közalkalmazott egyik állam bácsi egyik zsebből másikba átpakolós nem számít. Ezt az egész fost vagy egy millióan tartjuk el ... az ilyen providentes hülye hitelesek meg általában nem éppen a hülyére dolgozom magam réteg , hanem azok , akiknek állambácsi visszi hó elején-közepén a pénzecskét, amiért jön hétvégén a provident ... mindezekért kell kidolgozni a belünket termelő rétegeknek. -

lápi lidérc 2009.03.04. 00:08:25

@Carnivora:
De nem 800-at akar vissza, 200 ezres hitelre talán 350 ezer Ft-ot kell visszafizetni 54 hét alatt.

Ami nem kevés, de messze nem is 800 ezer.
Viszont ezt a pénzt hitelbírálat nélkül kapod, házhoz víve.
Ja, és nem kötelező felvenni.

AkarkiJ 2009.03.04. 00:08:54

@bng:

Attól, hogy hülyülnek az emberek, a felelősségük is csökken? Mert szerintem nem... És a politikának ezt kellene világossá tennie, hogy kereteket szabályoz, de ettől még felelőssége van az embereknek...

mesa 2009.03.04. 00:10:03

@bng: Milyen jól írtam: Mehr Licht! Szellemileg kéne felnőni Mo-nak a kapitalizmushoz!

gagauzz kalauzz 2009.03.04. 00:10:37

A Gecident magyarázza a bizonyítványt a szájbertérben egy bérbloggerrel. Ennyi.:)))

lápi lidérc 2009.03.04. 00:10:39

@Carnivora:
Azt a segélyt akkor is megkapja, ha nem vesz fel pénzt a Providenttől.
Szóval sántít ez az érvelés.

AkarkiJ 2009.03.04. 00:14:36

Igazság szerint talán annyi lehetne a megoldás, hogy bar listás ember semmilyen módon ne kaphasson kölcsönt, bár már ez is eléggé lekorlátozza a szabad működést, mert valakinek pont a bar listások lehet jó célközönség...

A személyes hitelminősítő rendszer még érdekes ötlet lehet, bár ez mind-mind olyan módon korlátozza a szabadság jogokat, hogy szerintem nem menne át alkotmánybíróságon...

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.03.04. 00:15:16

AkarkiJ:
Egyetértünk. Csak arra akartam rámutatni, hogy az iskolában nem nagy mennyiségű tárgyi anyagot kellene beleverni a gyerekekbe, hanem megtanítani őket használni. Talán akkor jobban boldogulnának az életben is.

Pszt! 2009.03.04. 00:17:04

@Carnivora: Van ismerősöm, aki Providentes pénzbeszedő. Meglepődnél, ha beszélgetnél vele és elmondaná ki mindenki vesz fel ilyen gyorskölcsönt. Nem csak a c...nyok, meg ingyenélők hanem komoly, "normális" emberek is élnek a lehetőséggel. És a legtöbbjük rendesen fizeti a részleteket.
Csak most vérszemet kaptak az adósok, azt hiszik ha demonstrálnak, meg pereskednek, akkor nem kell visszafizetni azt a pénzt.

AkarkiJ 2009.03.04. 00:17:47

@bng:

Francokat - itt már csak a román atombomba segít rendbetenni a dolgokat, nincs az az oktatás, ami képes felfogatni az emberekkel, hogy a kölcsönt vissza kell fizetni, meg hogy mindennek ára van...

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 00:18:21

@AkarkiJ:

Tudod mit nem hat meg.

A csóriknak adjon az állam-önkormányzat kajajegyet-tűzifát-terményt ... a nyaralás meg a kocsmázás nem létszükséglet.
A providentet meg az összes hasonló uzsorás csapatot a sok kispolgárt csőbehúzó bankár köcsögöt meg hűsölni sittre ...

Ács Ferenc 2009.03.04. 00:19:46

@changebug: így van, aki ezektől vesz fel hitelt, az nem lehet sikeres ember. De baleknak lenni nem kötelező, csak a szocializmus lenevelte az emberek tekintélyes részét a gondolkodásról. Szerintem sokan hiszik azt, hogy a Provident valamiféle állami szolgáltatás, olyan segélyféle.
dimitrij: "vége van a Kádár rendszernek" - Hát sajnos épp az a baj, hogy nincs vége, és nem is lesz, amíg meg nem valósul a közteherviselés és nemcsak 1.9 millió ember tart el tízmilliót.
Amúgy mikor kérdezi már végre meg valaki ezt a Provident-ellenes hőbörgést szervező, búzaégető majmot, hogy ő miként bánt ő a _köz pénzével_ mondjuk az elmúlt hét évben, esetleg a saját számla nélküli költségtérítései, az elbaszott költségvetési hiány és a küszöbön toporgó államcsőd tekintetében?
Azt is reklamálták, hogy túl csábító a Provident-reklám, na ja, ősi trükk a kápét belengetni, de aki ettől hülyül meg, az valóban gyámság alá helyezendő. Az új reklámfilmjükben maguk mondják a saját termékükre, hogy drága, ilyet sem láttam még, esetleg lehetne fokozni azzal, hogy összeköltöznek az adósaikkal.

Ács Ferenc 2009.03.04. 00:23:15

@Carnivora: "A providentet meg az összes hasonló uzsorás csapatot a sok kispolgárt csőbehúzó bankár köcsögöt meg hűsölni sittre."
Volt már ilyen, nyilas és kommunista változatban, mind a két modell tönkretette Magyarországot, tessék máshol kísérletezni ezekkel az agyrémekkel.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 00:26:17

@Ács Feri:

Handabanda ne süllyedj le az ostobák szintjére. Minden rendszernek vannak hibái, és vannak erényei ... ez a legszánalmasabb, hogy pfúj Hitler gonosz volt minden gonosz amit művelt stb.

Okos ember tud differenciálni. -

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 00:30:19

@bng:

Az oktatási rendszer jelenleg egy nulla ... éppen ez a cél. A buta emberek tömegei könnyen iránythatóak mindenféle baromságokkal. -

snakekiller23 2009.03.04. 00:32:04

@Carnivora:

Bocs, ez világnézeti, erkölcsi kérdés; aki 400% THM-mel ad hitelt, jogszerű szerződést írat alá és nem körömletépést helyez kilátásba nemfizetés esetén, az még lehet szar ember, de ezért börtönbe csukni teljességgel jogtalan.

ficcs-a-ficcs · http://osszesmultimonnyonle.blog.hu 2009.03.04. 00:32:20

Nem vagyok matekból "analfabéta", de ez a 400% THM engem is megkavart párszor.

Sajnálni meg csak azokat tudom, akiket valóban megvezettek a provi emberei.
Mert aki elolvasta és fel is fogtam hogy mit vállal... nos azon meg mit sajnáljak?

stefan75 2009.03.04. 00:33:36

@lápi lidérc: Gratulálok, 2 mondatban bizonyítottad, hogy fogalmad sincs a kamatszámításról.

A többi kommentelő is ilyen hülye, vagy csak mindenki Provident-ügynök?

Már a hivatalos 400% THM is elég gáz, de a gyakorlatban erre rátesznek még azzal, hogy a visszafizetéshez újabb hiteleket adnak, aztán a végén mennek "meggyőzni" vagy küldik a behajtót az addigra csillagászati tartozásért, ami egy ártatlan kis összegből keletkezett.

Elég nyilvánvaló, hogy mire megy ki a játék, kizsebelni az analfabétákat. Formailag helyes a szerződés, csak a mögötte álló szándék aljas. Emiatt kultúrállamokban el lehet meszelni egy céget.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 00:36:27

Ezt a handabanda nem világnézet ... , ha én átmegyek Mari nénihez adok neki egy tízest hadoválok THM-ről stb. , majd elhordom hétvégente a nyugdíját azért lecsuknak ... mert csalás ... csak itt mennek az álszent dumák. A kurvát pl. beviszik , ha az út szélén áll, de a tv-ben sztár, ha filmezik munka közben ...

lápi lidérc 2009.03.04. 00:37:45

@bng:
Na ja, tegnap az Index egeres cikkében is előfordult párszor a mintavételezési arány: XXX Hz.

(Valójában mintavételezési frekvencia.)

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 00:40:18

@ficcs-a-ficcs:

Tudod ez olyan, hogy Józsi bá is aztat mondja a kocsikába minek kéne bekötni az övet, de az állam bácsi kötelez, hogy bekell kötni , mert vigyáz Józsi bácsi felleőtlenségére elviekben ...

Na a Józsi bácsi a THM-ről stb. sem hallott sokat ... a provident lehet itt csúsztatni az ilyen Józsi bácsi, Mari néni félékből él leginkább.-

lápi lidérc 2009.03.04. 00:51:10

@stefan75:
Jó, akkor javíts ki bátran, mert tényeket nem írsz, csak nagy pofával hülyézel. Ahhoz nem kell ész.
Ha viszont kicsit utánaszámolsz, gyakorlatban nagyjából ekkora értékek jönnek ki, amekkorákat én írtam (igaz, fejben számoltam, tehát mondjuk 10 százalékpont eltérés simán beleférhet).
Én attól tartok, inkább neked nincs fogalmad a THM és a kamat közti különbségről, de nem gond, sokan vannak ezzel így.

Egyébként nem tudom, milyen kultúrállamokról beszélsz, ilyen hitelcégek nyugaton is vannak, ennél magasabb kamatokkal is.

@Ács Feri:
A szocializmus nem hiszem, hogy lenevelte volna az embereket a gondolkodásról, akkoriban sokkal jobbak voltunk pl. szövegértésben és fizikában nemzetközi összehasonlításban. Akkoriban még színvonalas volt az oktatásunk. Bárcsak annyira tudna gondolkodni az átlagember, mint akkoriban...

(B+, most meg azt mondja a TV2 hírek vagy mi, hogy Darwin szerint "az ember őse a fejlődésben a majom volt". - hát csoda, ha ezek után az átlagember hülye? Darwin semmi ilyesmit nem mondott ugyanis.)

lápi lidérc 2009.03.04. 00:54:27

@Carnivora:
De a szerződésben nem THM van, hanem konkrét forintösszegek. Azzal szerinted mit lehet bűvészkedni?

Le van írva, hogy a törlesztés heti 3456 Ft, 42 hétig, pont. És semmi egyéb költség nincs, ebben benne van minden (a legtöbb banknál ez azért messze nem így van, ha hitelt veszel fel).

Szóval lehet őket nem szeretni (nekem sem ők a szívem csücske), de csalással vádolni őket kicsit röhejes.

stefan75 2009.03.04. 01:23:12

@lápi lidérc: Egy korábbi kommentedre írtam, ahol azt bizonygatod, hogy 400% THM az éves szinten 60% kamat. Mégis mit mondjak, hogy okos vagy?

A THM az egy éves szintre vetített kamat+költség mutató. Ha valaki azzal trükközik, hogy 1 hétre ad kölcsön 1000 forintot, és utána 1100-at kér vissza, annak az éves kamata nem 10%, hanem konkrétan 14104%. Ha egyéb költség nincs, akkor ennyi a THM is.

Számold csak ki. Ha egy évig magadnál akarod tartani azt az ezrest, akkor hetente nő 10%-kal a tartozásod, és a végén kamatos kamatokkal 142042 forintot kell visszafizetned. Bomba üzlet.

És pont erre utaznak. A hetente behajtott pénzt már adják is oda a másik baleknak, vagy ha épp fizetésképtelen vagy, akkor "kisegítenek": már kapod is tőlük az eggyel nagyobb hitelt (papíron), amiből ezt rendezted (papíron), és amit persze később behajtanak (ugrik a házad).

A 400% THM azt jelenti, hogy minden kihelyezve tartott 1000 forintra 4000-et szednek be évente. Márpedig ez a 4000 forint nem a semmiből keletkezik, hanem az adósok dobják össze az év során a Providentnek.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.03.04. 01:24:12

@iqlight: a hülyeség törvényes kihasználására van pár példa, a legszebb a Parlament.

jó lenne ha felfognád végre, hogy nem kötelező dologról beszélsz. ahogy szavazni se kötelező.
mégis, pont az ilyenek mint akik kint voltak a Provident ellen ugatni, mindkettőt megteszik.

másrészt meg kifejezetten irritál, hogy adott esetben az ilyen végletesen okos, maunikasaú pozitív emberek szarból kivakarására megy el a befizetett adónk, ahelyett hogy mondjuk munkahelyek létesítése, átképzés, netán az oktatók normálisabb megfizetése, az egészségügy rendbetétele és hasonló, ezerszer értelmesebb célokat finanszírozhatnának belőle.

tudom, úgyis ellopják a büdös kommunisták/szemét nácik, de csak egy részét, a többi tényleg arra menne.

a másik fele meg az, hogy speciel voltam ügyfele ennek a csodás cégnek, elég is volt egyszer. drágának drága, viszont például előtörlesztési díjat se szedtek, amikor 2 hónap után visszafizettem a maradék tartozást kamatostul.

a hülyítés mint jog: választási kampány pl? vagy bármelyik másik reklám?

maximum még annyit tehet a pénzügyi szolgáltató hogy baszomnagy betűkkel odaírja hogy A HITELT VISSZA KELL FIZETNI TE BAROM. Igaz, pont vezető politikusaink mutatják a kurvajópéldát, tehát a néptől se várjunk sok jót.

ami még tényleg érdekelne, hogy "de az uzsora az uzsora", szóval hogy iqlight alias Ludas Matyi mekkora max THM-et tartasz elfogadhatónak egy maximum 1 éves lejáratú gyorskölcsönre ahol kb. 50% hogy egy büdös kanyi fillér nem jön vissza?

mert én speciel eleve nem is adnám ki az ilyen gyorskölcsönt, nincs erre fölösleges pénzem, de ha lenne akkor is minimum 200%-os THM indokolt.

eternity · http://eternity.blogter.hu 2009.03.04. 01:26:20

Emberek, tessék észrevenni, hogy ez az egész hajcihő nem a Providentről szól, hanem Maliról, az önjelölt népi hősről, aki majd jól megment mindenkit, ha nem vigyáz. Ez színtiszta politika. Kinézett egy "szent célt" (már megint), amivel jól lehet etetni a bamba népeket, köztük eljátszani az anygali jótevőt, és lehet úgy tenni, mintha nem az lenne a lényeg, hogy képviselő lehessen, mert ahhoz jár a mentelmi jog, meg a jó kis korrupciós pénzek...

stefan75 2009.03.04. 01:27:15

A pontosság kedvéért:

"lápi lidérc 2009.03.03. 21:37:00
...
A 400% THM, az nem éves 400% kamat. Nem kevés, de nagyjából 50-60% éves kamatra jön ki."

Mike36 2009.03.04. 01:30:41

csak az nem derült ki a irásból, hogy kik és mikor lopják szét a providentet

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.03.04. 01:42:57

olvasva jópár hozzászólást, a Pusztító című alkotás ugrik be, annak egyik igencsak jól sikerült mondata.

"Nem veheti el a jogot az emberektől hogy seggfejek lehessenek!"

nomármost, akkor megkérdezném alássan hogy az miért is van, hogy józsi bácsi, mari néni lehet idióta, megveheti a plazmatévét ócsóért, aztán amikor meg fizetni kéne érte akkor meg visít hogy őt meglopják?

amúgy sem tudok együtt érezni azzal, aki nem hajlandó felmérni még csak nagyjából sem hogy mire számíthat, ha aláír egy kölcsönszerződést, pláne egy ilyet. 1 oldal elolvasása és szövegértelmezése még csak érettségit se követel,
csókolom alássan. Az meg, ha valaki leszarja hogy fizetni kell, akkor meg leszarom ha behajtják rajta. Ideje lenne felnőni végre.

anarch 2009.03.04. 01:56:48

Már nem azért, de a bankok is kilopják a szemed. Hiába veszel fel forint-alapú hitelt kockázat-tudatosan, hiába van minden ledokumentálva, olvasod át nagyítóval a szöveget. Benne van, hogy a bank egyoldalúan megváltoztathatja a költséget. Blanketta-szerződés, veszi vagy nem veszi. Átmész másik bankhoz: ugyanaz.

Ne gyertek azzal, hogy el kell olvasni az apróbetűt, meg érettségi kell, stb. Ha mindent végigböngészel, kikalkulálsz, akkor is ott az aduász, hogy ex-has most megemelünk valamit. És a bank él is ezzel. Próbaper úton...

puskinl 2009.03.04. 02:20:02

A környezetemben olyan emberek vettek föl providentes hitelt, akiknek tényleg nem volt sok választásuk. Nem mondanám őket hülyének, vagy teljesen tudatlannak, bár egyre inkább úgy tűnik, hogy ha Magyarországon valaki szegény, akkor nyilván hülye is.

puskinl 2009.03.04. 02:27:38

@ylion: plazma tévé? mégis hol élsz te?

weirdo 2009.03.04. 05:21:35

A kamatláb törvény által történő szabályozásával kapcsolatban: Itt is megvannak a kiskapuk, hogy a bank jól járjon. Nekem a 16 mios lakáshitelem első kamatperiódusában 0 HUF volt a kezelési költség. A következőnél felment 14.500 HUF-ra és nagy pofával még azt is mondták, hogy az emelésnek semmi köze az árfolyam változáshoz, amiatt ők semmit nem emeltek. Értitek, a RAIF annyira korrekt, hogy 20 % CHF:HUF ráta változást nem hárít rám:), akkormeg mi miatt növekedett 40 %-kal a havi törlesztőm? Na, a kezelési költség miatt, ami - ha így marad - a futaidő alatt 6-8 mio lesz a fenti összeghez. Emiatt kezdek rövidesen levelezni a PSzÁF-fel. Ez szerintem az adózás megkerülése a bank esetében.

Valaki itt írta, hogy milyen szépen bele tudunk rúgni abba, aki már amúgy is a földön fekszik... Ezért írok ritkán ilyen helyekre, mert mindig jönnek a megmondóemberek, akik elvből nem vesznek fel hitelt stb. közben meg csak van pénzük.

Klovag 2009.03.04. 05:52:41

Én most nem a thm-ről szeretnék okosakat írni, hanem inkább a KEDVES SZERZŐNEK írnám meg, miben is áll igazából a PROVIDENT CSAPDA:

Abban megegyezhetünk, hogy jelenleg kicsiny országunkban elég sok család anyagi helyzete kritikus állapotban van. Ennek nyilván sok oka van de most nem is ez a lényeg. Ha azonban bármiért beüt a baj (és itt nem új plazmatévé vásárlásáról beszélek), és azonnal(!) pénzre van szüksége az adott családnak (mondok egy példát: pl taxisként dolgozó családfőnél behal a verda), nem sok választás akad. A személyi kölcsönöknél jópár nap az átfutás, már ha a bank méltóztatik megadni (pl egy lakáshitel mellett nem sok esély van), és ha épp nincs egy milliomos nagybácsi, sok választás nem marad...... A csapda a visszafizetésnél adódik, ugyebár heti rendszerességgel kell fizetni, fizetést viszont (a legtöbben) havonta csak egyszer kap a jómunkásember, így ha nem marad hó végére pénz mit csinál az ember? Adott hónapban kimarad a villanyszámla/gázszámla/közösköltség/stb. befizetése. Arról ugye szó sem lehet, hogy a provident részlet csúszik, hiszen házhoz jönnek a befizetés miatt. Mivel sok-sok hónapig tart a heti törlesztés, egyszercsak összegyűlik egy adag tartozás és hip-hopp, máris itt az újabb probléma....az eon/távhő/stb. küldi a felszólítást: "fizess, vagy kikapcsolok!". Ilyenkor van az, amikor jön a telefon/sms-áradat a providenttől (mindig jól időzítve): Vegyél fel újabb hitelt, vátsd ki a régit oszt' jó lesz, hisz biztos van mire költeni. Sok esetben pedig megintcsak nincs választás....

úgy gondolom ez az igazi csapdája a dolognak. Törvényes? IGEN! Korrekt? Távolról sem.

üdv:
Laci

lacivagyok 2009.03.04. 05:53:32

Valamelyik nap nézem a tévét, épp kérdezik az egyik úriembert, hogy minek vette fel a hitelt, miért nem gondolt bele, hogy nem fogja tudni majd fizetni a törlesztést?
Válasz (nem vicc, tényleg ezt mondta): 'már drága jó édesanyám is megmondta, ha ajándékba adnak valamit, azt el kell fogadni.'

Ezek az emberek azt hiszik, és mennyi ilyen van, hogy a hitel az ajándék! Hogy a bank arra van, hogy ha szarul megy nekem, akkor majd ők adnak ajándékba pénzt.
Ha én lennék az antiprovident akciócsoport, vagy mi a halál, akkor sokkal inkább a tájékoztatásra lőnék, mint a bank beperlésére.
Mert így olyan színezete van a dolognak, hogy azért harcolunk, hogy NE kelljen visszafizetni a kölcsönt.
Ettől függetlenül jómagam bankosként a fejem fogtam, mikor jött az a reklám, hogy 'Új ruha kell a kislánynak? hívja a providentet' mert ez súlyosan tényleg azt a hangulatot kelti, hogy a hitel ingyen van.

Az MNB-nek külön van pénzügyi kultúrával foglalkozó osztálya. MI a jóistent csinálnak azok? Pont az ilyesmi ellen kellene küzdeni.
Na de persze ki nem emlékezne a száznyolcezer forintosra, vagy mire, amit simán elfogadott valaki. Mély sötétség van ebben kis hazánkban.

De nem csak alul, ahnem egészen fent is. Például egyes bankoknak sem ártana elmagyarázni, hogy mi is az a kockázat... gondolok itt a 0 előleggel sok tíz évre nyújtott hitelekre, amiket tényleg már mindenkinek kiszórtak svájci frankban...

És még feljebb, azoknak sem ártanak egy kis képzés, akik külföldi hitelekből élnek évek óta és azt hiszik, azt talált pénz. Lásd még IMF hitel, például.

kpityu2 2009.03.04. 05:56:57

Libcsi lózung. Aki hülye haljon meg. Majd ha a nyugdíjas édesanyádat etetik be színes szagos reklámokkal, akkor okoskodj.

joungen 2009.03.04. 06:14:02

Ezek az emberek Magyarországon a legnagyobb választói réteg...ostobák, kapzsik és maximálisan alulműveltek, ezeket szolgálja ki minden nagy párt, ők kapják a legtöbb nyugdíjat, szociális segélyeket és juttatásokat, miattuk hullat könnyet Gyurcsány amikor arra hivatkozik, hogy az igazi reformok a NÉP körében kiszámíthatatlan reakciókat válthatnak ki és hozzájuk sóhajtozik Orbán amikor Gyurcsányt szidja, vagy éppen a csillagokat ígérgeti és hát a Provident is az ő szent feneküket akarta kinyalni, de visszafelé sült el a Néptömeg Pénisze, mert a média is ezekhez az emberekhez szól - ezért a sok színvonalas tévéállomás, meg portál és ezért ilyen szép ez az ország, széppé teszi a sok ittlakó ember.

kpityu2 2009.03.04. 06:21:43

@joungen: Még szerencse, hogy te nem tartozol közéjük. ;-)

Klovag 2009.03.04. 06:26:41

Meg még az is szerencse, hogy az eredeti bejegyzéshez, nem sok köze van annak amit írtál...

midnight coder 2009.03.04. 07:03:24

Alapvetően semmi gond azzal amit a Provident csinál. Ahogy az uzsorakamattal sem. Aki hülye haljon meg. Amit nem értek az csak az, hogy miért gond ha ezt egy magánember csinálja, és miért jogos ha egy bank ? A köz becsapása monopólium ?

Dzsok 2009.03.04. 07:05:36

"Akár tetszik, akár nem, meg kell tanulni olvasni"

Ez mekkora egy demagóg szöveg. El kell képzelni egy 8 általános végzettségű vidéki családot (nem kell fújolni, az SZDSZ által kialakított szoc. rendszerünknek köszönhetően, mi a képzetlen munkaerő országa leszünk), akik alig tudnak olvasni, nincs internethozzáférésük és kurvára nem tudják értelmezni, hogy mi a fasz az a THM amit elhadarnak a reklám végén, és azt sem tudják mennyit kell majd visszafizetniük.

Pont ezért amerikában, ahol felismerték, hogy az átlag választó hülye mint a tök, az ilyen reklámok végén előírás az állami felügyelő szervezetek által meghatározott lassú és érthető tájékoztatás arról, hogy pontosan mennyit kell majd visszafizetni, és kiknek érdemes ilyen hitelt felvennie.

Ennyi, van rengeteg jól megfizetett politikusonk, akik nem igazán szeretnének dolgozni, és fingjuk nincs a magyar realitásokról.

Az mszp-s idióta aki megy tüntetni meg pereskedni, talán a saját 6 éve kormányon levő pártjában kellene, hogy megkeresse a felelősöket, meg ott kéne kidolgoznia valamilyen megoldást a reklámok ellen. Csak szokás szerint ő nem dolgozni akar, hanem népszerű lenni.

Jedlik 2009.03.04. 07:13:58

Drága H00ligan!

A Provident mióta bank?

Jedlik 2009.03.04. 07:16:17

@Dzsok: Ja, így van. És ha az ostoba paraszt tönkremegy a hitele miatt, akkor marad neki a cociális háló, amit meg a mi adónkból tartanak fenn, szóval nagyon is indokolt, hogy ilyen szar cégek, mint a Provident ne működhessenek.

Klovag 2009.03.04. 07:20:19

"az mszp-s idióta aki megy tüntetni meg pereskedni"

Sokmillió általánosító ostoba országa vagyunk...ha már erre jártál jóbarát kicsit cigányozni/zsidózni stb. nem akartál?

1953 2009.03.04. 07:22:08

HOOligen!
Csak nem a Provident egyik alkalmazottja vagy barátom?

Dzsok 2009.03.04. 07:34:49

Klovag: "Az mszp-s idióta aki megy tüntetni meg pereskedni, talán a saját 6 éve kormányon levő pártjában kellene, hogy megkeresse a felelősöket,"

Ha ebből a szövegből neked az jön le, hogy általánosítok és nem 1db konkrét képviselőre gondolok akkor szövegértelmezésből megbuktál.

Nagy THM-s hitelt se vegyél fel, mert annak a szerződésében ennél sokkal bonyolultabb mondatokat is találhatsz, amit már végképp képtelen leszel felfogni az általánosító mindenért rögtön cigányozást, rasszizmust kiáltó ostoba agyaddal. ;)

Fekete Pákó 2009.03.04. 07:45:58

A poszt szerzője egy mérhetetlenül szűklátókörű fasz.

Talán tessene tanulmányozni egy kicsit a történelmet, és választ keresni arra, hogy a fejlettebb pénzforgalommal rendelkező államokban miért is volt tiltott az uzsorázás már sok száz évvel ezelőtt. Utána kéne ugatni, te paraszt.

Tilcsák Bea (törölt) 2009.03.04. 07:46:41

@lápi lidérc: a magyar társadalom felét gondnokság alá kéne akkor helyezni....
és nem feltétlenül azokra gondolok, akik szerint van 54 ezer forintos bankjegy....

Tilcsák Bea (törölt) 2009.03.04. 07:58:58

@xpress: azért, ha erre a "nem fogták fel"-re lehet hivatkozni, nem ártana, ha precedens értékű lehetne :/
tönkrevágná az egész ptk-t.

Rob67 2009.03.04. 08:22:28

@Carnivora:
Annyira nem érted ezt a THM dolgot, hogy vélhetően Te is Provident ügyfél lehetnél :)
Nagyon nehéz felfogni hogy a THM nem azonos a kamattal? Ezt valami barom elhintette, és hát lássuk be: aki egyszerű annak ez elegendő is.
400 % THM nem 400% kamat.
Ennél egyértelműbben és érthetőbben nem lehet leírni. De valószínüleg most sem fog menni a megértés.

burian 2009.03.04. 08:37:19

Ezzel az erővel minden szélhámost és csalót fel lehet menetni. Ha a hülye balek hagyta magát átverni, akkor szopjon. Legközelebb legyen résen!
Kettőn áll a vásár. Ha a bank eleve arra játszott, hogy a sok hülyét át lehet verni, mert olvasni sem tudnak, akkor a bank rosszhiszemű volt.
Ezen kívül, ha egy nagyhatalmú, tőkével és befolyással bíró intézmény áll egy magánszeméllyel szemben, akkor mindig enyhe részrehajlással kell az ügyhöz állni, mert egyenlőtlenek az erőviszonyok.
Nem mindegy az sem, hogy a vitás kérdésben születő döntés kinek milyen kárt okoz. Ha egy bank (aki ugye nem élő ember, csak egy jogi fogalom) profitja kicsit csökken, az nem azonos mértékű kár, mint ha egy család tönkremegy és mondjuk gyerekek szájától kell elvenni az ételt. Ezt is mérlegelni kell.
Senki nem mentegeti az ostoba hitelfelvevőket, csak a teljességhez tartoznak ezek a szempontok is.
Én azt remélem, hogy precedens értékű ítélet fog születni, amely erősen korlátozza a bankok működését, megerősíti a felügyeleti szerveket és megakadályozza, hogy a bankok olyan hiteleket helyezzenek ki, amelyekre nincs fedezet és olyan kamatokat szedjenek intézményként, amelyekért magánszemélyeket évekre vágnak a hűvösre. A butaságot nem lehet megszüntetni, de az intézmények mohóságát lehet kordában tartani.

Gerike 2009.03.04. 08:48:32

El kell olvasni amit aláírsz.Lehet, hogy már írta vki mert nem olvastam vissza, de ajánlom mindenkinek az RTLklubbos házonkívült, biztos meg lehet nézni a honlapon.ott a régebben a providentnél dolgozó nő is elmondta, hogy lehet szidni a céget de akkro mondja meg vki, hogy mit csinalna az aki akkor uccsó reményként felveszi azt a kölcsönt.mert van pár ember akinek akkor tényleg kell.
ÉS MÉG EGYSZER:NEM KÖTELEZI SENKI? HOGY FELVEGYE!!!!!!!

Tibman 2009.03.04. 08:50:19

Én is ismét értekeztem ismét Provident ügyben csak még nem rakták ki, a napimarhasag.blog.hu -n elolvasható!

mopi 2009.03.04. 08:52:45

Kedves Mindenki!
Még csak olvasni se kell, hogy tudja, mennyit fizet vissza az aki a providenttől kér kölcsön. Elég ha megkéred a munkatársukat, (persze ha számolni se tudsz), hogy szorozza meg a törlesztő részletet a futamidővel... Vettem én is fel tőlük, mert nagyon kellett (nem új tv, vagy nyaralás, aki ezért veszi fel az hülye), de tudtam, hogy hamarabb visszafizetem. 5 vagy 6 hét múlva visszafizettem az egészet és így a 120.000 forintra kellett ha jól emlékszem 20.000 forintot fizetnem. Nem kevés ez a kamat, de ezt előre tudtam és vállaltam! Ami viszont a legfontosabb, hogy nem egy rosszarcú bunkótól kellett rettegnem, és attól tartanom, hogy mikor rúgják rám az ajtót, ha kések a fizetéssel.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 08:54:03

@lápi lidérc:

Éppen ez benne a csalóka a csóri prolinak a heti törlesztés. Igen szegény idióta csak azt látja, hogy 3456 Ft érted legyint egyet mi az ... az nem tudatosul benne, hogy hoppá ezért hetente fognak jönni ...

Ezért van az állam, hogy az idiótákat megmentse önmaguktól, és jobb , ha előbb megteszi , mint utóbb ... mert biza előbb vagy utóbb úgyis a mi pénztárcánkból kerül ki ez a pénz.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 08:58:46

@Rob67:

Mit nem értek? Azt látom, hogy hozzád hasonló idiótáknak adnak pénzt amit azok nem tudnak visszafizetni 40% THM is lehetne írva azt sem bírnák, aztán meg mennek csapkodni az asztalt ilyen-olyan szociális baromságokhoz amit már majd az én adómból kell állni ...

@Gerike:

Nem tudom, aki rendesen dolgozik az igényelhet minden banknál már hitelkártyát, folyószámla hitelkeretet ... aki pedig mindenezeket is kimerítette mi a fenének akarna még plusz hitelt ... ráadásul, ha már mindenét lemerítette, és akkor nincsen 100 ezer forintja miből lesz ugyan 150-200 amit visszatud kenni?

Vámpír\\\'08 2009.03.04. 09:06:09

A Provident meg a hasonló cégek a Liesztinger féle milliárdos zsidók bizniszei. Nehogymá' sajnáljam őket.

dimitrij 2009.03.04. 09:07:27

@Carnivora: mint mondtam, van itt egy logikai bakugrás... ha nem nyilvánvaló, akkor megette a fene. :)

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.03.04. 09:07:28

Mindennek ára van és mindenki úgy hülye ahogy van!

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 09:08:01

@Vámpír\\\'08:

Tudtam mi hiányzik egy kis zsidózás ... :D Ja, és a TA-NY tengelyen írják elő a kamatokat? :P

dimitrij 2009.03.04. 09:09:30

"aki pedig mindenezeket is kimerítette mi a fenének akarna még plusz hitelt ..."

van egy kifejezés: adósságspriál. mivel tendenciózusan többet fogyaszt, mint amire forrása van, így hitelből fizeti azt, amire nincs pénze, ami újabb érvágás a háztartásának, újabb kiadásokat generál, ami tovább ront az anyagi helyzetén. végül marad a provident, vagy az uzsora...

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 09:10:35

@dimitrij:

Nincsen semmi bakugrás. Csóri elbasszarintja a segélyét oda adja a providentnek megy verni az asztalt a képviselők nem szeretik, ha veri az asztalt ez a népesség , mert jó szavazó droid, és gyorsban megint kap segélyt amit elkúrhat.

jemo 2009.03.04. 09:11:29

Még hogy a Provident uzsorás?

Akkor mi az állam?

Havi keresetedből fizetsz, jöv.adót, járulékot. Ami megmarad, abból kajálsz, élsz, mindenhova fizetsz áfá-t, illetékeket. Ha tudsz esetleg félretenni pl. lakásra s egyszer talán veszel, fizetsz utána, átírási illetéket. Ha eladod drágábban, nyereség adót. Tehát a megadóztatott jövedelmedből még többféle adót is kell fizetned ha élni akarsz!

100 ft jövedelemből, a sok gusztustalan adó és járulék miatt 20 forint marad!

Ez az igazi uzsora! Undorító!

ladislaus 2009.03.04. 09:11:48

A bank miert tehet arrol hogy sok idiota nem erti? Van sok raszorulo is aki nem erti, de nekik a szerencsetlensegukbol adodoan van ez igy. Amugy pedig PSZAF engedely volt? Igen. Ha vmit rosszul csinaltak? Ment a bunti. Szoval egesz egy mediahack, figyelem eltereles, mert IMF hitelt mindenki sokkal brutalisabban fizeti meg HETENTE! mint a prvident kolcsont.
Teny hogy csunyan magas a THM-e. IMF-e realerteken magasabb.

Gerike 2009.03.04. 09:13:00

@Carnivora: sajnos pont ez az...hogy hülyéje bele se gondol ebbe.nah de ez nehogy már a bank hibája legyen!!!Erről kicsit tágan az jut eszembe, hogy ha mondjuk venni akarok egy műszaki cikket és bemegyek az első boltba, megveszem 100ehufért.
aztan hazamegyek és meglátom a neten 70ehufért.
én egyből beperelném az első céget mert átvertek...

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 09:14:11

@dimitrij:

Na ezért kell állambácsinak beavatkozni, hogy ne kerülhessenek bizonyos rétegek felelőtlenül ilyen csapdába, ahogy velem bekötteti a szar biztonsági övemet, hogy jó adófizetője legyen netán egy csattanás után is ...

Itt pont az ellenkezője megy a bankok, állam legalább annyira hibás. Van olyan alkalmazottam, hogy szerencsétlennek még tavaly szeptemberben is folyósítottak yen hitelt hiába beszéltél neki a bankban azt mondták jóaz most meg szop ... igen ilyenkor kellene jó megszívatni a bankot, hogy kétszer meggondolja, hogy hova helyez ki pénzt. -

2009.03.04. 09:15:00

Imádom olvasni ezeket a mosdató blogokat, ahol kiderül: mindig a szegény állampolgár a hülye. Hülye, mert 400 százalékos kamatra vesz fel hitelt, meg hülye egyébként is. Sajnos ezt az uzsora hitel dolgot nem lehet elkenni ilyen egyszerűen, ilyen kamattal nyilván nem nintendóra, meg nyaralásra fog felvenni az ember lóvét, ahogyan a reklámban láthatjuk... bár nyilván van egy enyhe szichológiai ráhatás is. Szerintem ez, a csapdába került emberek kihasználására, kiszipolyozására szakosodott iparág, ami azért gusztustalan, mert a fizetésképtelenné vált (családos) ember nem tud, és nem is fog reálisan gondolkodni, mérlegelni, csak azt látja, hogy kap pénzt, sőt csak ilyen módon kaphat pénzt, amiből fizetheti a számlákat, tartozásokat megint egy ideig, aztán majd lesz valahogy. Persze sehogy se lesz. Ezt fel kell számolni, de legalábbis törvények közé szorítani.

dimitrij 2009.03.04. 09:15:12

@Carnivora: ha nincs provident, akkor nem baszarintja el? akkor nem fogyaszt többet, mint amennyi pénz a rendelkezésére áll? nincs ok-okozati összefüggés, az a baj, sántít az egész érvelés. értem én, hogy kevesen termelnek, baszott nagy az adóprés, de maradjunk a realitások talaján.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 09:20:42

@dimitrij:

Nem kap sehonnan pluszt nem tudja elbaszni előbb rákényszerül gondolkozni, hogy a rendelkezésre álló keretből gazdálkodjon. Így is rájön csak mellette köztes állomásokon gazdagít pénzintézeteket. Mikor kimerítette a providentet is utánna már max. a uzsorások vannak , de azok se végtelen hitelezők ...

Parajpuding 2009.03.04. 09:22:28

Röviden összefoglalva: lehet magyarázni innen, lehet onnan, aki a Providenttől vesz fel hitelt, az nagyfokú idiotizmusban szenved. Épp ezért nagyobb létjogosultsága van a gyógykezelésnek, mint a sajnálatnak, vagy együttérzésnek. Aki képtelen felfogni, hogy mit jelent a többszáz százalékos THM, annak elakadt az értelmi szintje első eleminél. Ha pedig felfogta és vállalta, akkor az vagy kussol, vagy kussoljon.

dimitrij 2009.03.04. 09:25:25

@Carnivora: biztos cserben hagyott a szociális érzékenységem, de aki jen hitelet vett fel, az borzasztóan alulművelt pénzügyi értelemben, nem tudom sajnálni.

aza fő gond, hogy az elcseszett politikai elitnek elemi érdeke a zavaros jogrendszer fenntartása, mert zavarosban könnyebb tollasodni. és ezt nem csak ők használják ki, hanem mások is, mint pl a provident. szar a jogi környezet egésze, szar a pénzügyi szolgáltatókkal kapcsolatos szabályozás, és sok banknak az üzletpolitikája is csak árt hosszútávon egy alsóbb rétegnek. ezen felül van egy komplett hülye adatvédelmi biztosunk, aki ostobább, mint a provident ügyfélkör legostobább tagja, szűklátorkörű és hozzánemértő. ráadásul szar az adórendszer, alacsony a legálisan, bejelentve dolgozók aránya, magas cserébe a szürkézők és feketézők aránya, kibaszott sok a leszázalékolt, a segélyből élő, és a korkedvezménnyek nyugdíjba kerülő...

adott egy kibaszott szar helyzet, ennek az egyik megjelenése a sokból a provident jelenség. de még mindig inkább provident, mint uzsorázó cigányok, ami szintén létező probléma, csak még nem olyan elterjedt, mint lesz majd 2 év múlva.

JuveKrisz 2009.03.04. 09:25:41

1.
az uzsorakamat, mint ahogy a neve is mondja a kamatra vonatkozik és nem a THM-re. A THM soha nem egyenlő a kamattal, még akkor sem ha nincs semmiféle egyéb költség. Azt kellene végre megérteni hogy hogyan számítódik ki a THM. Az egészet úgy kezdjük, hogy a THM az a belső kamatláb, amelyen a pénzintézetnek megéri a hitelt kihelyezni az ügyfél felé. Vagyis ebből is látszik hogy nem egyenlő a kamattal. Hanem bele kell venni még a jegybanki alapkamatot és a refinanszírozási kamatköltséget. Egy hitelt minden hónapban vagy a provident esetében minden héten fizetni kell. Felírjuk azokat a fizetéseket, vagyis törlesztőrészleteket amit ki kell fizetni. Így minden hónapban, vagy héten kapunk egy azonos összeget. Ezt az összeget kell egy kamatlábbal visszadiszkontálni minden hónapban/héten. Ezekből az visszadiszkontált összegekből ha kivonjuk az eredetileg kihelyezett hitel összegét, akkor megkapjuk a bank hasznát amit sok helyen NPV (nettó jelenérték) hívnak, de valójában nem az, hanem az ügyleten, jelenértéken nyert haszon.
Tehát az összegek visszadiszkontálására használ kamatláb lesz a THM. Ha a THM 400%, akkor attól a kamat még nem biztos hogy annyi. Sőt közel 30-40%. Ez pedig nem uzsorakamat. Az uzsorakamat legalább 100%. :)))

2.
Nem értem, hogy a médiában miért vinnyognak sokan, hogy a bankok egyoldalúan módosítják a szerződést és kamatot emelnek.
Nos nagyon sok embernél érdeklődnék, hogy kaptak-e olyan levelet, amelyben leírták hogy a bank a hitel kamatát megemeli 25%-ról, 40%-ra. Nem sokan kaptak. A törlesztőrészletek emelkedését 3 olyan tényező befolyásolja jelenleg, amely a THM-ben nincs benne, mert előre nem lehet kikalkulálni.
Ez pedig nem más, mint az MNB monetáris tanácsa által megemelt jegybanki alapkamat, és a refinanszírozást segítő pénzintézet által megemelt refinanszírozási kamatláb, valamint a devizás hitelek esetében az árfolyamváltozásból eredő kamatkockázat. A 4. tényező lehet az, hogyha mindezek hatására a bank még azt a kamatot is megemeli, amellyel a hitelt kihelyezte.
Ekkor újra kell számolni a THM-et, vagyis röviden ez jelenti az indexálást.

3.
Aki hitelt vesz fel és az IQ-ja kevesebb mint 100, akkor az kérjen segítséget egy hitel felvételekor. Kérdezzen és akkor fognak válaszolni.

4.
Ha valaki hitelt vesz fel, akkor örül, mint majom a f....-nak, hogy pénzhez jutott, de amikor azt vissza kellene fizetni, akkor meg sír, hogy miből.

5.
Olyan törvényt kellene hozni - van olyan bank amely alkalmaz efféle számítást-, amely kimondja, hogy a hitelt felvevő adós és adóstárs jövedelmének legfeljebb 25%-a lehet a hitel törlesztőrészlete.

6.
Ha valamilyen hitelt igazolás nélkül, mindenféle önerő, meg ilyen-olyan fedezet nélkül kihelyez egy pénzintézet, akkor értsük meg, hogy annak ára van. Ezért 30%-40% a hitel kamata. Értelemszerűen lakáshitelnél, amikor nem csak az építendő, vagy megvásárolandó lakás a fedezet, hanem egyéb ingatlanfedezetre is szükség van, ott nem véletlen hogy 10% alatt van a kamat. Az más kérdés, hogy ezeket az ingatlanokat sokszor felülértékelik, és a hitelbiztosítéki értékük 100-110%-ért adnak hitelt. Vagyis meglehetősen alulfedezetté, alulbiztosítottá válik a hitel.

7.
Nem kellene engedni hogy egy ingatlanra több jelzálogot jegyezzünk be, mert akkor már a második jelzálog fedezetlen lesz.

8.
Nem kell erre külön oktatás az iskolában. Elég ha odafigyelünk matematika órán. Minden hitellel kapcsolatos alapszámítást általános 7-8-ban megtanítják, de a bonyolultabb számításokat is középiskolában, még szakmunkásban is oktatják. Nem kell itt integrálni meg deriválni semmit. Egyszerű hatványozás az egész. Meg sok emeletes tört.

9.
Nem kell pánikba esni, mert a gazdasági világválságtól messze vagyunk. Van termelés, nyitva vannak a boltok, az árak alig érezhetően emelkednek. Nincs olyan gazdasági összeomlás, mint a II. világháború előtt. Jelenleg "csak" pénzügyi krízis van, amely messze nem világméretű. Csak a nagyobb gazdaságokat érinti.

10.
Ahelyett hogy a pénzintézetekbe nyomjuk az IMF hitelt, inkább segítünk azon, hogy ne szálljon el a forint. Ez a legnagyobb gond. Idehaza tudomásom szerint nincs egyetlen magyar tulajdonban lévő pénzintézet sem. Az OTP valamelyest az, de nem 100%-ban. Így segítse meg azokat a külföldi anyavállalat, ne a magyarországi lakosok, akiknek a meglehetősen átgondolatlan banki tevékenység révén milliárdokat helyeztek ki.

dimitrij 2009.03.04. 09:28:16

@Carnivora: mint mondtam, nincs ok-okozati összefüggés, két létező és súlyos problémát mosol össze. :)

dimitrij 2009.03.04. 09:32:51

@JuveKrisz:

"Ahelyett hogy a pénzintézetekbe nyomjuk az IMF hitelt, inkább segítünk azon"

hm, inkább kössük ki a bankoknak, hogy azokat a pénzeket a kkv szektor hitelezésének újraindítására használják.

egyébként full respect a hozzászólá miatt. :)

JuveKrisz 2009.03.04. 09:35:07

@dimitrij:
Bocsi elírtam a szöveget. A segítünk szóból kimaradt egy s-betű. Vagyis segítsünk azon, hogy....

Egyébként a kkv hitelezés is jó ötlet, hiszen azzal lehetne kicsit meglendíteni a termelést, amely ugye GDP növelő.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 09:35:44

@dimitrij:

Persze a lakosság 90% pénzügyi értelemben alulművelt ... sőt 99% meg nem tud műteni ... de elvileg, azért képez a társadalom az adójából orvosokat-közgazdászokat, hogy azok értsenek hozzá. Ő meg álldigál a szalag mellett, sofőrködik, iparos stb. adózik. A zöld emblémás bank szakija egy 120 ezres átlag fizura asszony keres 60-at lakáshitelre yen alapú hitelajánlatot ad na ott a leghülyébb a banki tisztviselő meg a bank is amit képvisel.

Pedig van összefüggés kicsit mozogj az ilyen rétegek között. Előbb utóbb a kör véget ér megszűnik a forrás, és kénytelen abból gazdálkodni ami van csak az a maradék már tényleg nem elég semmire .... a válság pedig ezt még gyorsítja is. Nem véletlenül kerültek elő az uzsorás ügyletek meg ez a provident ügy.

A bankoknál nem véletlenül van az a KHR ex. BAR lista az nem csak a bankot védi , hanem az ügyfelet is.

ladislaus 2009.03.04. 09:37:16

@JuveKrisz:
5. ös pont igaz. Csak amint jol fizeto ugyfel leszel felkuszik lepcsozetesen 33%-ra. Avagy olykor evek multaval 40re is, de az ritka. 33% torvenyileg tilthato fogyasztasi hiteleknel. (szemelyi, aru, hitelkartya.)

JuveKrisz 2009.03.04. 09:40:14

@Carnivora:
"A bankoknál nem véletlenül van az a KHR ex. BAR lista az nem csak a bankot védi , hanem az ügyfelet is. "

Ez igaz, de akkor eddig miért nem foglalkoztak vele?
A krízis előtt sokat lehetett hallani arról, hogy BÁR-osoknak adtak hitelt. Sőt a krízis óta ismét megjelentek ezek a hitelezési lehetőségek.
Csakhogy a baj az, hogy ezeknek a BAR, vagy KHR listán lévő embereknek is pénzintézetek adtak eddig is hitelt. Tehát saját maguk keltették a probléma forrását. Aki egy hitelt nem tud fizetni, az miért kap másik hitelt. Eleve az adósságrendező hitel is egy nagy átverés. Méghogy az ügyfélnek megéri. Lehet, hogy kevesebbet fizet, de azt senki nem nézi, hogy eddig 10 év volt hátra a futamidőből és fizettem havi 40 ezret, most meg 20-at fizetek de van 25 év futamidő. Ez pedig egyszerű elemi matematika. Melyik a nagyobb 40*10*12, vagy a 20*25*12. Na melyik? Aki ezt nem tudja az meg is érdemli.

JuveKrisz 2009.03.04. 09:42:03

@ladislaus:
ezt nem kellene engedni.
Attól hogy én most jól fizető ügyfél vagyok, de a törlesztőrészletem maximuma emelkedjen, hanem adjon a pénzintézet kedvezményt.
Ugyanis lehet, hogy 3 év múlva nem leszek jól fizető. Ezt nem tudja megmondani sem a bank, sem én. A kedvezményt viszont bármikor megvonhatja.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 09:42:47

@JuveKrisz:

Az eleje nagyjából ok. A vége az ne haragudj dőreség.

A bank azáltal tud hitelezni, hogy maga is a nemzetközi pénzpiacon forrásokhoz jut. A magyarországi bankok jelenleg nem jutnak elég forráshoz, mert a nyugati bankok saját bajaikkal vannak elfoglalva. Nyugatabbra is tesznek a bankokba pénzt csak arra vannak állami segély alapok. A gyurcsányland viszont csóró nem tud segíteni a bankokon.

A bank pedig, akkor tud tőkét kihelyezni a kkv-k számára, ha megfelelő nemzetközi pénzügyi környezet van. Az IMF hiteléből , ahogyan most is pályázatok útján lehet közvetlenül segíteni a kkv-kat elvileg. Viszont ez Magyarország, ahol az ilyen pályázati dolgok már hosszú évek óta nem arról szólnak amire kitalálták őket. -

iqlight (törölt) 2009.03.04. 09:43:00

@lápi lidérc: Azon kívül, hog azt szajkózod nincs agyam írnál valami olyat is ami esetleg megállja a helyét? Milyen jogon írkálsz te rőlam olyat, hogy nincs agyam bazdmeg? Ismersz? Nem. A Hiltonos példádon mi a faszt nem értesz? Mikor láttál te bemenni a Hiltonba csontrészeg alkeszt? De bazdmeg tegyük fel bemegy az alkesz. Hol van ez párhuzamban azzal a 300K+ emberrel akik a provdenthez fordulnak? Fogd már fel bazdmeg, hogy segghülye vagy! De ha nem hiszel nekem, nézd meg a többiek véleményét rólad. vedd le a fekete napellenzőt a szemedről és értelmezz, ahelyett, hogy sértegetnél. Megmondtam, ha ebbe az irányba mész el nem állsz meg a lábadon. Ha akarod tovább is elmegyek.

nestara 2009.03.04. 09:45:32

Nem értem, hogy miért pont ezt a címet kapta az írás.
Egyébként igaz, hogy olvasni is kellene, de az sem volt igazán tisztességes a Providenttől, hogy csak nemrég írják ki normális betűméretben a THM-et, előtte oda kellett menni a TV-hez és vakarózni, hogy most mi van, tényleg 200 akárhány és 400 akárhány között van a mutató értéke??? Amúgy soha nem folyamodnék ilyesmihez.

dimitrij 2009.03.04. 09:47:57

@Carnivora: az ügyfelet a pozitív adóslista védené, a khr a bankokat védi.

mint mondtam, létező problémákat mosol össze. jelenleg az állam jóléti kiadásai a hollndaokéval vannak egy szinten, ha ez nem lenne csak a szlovákok szintjén, akkor kb. százezrek kerülnének utcára, és nálunk is éhséglázadások, fosztogatások lennének a leszakadozó térségekben... mint voltak pár éve a szlovákoknál. előbb, vagy utóbb nálunk is sor kerül erre, de ez nem a provident hibája, hanem a politikai rendszeré, illetve a gondoskodó államba vetett hité. túl kellene lépni végre a szocialista Kádár érán, és észrevenni: piacgazdaságban élünk.

JuveKrisz 2009.03.04. 09:49:55

@Carnivora:

Ezzel egyetértek, de pontosan itt a hiba a működésben.
Ha az pénz beletoljuk itt a pénzintézetben, és csődbe megy az anyavállalat, akkor mivan?
Kifizeti ki helyettünk az IMF hitelt?

Egy pénzintézet nem csak nemzetközi forrásból helyezhet ki hitelt, hanem saját betéteseiből. Illetve a visszafizetett hitelt is úja kihelyezheti. Ha munkahelyteremtésre és megtartásra fordítjuk a pénzt, akkor biztosíthatjuk hogy a hiteleket törlesztését tudja fizetni a hitelfelvevő, vagyis a bank hozzájut a pénzéhez amit újra és újra kihelyezhet.

A magyarországi pályázatokról meg abszolut igazad van. Ezen kellene változtatni. Csakhogy nincs ember aki át tudna vinni ehhez megfelelő törvényeket, mert azonnal lobbiznának ellene azok, akik eddig is nyerészkedtek a pályázatokból.

nestara 2009.03.04. 09:52:02

@AkarkiJ: Szerintem is jó a Hiltonos példa!

dimitrij 2009.03.04. 09:52:18

@Carnivora:

"A gyurcsányland viszont csóró nem tud segíteni a bankokon."

épp a napokban jelenik meg a bankközi hitelpiacon 5 milliárd euro az mnb jóvoltából, ez az imf hitelkeretből lett lehívva, illetve az mnb devizatartalékából.

az egy másik kérdés, hogy a bankok kiárazták, vagy felfüggesztették a chf hitelezést. eur van elég a piacon, csak meg lett drágítva. de az is tény, hogy 310 huf-os eur szinten megéri hitelt felvenni akkor, ha várható, hog azáfolyam visszakorrigál a korábbi 260-270 szintre.

dimitrij 2009.03.04. 09:55:21

@JuveKrisz:

"Egy pénzintézet nem csak nemzetközi forrásból helyezhet ki hitelt, hanem saját betéteseiből."

vegyük észre, hogy milyen kamatokat igérnek a bankok a betétekre. 10-13%-ot simán, ami a jegybanki alapkamatnál akár 3%-kal is több.


"Csakhogy nincs ember aki át tudna vinni ehhez megfelelő törvényeket, mert azonnal lobbiznának ellene azok, akik eddig is nyerészkedtek a pályázatokból."

erről írtam korábban azt, hogy a jelenlegi politikai elit elemi érdeke, hogy konzerválja a jelenlegi zavaros helyzetet, mert így nem tűnik fel a többség számára, hogy mi zajlik a pályáztatás hátterében. :(

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 10:09:12

@dimitrij:
Védené az ügyfelet is, hogy felelőtlenül ne tudjon sorban hiteleket felvenni. Olyan , mint a biztonsági öv kényelmetlen, de mégsem repülsz ki a szélvédőn csattanásnál.

Addig nem fogják észrevenni míg a különböző pénzintézetek felelőtlenül hiteleznek főleg, úgy hogy látják az állam majd dobja a mentőövet , mint most ez a lakáshitelesdis csomag. -

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 10:13:36

@JuveKrisz:

Igaz csak az a baj , hogy nem igazán vannak egyensúlyba a betétek-hitelek-fedezet stb. , vagy ahol megvan az egyensúly, és elég tőkefedezet is lenne itthon az a magyar bank meg az ukránok miatt szopik.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 10:19:52

A szlovák bankoknak nem kell segítség
A szlovákok nem adósodtak el frankban és jenben, a betétek meghaladják a hitelek összegét, nem úgy, mint nálunk.

index.hu/gazdasag/vilag/2009/03/04/a_szlovak_bankoknak_bezzeg_nem_kell_segitseg/

Ennyi. Északabbra mindennek az ellenkezőjét csinálták, mint itt gyurcsánylandban , és v.hogy jobban állnak ...

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 10:21:27

@H00ligan:

A legnagyobb baj, hogy az átlagbér 80-100 ezer forint ... na abból megélni is művészet a többségnek. -

jemo 2009.03.04. 10:24:30

@JuveKrisz:

Azért a 9. pontodhoz hozzászólnék.

A gazdasági világválsághoz nagyon közel vagyunk.

A helyzet az, hogy a fizetésképtelenség fogja előidézni a gazdasági válságot, amit a történelem keményen igazol.

Most sem lesz másképp.

Európa ketté fog szakadni, meg fog gyengülni, s prédája lesz azoknak akik mesterségesen előidézték a válságot.
Az Úniónak nem kell a keleti kolonc,, már most látható hogy könyör hiteleket kapnak a volt szocko országok. Hát most mi magyarok a két szék közé estünk.A kormányváltástól nem lesz több pénzük az embereknek.

Rövid idő múlva a türelmetlenség, a bizalomhiány, félelem és a hosszantartó pénzügyi krízis fogja generálni a továbbiakat.

A folyamat sajnos háborúba fog torkollni, mivel a válság nem csak egy országot érint!

A világ bankjaiba nem mennek úgy vissza a pénzek, amint kellene. A bizalomhiány, hitelképtelenség, fokozódó munkanélküliség idézi elő, hogy a gazdaság le fog lassulni. Minden azon múlik hogy milyen arányban lesz a banki hitelállomány és a befolyó tartozások milyen gyorsan térnek vissza. De nem térnek vissza látható, ezért van a válság.Ha csökken a hitelkihelyezések száma, csökken az abból származó haszon is. A kihelyezett hitelekből lassan befolyó pénzek, a befektetők meghátrálása, a tökék s annak hasznainak felgyorsuló kivonása fogja előidézni nem csak a pénzügyi hanem a gazdasági piacok összeomlását is.
A történelem igazolja, hogy megnövekedett bizalomhiány, félelem miatt, az államok pénzügyi erőiket védekezésre(fegyverekre) fordították.

Most sem lesz másképp.

Már hallható a hírekben, hogy egyes kevésbé védett országok, fegyvergyártása felgyorsult!

Egy példa:

Tartozol a szomszédodnak sok pénzzel.
Ő követel, nem mond le a tartozásodról.
Te nem fizetsz.
Ő fenyeget.
Te védekezel.
Ő fegyvert ránt.
Te lelövöd.
Majd jön a megbosszuló!

Ezek után már senki nem képes megjósolni, hogy ki fog előbb lőni.

Igy volt a történelemben is, elképesztő mennyiségű emberáldozatokkal járt

dimitrij 2009.03.04. 10:24:53

@Carnivora: az ügyfelet ez nem védi meg, mert mindig lesz olyan pénzügyi szolgáltató, aki nem legális jövedelem alapján (tisztán fedezet alapon), vagy a havi leigazolt jövedelmet meghaladó törlesztőrészettel is finanszíroz. ezt kellene jogilag szabályozni, ha nem is valaki által melyzett 25%-kal, de mondjuk max 40%-kal a háztartás összes jövedelmére vetítve. ezzel az a gond, hogy a hitelfelvevők zöme nem rendelkezik megfelelő összegű legális, leigazolt jövedelemmel, mert szürkén, vagy feketén dolgozik. ez viszont nem a bankok hibája, azok csak alkalmazkodnak a piaci helyzethez, ami számokba kifejezve kb. így néz ki.

van kb. 1,8 millió adófizető, ehhez hön hozzá nagységrendileg 1 millió közalkalmazott és köztisztviselő, akik a fizetésüket a költségvetésből kapják. van kb. 800 ezer leszázalékolt, van néhány százezer korkedvezménnyel, idő előtt nyugdíjba vonult ember, vannak a diákok, akik nem termelnek és nem fizetnek adót. összegezve a dolgot, az akítv korú kb. 6 millió embernek a fele dolgozik úgy, hogy a jövedelmének megfelelő adót fizet, aminek kb. a 2/3-a dolgozik a versenyszférában, a többi a közszférához tartozik.

van uszkve-cirka 3 - 3,5 millió ember, aki nincs jelen a munkaerő piacon, vagy nem fizet adót. ennek okán a fennmaradó 1,8 millió ember esetében a teljes adóprés 60-70%, tehát a munkáltatói és munkavállalói járulékok, adók levonása után a nettó bér a munkáltatói járulékokkak megnövelt bérköltés 30%-át kapja a munkavállaló.

erre a problémára kellene végre megoldást találni, illetve ezen túlmenően az állami kiadások radikális csökkentésére (lásd: reformszövetség, oriens tanácsadó cég, big four és cemi).

ennek a gigantikus problémahalmaznak egy jele a provident, meg a bankok felelőtlennek beállított hitelezési gyakorlata.

JuveKrisz 2009.03.04. 10:27:17

@jemo:
Igen, lehet hogy közel vagyunk, de pont most van lehetőség arra, hogy lépjünk.
Segíteni kell azt, hogy az emberek megtarthassák a munkahelyüket vagy akár teremtsünk újakat.
Így megőrizhető a fizetőképes kereslet.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 10:28:12

@jemo:

Sci-fi, ha az unió nem lenne már bedőlt volna az egész Magyar Köztársaság ...

dimitrij 2009.03.04. 10:29:10

@Carnivora: miből gondolod, hogy nincs egyensúly?

dimitrij 2009.03.04. 10:30:48

@jemo:

"Európa ketté fog szakadni, meg fog gyengülni, s prédája lesz azoknak akik mesterségesen előidézték a válságot."

hujjuj, ez már összesküvés-elmélet, ami masszívan nélkülözi a tényeket. :))

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 10:31:46

@dimitrij:

"A harmadik, hogy a 2008-as adatok szerint 1095 milliárd korona betétállományra csak 897 milliárd korona hitelfolyósítás esett, így a hitelek csupán a betétek nagyságának 80 százalékát teszik ki. A szlovák bankszövetség adatai szerint Magyarországon ez a mutató 2007-ben mintegy 140 százalék volt. Végezetül a szlovák polgárok nem adósodtak el svájci frankban és japán jenben, csak 2007-től lódult meg az euróban felvett hitelek mennyisége."

JuveKrisz 2009.03.04. 10:33:04

@Carnivora:
Ez is oka a pénzügyi helyzetnek.
Régen a aranypénz-rendszerben a forgalomban lévő pénznek volt aranyfedezete.
Ma nincs.
Lényegesen több számlapénz forog a világgazdaságban, amely mellett nincs semmiféle fizikai fedezet. Sem pénz, sem arany, sem ingatlan, semmi.
Ezt kellene korlátozni.
A felelőtlen hitelkihelyezések vezettek idáig.
Nem azt akarom ezzel mondani, hogy hozzuk vissza az aranypénzrendszert, hanem azt, hogy állítsuk meg a bankok pénzteremtő funkcióját.

Ez a krízis alapjaiban rengette meg a pénzpiacot. Az tény hogy még most nem beszélhetünk gazdasági és főként nem világválságról, de mivel a pénzalapok sérült, ahogy jemo is modja közel kerülhetünk a tényleges gazdaság válsághoz. Azt pedig anno ugye egy világháború követett.
Most kell tenni azért valamit, hogy helyreállítsuk a pénzügyi alapokat.
Ehelyett mégnagyobb hiteleket vesznek fel az egyes bajban lévő államok, és ezt a pénzintézetekbe tömik bele, hogy mégjobban felerősítsék a pénzteremtést.
Fel kellene fogni hogy a pénznek nincs értéke, hanem csak egy elfogadott egyenértékes. Bizalmi dolgokon alapszik. Meg lehet nézni az inflációt. Anno Magyarországon és most Zimbabwében miért szállt el a hiperinfláció? Mert a pénz elvesztette azt a bizalmi funkcióját, amelyen az "értéke" alapult.

Kíváncsi lennék hol a fedezete annak a pénznek, amely a Nemzetközi Valutaalapban nyugszik? Valószínűleg fizikailag sehol.

dimitrij 2009.03.04. 10:35:19

@jemo:

"A történelem igazolja, hogy megnövekedett bizalomhiány, félelem miatt, az államok pénzügyi erőiket védekezésre(fegyverekre) fordították."

tényleg? nézzünk rá példákat lécci.

azt kellene észrevenni, hogy a válság egy öngerjesztő folyamat, csökken a befektetői bizalom, a befektetők kerülik a kockzatosabbnak ítélt-mondott-gondolt befektetéseket, ami csak mélyíti a válságot. ez megy lassan egy éve, és ezt tapasztaltuk meg mi is októbertől.

hol vannak fegyverek? nem is értem, hogy miről beszélsz...

az, hogy kockázatkerülőbbek a befektetők, és pl. az usa erőlteti a protekcionizmust, az érthető egy magas belső fogyasztásra épülő gazdaság esetén.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 10:37:52

@JuveKrisz:

Gazdasági világválság van most is csak a körülmények mások szerencsére, mint anno domini volt. Fejlettebb az elhárító mechanizmus.

A neo liberalizmus bukott el először társadalmi-politikai szempontokból most pedig gazdaságilag is. Az államnak bizony igen is felelősen belekell nyúlnia a gazdaságba lásd. felelőtlen hitelkihelyezések megakadályozása. -

JuveKrisz 2009.03.04. 10:38:25

@dimitrij:
Ez valóban túlzás, hiszen európa nem tud kettészakadni. Max az unio fog összeomlani. De az sem fog bekövetkezni ha időben lépnek.
Ami viszont tény jemo írásában, hogy a 3-3,5 millió emberrel kellene mit kezdeni aki nincs jelen a munkaerő piacon.

Bokros mondta meg az igazat. Ebben a krízisben is tud bárki munkát találni. Csak 2 dolog kell hozzá.
1. fogadja el azt, hogy nem ugyanott fog dolgozni, nem ugyanazt fogja csinálni, és nem ugyanannyiért.
2. akaraterő (bizonyos rétegeknél ez hiányzik leginkább)

Azt is hozzá kell tenni, hogy ezekhez alapjaiban törvények tömegét kellene megmódosítani. Sokhelyen 20 éves törvényekre támaszkodunk, amelyek felett eljárt az idő.
Meg kellene ezeket változtatni.

Csak itt jön megint a te helyes megfogalmazásod. Konzerválják a helyzetet, mert nekik ez jó.

dimitrij 2009.03.04. 10:48:21

@Carnivora: a szlovák bankszövetség adatait nem venném alapul, ha nem haragszol. nézz körül a sajtóban, és nézd meg, hogy mit mutatnak a teir számok. :)

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 10:49:09

@JuveKrisz:

Az a helyzet , hogy hétvégén Gyurcsány égette le magát, és ezáltal Magyarországot. Komplex programokat kért miközben mindenki tudja nem egyforma a helyzet a térségünkben csak mivel ő a csoda messiás nem mondta ki, hogy én egy hülye barom vagyok, aki leamortizálta Magyarországot szeretnék segítséget kérni.

Az unió pedig finoman ezt közölte Ferivel ... az országok külön-külön mérlegelve kapnak segítséget az uniótól. Nem hagynak minket bedőlni. Ez az unió ereje, ha nem is jön le a népeknek. -

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 10:50:01

@dimitrij:

Én azt látom csak, hogy 10 éve még mögöttünk kullogtak most meg röhögnek ... és nyugaton is v.hogy őket veszik komolyabban nem minket ... -

JuveKrisz 2009.03.04. 10:53:08

@Carnivora:
Ez így van.
Bár volt némi ráció abban amit kért, csak rosszkor kérte, rossz helyen, és nem volt megfelelően előkészítve a dolog.
Ha egy átgondolt programmal megy oda, más reakciót váltott volna ki.
De mit vártunk egy magyar politikusból.
Édes mindegy hogyan hívják.

dimitrij 2009.03.04. 10:53:08

@JuveKrisz: én is kb 3 millió emberről írtam, akik nincsenek jelen a legális munkaerőpiacon, ettől függetlenül tartom, amit írtam: az egy buta összeseküvés-elmélet. bocs. :)

nemzeti konszenzusra lenne szükség, nem csak a politikai pártoknak, de a gazdság főbb szereplőnek, a munkáltató és munkavállalói oldal képviselőinek, érdekképviseleteknek, szakszervezeteknek (nem a politikai holdudvarhz köthető Gaskó féléknek) kellene megállapodniuk.

ez kiválló feladat lehetnek Sólyom Lászlónak, de ő inkább pipacsokkal, meg mezei poszátákkal van elfoglalva. :(

dimitrij 2009.03.04. 10:57:39

@JuveKrisz: egyeztetni kellett volna (minimum a visegrádi országokkal), és nem egy informális ülésen kellett volna javaslatot tenni.

ja, és nem az eu-tól várni a csodát, hanem elébe menni annak, és pl. a reformszövetség javaslatait megvalósítani, akkor tudna az eu is komolyabban segíteni.

dimitrij 2009.03.04. 10:59:26

@Carnivora: ez most hogy jön ide, édesapa? :)

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 11:05:04

@dimitrij:

Jobban elhiszem amit mondanak azok gazdasági szempontokból ... az eredmények v.hogy őket igazolják nem az ugrabugráló Pannon Pumát sajnálatos módon. :(

JuveKrisz 2009.03.04. 11:37:25

@dimitrij:
pontosan így kellett volna tenni

jemo 2009.03.04. 12:02:29

@JuveKrisz:

Miért ne tudna kettészakadni Európa?

Amikor a Nagy Szovjetúnió virágzott, azt mondták hogy olyan erős, hogy semmi sem tudja szétzúzni.

Hát pedig megtörtént!

Európa már volt kettészakadva. Nyugati és keleti régióra. Nem tudom te hány éves vagy, de én már éltem amikor virágzásnak indult a szocializmus.
Béke, biztonság, munkahely, családok megerősödése, rendes fizetés, egészségügyi ellátás ingyen, mert a nagy cégek vállalatok fizették meg ennek árát.
Aki nem akart dolgozni, megjegyzem munka volt bőven, azt közveszélyes munkakerülőnek nevezték és sittre vághatták. Az emberölésért a legszigorúbb büntetést adhatták! A családokat támogatták. Nem kellett rácsokat szerelni az ablakokra, ajtókra, börtönt csinálva az otthonunkból. Az autókba nem szereltek riasztókat. Vasárnap nem dolgoztak az emberek, mert a családjukkal voltak, senki sem ismerte mi az hogy fekete munka, vagy másodállás!

Ezt nyújtotta a szockó idő!

Nem vagyok semmilyen párt híve. De állíthatom, hogy a szockoban sokkal jobb volt. Lehet hogy nem voltunk tele szuper ketyerékkel, vagy csak a Balatonon tudtunk nyaralni a Szot üdülőben, de nyaraltunk. Voltak szociális lakásépítések, lásd a panel telepeket. Egy 2 gyerekes család 4-5 éven belül lakást kapott, ingyen. Volt kedve az embereknek dolgozni. Tudtál a jövőre tervezni! Koldusokat, kéregetőket nem láttál! A körúti villamosok napközben nem voltak zsúfolva, mert mindenki dolgozott, vagy suliban volt! Most meg drága jeggyel utazol álva, mert alig férsz el még este 9 után is.
Ma tele vannak a kirakatok mindennel ami szem szájnak ingere, és megtudod venni mindet kp.ben? Nem! Erre találták ki az őrült hiteleket!

Tudjátok mi idézte elő a válságot?
A szockó szétzúzása.
Az, hogy a volt szockó országokat, hirtelen elárasztották a szuper ketyerékkel.
A bolond embereknek, nem kellett az Orion tv, vagy a Lehel hűtő, hanem a drágább nyugati cucc.

Az embereknek nem volt ehhez pénze, ezért rendesen eladósodtak. Aztán ugye leállt az ingyen lakáshoz jutás. Ezért piacot teremtett magának a vállalkozói szféra a lakásépítésekre. Új lakás kell, akkor fizesd meg! Nincs pénzed? Nesze a hitel, vedd fel, 25-30 évre! A dupláját fizeted vissza.
És lám bedőlnek a hitelek,főleg a deviza alapu hitelek!

Amit főztünk, együk meg!! Ahogy Gyurcsány-nak mondták Brüsszelben hétvégén, amikor előállt az ujabb ötletével.

Hát ha ez kellett a keleti régiónak, akkor ne sírjunk, vessünk magunkra!

Ettől fügetlenül, akik gátlástalanul lopják és szórják a nép pénzét, ne csodálkozzanak azon, ha egyszer számonkérik rajtuk.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 12:20:01

@jemo:

Csak egy fontos különbség ami még nem volt Európa történelmében. A Szovjetuniót meg az egyéb európai dominanciára törő birodalmakat a fegyverek hozták létre - tartották egyben. Az uniót viszont a népakarat hozta létre!

JuveKrisz 2009.03.04. 12:21:19

@jemo:
Igazad van, fiatalabb vagyok mint te, és még ált sulis voltam a rendszerváltástól.
Tudom hogy volt szétszakadva Európa de akkor minden más volt.
A kádár rendszerben is voltak hajléktalanok csak az kimaradt a hírekből.

JuveKrisz 2009.03.04. 12:38:50

@JuveKrisz:
nem a rendszerváltástól, hanem a rendszerváltáskor (nem mindegy) :))

jemo 2009.03.04. 13:47:13

@JuveKrisz:

Azért nem lehet mindent a " nem volt akkor olyan a média" vagy a tiltott hírekre fogni.

Aki abban az időben nem becsukott szemmel járt látta hogyan zajlanak az ország eseményei.
Ha egetrengető dolog történt, azt nem lehetett hír nélkül hagyni.
Ha pl. gyilkosság történt, a körúti csomópontokon, vagy a metróban kiabáló rikkancsok árulták az Esti Hírlapot üvöltve, hogy "gyilkosság történt" s az emberek meg voltak rémülve ettől a hírtől.
A börtönök nem voltak tele, mert
az emberek féltek a halálbüntetéstől, aminek nagy visszatartó ereje volt.

Ma úgy gondolkoznak a gyilkosok, vagy megúszom a dolgot, vagy ülök életem végéig, s az adófizetők majd eltartanak.
Azért az ember akár hogyis, de félti az életét, mert abból egy van.

Napjainkban a gyilkosság csak akkor szenzációs hír, ha egy közismert embert ölnek meg, vagy valami nagyon morbid dolgon végeznek valakivel.

Egyébként a Kádár rendszerben csak az volt hajléktalan( elvétve volt ilyen) aki saját magának köszönhette azt. Pl. olyan részeg volt mindig mint a disznó és senki nem akart neki munkát adni. Volt lakása, vagy volt hol laknia. Csak az idióta elitta, vagy elkótyavetyélte.
Ha esetleg önkormányzati lakása volt, azt azért vették el tőle, mert lepusztította, vagy nem fizette a lakbért, és a rezsiszámlákat, mert a kocsmába hordta.
Az ilyen menjen a híd alá!

jemo 2009.03.04. 13:49:27

@Carnivora:

S lám, ez lett az eredménye!
Sz@rban vagyunk!

jemo 2009.03.04. 14:06:08

@Carnivora:

Szerintem az Uniót nem a nép akarat hozta létre, hanem egyes milliárdosok, akik a nagy profit reményében összedugták a fejüket és kitalálták miként lehetne piacot teremteni a keleti régióban, mert ugyebár a fejlett Uniós országokban az életszinvonalat meg kell tartani. A saját piacuk már telitve volt, ezért célozták meg a volt szockó országokat.
Most hol a nép akarat? Jó hátast fordít nekünk az Unió. Fletót kiröhögték Tömegesen mentik a vagyonukat.
A józan ész habár azt diktálja, hogy ha a népakarat hozta létre az Uniót, akkor a népakaratnak kellene megsegíteni a bajba került tagorszákokat is. De nem igy van!
Most hol a nép akarat?
A nép ugyan akar, de nem kap segítséget, mert magára hagyják a milliomos befektetők, nézzétek meg bajba jutottak fizetőeszközeit! Hol tart?
Ez aztán a szép demokrácia!
Az Uniónak esze ágában sincs minket felvenni az Euro-ba, addig amig kamatostul nem kapta vissza a befektetett milliárdok után járó búsás hasznot.

Ez is a nép akarata lenne, szerinted?

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 14:20:05

@jemo:

Közel sem ... az unió miatt nem omlott még össze a Magyar Köztársaság. Nem lenne unyió, akkor lennénk nagy szarban.

Az uniót azon okból hozták létre, hogy a gazdaságot összehangolják, és megfeleljen a jövőbeli kihívásoknak, és az európai államocskák a potenciáljukat ne egymás megsemmisítésére használják fel lásd. második világháború. A politikusok , ezért nyugatabbra elkezdtek megbékélni egymással a nép meg alapvetően örült neki, mert fellendülés lett a vége.

Nincsen semmi vagyon mentés az unió most ruház be a buta szoci baromságokkal szemben nem Magyarországnak mondott nemet az unió, hanem Feri balgaságainak. A bajban lévő tagállamokat külön-külön segíti meg az unió, mert nem lehet egy kalap alá venni Szlovákiát meg Magyarországot pl.

A nép kap segítséget , ezért nem kajajegyeket számolgatsz otthon, hanem viszonylag még mindenki eltud menni venni amit akar.

Az euro zónába, azért nem akar felvenni, mert nem teljesítjük a kritériumokat. -

JuveKrisz 2009.03.04. 14:38:04

@jemo:
Egyébként saját meglátásom szerint aki ma hajléktalan az is saját magának köszönheti.
Az elég balfasz ember, aki hagyja magát olyan módon kiforgatni a vagyonából hogy földönfutóvá válik.
Aki saját magát hozza olyan helyzetbe, az meg is érdemli.
Tudom létezik olyan helyzet, hogy valaki beleszületik egy ilyen nyomorba. Az más. Ez az amiről már az állam tehet.

A börtönökről és a bűnözés meg csak annyit, hogy manapság semmit nem érne ha visszahoznák a halálbüntetést. A mai bűnözők nem félnek a retorziótól. A bűnözők azért nem félnek, mert tudják hogy a rendfenntartó erők a bűnüldöző szervek képtelen arra hogy elkapják őket. Ezért nem félnek a büntetéstől. Mellesleg ha elkapják, odabent az adófizetők pénzén tanulhat, kondizik, sőt még dolgozhat is ami fejében pénzhez juthat.
Komolyan már én is gondolkoztam azon, hogy valami kis bűncselekményt el kellene követni,a mivel nem okozok embernek, állatnak semmiféle kárt, de büntetendő. Pl megdobom Gyurcsányt cipővel. :)
Odabent tök jól lehet élni. Nincs gondot semmire.

De ez a téma most nem ide tartozik.

Carnivora (törölt) 2009.03.04. 14:57:19

@JuveKrisz:

"Odabent tök jól lehet élni. Nincs gondot semmire."

Főleg, ha még melegségre is vágysz :D

Balance Of Power 2009.03.04. 16:59:50

@jemo: Ez gyonyoru, az ember konnye kicsordul.
A tavfutes meg fillerekbe kerult, ma pedig megfizettetik piaci aron. A 3,60-as kenyerhez Jani bacsi hozzaadott megegyszer annyit. Mint ahogy mindenhez. Meg uldoztek a SZETA-tagokat.

Anyamek meg 10 evig laktak tarsberletben anyosnal, mire lakashoz jutottak (nem panelhez halistennek). Ok speciel nem sirnak vissza semmit.

Gondolj bele abban, hogy Romaniaban gyakorlatilag eheztek a 80-as evekben, viszont 89-re visszafizettek minden allamadossagot. Es most ezert is vannak elobbre gazdasagilag. Abszurd, nemde?

no_sport 2009.03.04. 19:28:10

Azt azért kiköthetjük, hogy az "áldozatok" többségét egy "normál" bank elhajtja a vérbe, és egy fillért nem adna nekik. Innen kaptak, de persze hogy klassz lenne nem kéne visszafizetni..ugye?
Utána mennek az OTP ellen is tüntetni,(?) hogy köszönjük a lakáshitelt de ne kelljen már visszafizetni, mer' olyan sok a kamat meg a költség hogy jaj, és hát ezt nem is gondoltuk, meg különben is..

springbok 2009.03.05. 15:41:02

Tortenelmunkbol lehet kovetkeztetni az EU sorsara. Amely szovetseghez eddig csatlakoztunk az mind osszedolt. No nem miattunk, hanem mert amire mi kovetkeztunk a csatlakozok soraban addigra mar altalaban szar volt a helyzet. Mind1. Legyen az EU a szep kivetel.

A Provident kolcsont ad olyan embereknek akik nagyon magas kockazatot jelentenek, ezert is nem ad nekik normalis bank penzt. Most ez a kockazat realizalodott , nem tudom miert kell ezert sajnalni a Providentet.
Irt valaki itt egy peldat, hogy a Hiltonba beul egy sorre a csoves, es aztan csodalkozik mert draga es nem fizet.. Igy van. Szerintetek sajnalni kene azt a pincert aki kiszolgalta, mikor a fonoke paros labbal rugja ki a hulyesegeert? Naugye.
süti beállítások módosítása